ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑ

Τέλος σε Ταυτότητα, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ: Πότε έρχεται ο προσωπικός αριθμός;

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο νέος προσωπικός αριθμός θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ. Θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητας μας. Όμως, δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. «Θα λέγεται Π.Α, Προσωπικός Aριθμός. Για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α, αλλά και ΑΜΚ.Α μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός». Στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού. Ο τελευταίος θα είναι κάτι σαν «check» σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα.

Όπως έχει εκτιμήσει ο υπουργός το σύστημα πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022. Θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης. Θα έχει έγχρωμη φωτογραφία, είχε αναφέρει ο κ.Πιερακκάκης. Παράλληλα, εξήγησε ότι είναι κάτι που ήδη υπάρχει σχεδόν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Όμως, για να μπει στη ζωή μας ο νέος 12ψηφιος κωδικό θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή. Θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια ακόμη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε πρώτο στάδιο ο Προσωπικός Αριθμός θα δημιουργηθεί από τον ΑΦΜ. Δηλαδή, θα είναι τα ίδια ακριβώς ψηφία. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσια Διοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει να «ξεσκονίζει» τα αρχεία της. Αυτό, προκειμένου να εντοπιστούν διπλοί ΑΦΜ, διπλοί αριθμοί Αστυνομικής Ταυτότητας και άλλα «αγκάθια». Αυτοί ευνοούσαν τη χαώδη γραφειοκρατία. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα ενιαίας ταυτοποίησης των πολιτών. Διασταυρώνονται τα στοιχεία, βάσει ονοματεπωνύμου, ημερομηνίας γέννησης, πατρωνύμου, μητρωνύμου κλπ.

Τα στοιχεία που θα είναι «περασμένα» στον Προσωπικό Αριθμό θα μπορούν να επικαιροποιούνται μέσω ειδικής ιστοσελίδας. Εκείνη θα τη δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνέχεια, θα ενημερώνεται ο Προσωπικός Αριθμός. Τα αρχεία του θα είναι καταχωρισμένα στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Με τον νόμο 4727/2020 καθιερώνεται Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.). Αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων. Συγκεκριμένα, εκείνων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).

 

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies