ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ

Η Τομεακή Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ σας καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 1/8/2021 στη Στυμφαλία. Εκεί, όπου 77 χρόνια πριν, την 2η Ιούλη του 1944 διεξήχθη η ιστορική μάχη της Στυμφαλίας, στα γενικότερα πλαίσια της “μάχης της σοδειάς”.

Η συγκεκριμένη μάχη που έδωσε το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Κορινθίας – Αργολίδας, κόντρα στην 117 Γερμανική Μεραρχία των κυνηγών -επίλεκτη μονάδα του γερμανικού στρατού- είχε νικηφόρα έκβαση και αποτέλεσε καίριο πλήγμα στον κατακτητή. Αποτέλεσμα της μάχης ήταν να εμποδιστούν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα σιτάρια ολόκληρης της ορεινής περιοχής Αργολιδοκορινθίας και να καταδικάσουν έτσι τους κατοίκους σε πείνα και τα τμήματα του ΕΛΑΣ σε διάλυση.

Η σημαντική αυτή επιτυχία δημιούργησε τις προϋποθέσεις να παραμείνουν αυτές οι ορεινές περιοχές λεύτερες από τους κατακτητές. Στη μάχη χάθηκαν περισσότεροι από 420 Γερμανοί στρατιώτες και παράλληλα σκοτώθηκαν 15 ταγματασφαλίτες, ενώ αιχμαλωτίστηκαν περίπου 60 Γερμανοί και συνεργάτες τους, ενώ όσοι από τους κατακτητές κατάφεραν να σωθούν έφυγαν σωστά ερείπια. Η σπουδαία αυτή νίκη κόστισε στα τμήματα του ΕΛΑΣ το θάνατο 16 μαχητών.

Η μάχη της Στυμφαλίας, όπως και οι υπόλοιπες μάχες της σοδειάς που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, έδειξαν ότι το ένοπλο αντιστασιακό κίνημα ήταν αποφασισμένο να αντιμετωπίσει στα ίσια τους γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Είναι μια ιστορία που διδάσκει τη δύναμη της επαναστατικής οργάνωσης και πειθαρχίας, τον ηρωισμό που μπορεί να δείξει ο κάθε άνθρωπος, όταν η καρδιά φλογίζεται από ανώτερα ιδανικά!

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κατάθεση στεφανιών και ιστορική αναδρομή της μάχης στο χώρο του μνημείου της Στυμφαλίας στις 11:30 π.μ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ, στις πηγές Κεφαλαρίου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με το καθιερωμένο γλέντι, με άφθονους παραδοσιακούς μεζέδες και κρασί της περιοχής.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies