ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠολιτική

ΤΟΥΡΚΙΑ Θέτει σταθερά θέμα αποστρατιωτικοποίησης, αλλά και κυριαρχίας νησιών

Τις προκλητικές της αξιώσεις στο Αιγαίο επαναφέρει με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα, σε μια περίοδο που κλιμακώνει το παζάρι για τη συμβολή της στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού σε μια τεράστια περιοχή, από τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια μέχρι τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο.

 

«Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν δείξαμε ανοχή στις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, κάνοντας τον απολογισμό της διπλωματικής χρονιάς που πέρασε. «Δεν αφήσαμε κενά ούτε στη διπλωματία ούτε στο πεδίο, σε σημαντικά ζητήματα όπως στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου», πρόσθεσε.

 

Κάνοντας δε ένα επιπλέον βήμα πέραν της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, υπενθύμισε πως σε πρόσφατη επιστολή που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ «καταγράψαμε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους».

 

Ο Μ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης της ΝΔ κατηγορώντας την για προσπάθειες «να αυξήσουν με τεχνητό τρόπο την ένταση στο Αιγαίο» που «είναι επικίνδυνες για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

 

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας τις δηλώσεις από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, ανέφεραν ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις». «Οσον αφορά κατηγορίες για δήθεν αύξηση της έντασης στο Αιγαίο», πρόσθεταν πως «η χώρα που, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει κατάφορα διεθνείς κανόνες, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί άλλους για την ένταση που η ίδια προκαλεί, καθώς και για την απομόνωση της διεθνώς».

 

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των «διαύλων» επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας που στήνονται με ευρωατλαντική ομπρέλα για να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή», αρμόδιες πηγές έλεγαν πως θα γίνει σε στρατιωτικό επίπεδο συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Έτσι, οι δύο πλευρές αναζητούν ημερομηνίες, υπό την αίρεση να μην «αυτοακυρώνονται» αυτά τα μέτρα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Σχετικές αναρτήσεις

Την Μεσσήνη θα επισκεφτεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies