ΕιδησούλεςΥγεία

Το πρωινό μενού που αναπτύσσει τις δυνατότητες του μυαλού

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να τρώτε αβγά με το πρωινό σας, αν δεν το κάνετε ήδη: Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς και να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience, διαπίστωσε επίσης ότι είναι επωφελή για την υγεία του εγκεφάλου σας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν διάφορα τεστ σε 79 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 έως 75 ετών, για να αξιολογήσουν τη γνωστική τους λειτουργία σε διαφορετικά σημεία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση αυγών σχετίστηκε με στον τομέα της εκτελεστικής λειτουργίας. Ο τομέας αυτός είναι υπεύθυνος για την αυτορρύθμιση, τη δημιουργικότητα, το εύρος προσοχής, τη λογική, τη μνήμη εργασίας, τον ανασταλτικό έλεγχο και τη νοητική ευελιξία, μεταξύ άλλων. Τα οφέλη αυτά οι ερευνητές τα απέδωσαν στο συστατικό υδρόλυμα NWT-03, που προκύπτει από την διάσπαση της πρωτεΐνης του αβγού.

Ωστόσο, ενώ τα ευρήματα είναι θετικά και πολλά υποσχόμενα, είναι δύσκολο να πούμε εάν τα οφέλη προέρχονται αποκλειστικά από την πρωτεΐνη του αβγού αυτή καθαυτή, καθώς ο κρόκος των αβγών έχει και άλλα συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.

Για χρόνια, πιστεύαμε ότι η κατανάλωση πολλών αβγών, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου που είναι πλούσιος σε χοληστερόλη, κάνει κακό στην υγεία μας. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα έχει μικρή σχέση με τη διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης. Ακόμη, ο κρόκος του αβγού περιέχει πολύτιμα κι ευεργετικά για την υγεία φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η χολίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που επίσης σχετίζονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με διάφορες μελέτες.

Όλα αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να τρώτε αβγά καθημερινά με το πρωινό σας. Βεβαίως, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας – όπως αυξημένη χοληστερόλη, καρδιαγγειακή νόσος, κ.ά. – θα πρέπει πριν προχωρήσετε σε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Ενώ η έρευνα για τα οφέλη του αβγού είναι πολλά υποσχόμενη, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι ένα καλό πρωινό στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από άπαχη πρωτεΐνη (αβγό, γάλα, ξηροί καρποί), φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης) και καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, φυτικό βούτυρο, αβοκάντο). Όλα όσα χρειάζεται, δηλαδή, το σώμα και ο εγκέφαλός σας για να λειτουργήσουν με τη βέλτιστη ικανότητα. Θα πρέπει να αποφεύγετε επίσης τις επεξεργασμένες τροφές και τα πρόσθετα σάκχαρα.

Το πόσο συχνά τροφοδοτείτε το σώμα σας έχει επίσης τεράστια σημασία όσον αφορά τη γνωστική λειτουργία. Αν δεν προμηθεύετε τον εγκέφαλό σας με ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει, θα αισθάνεστε νωθροί, ανίκανοι να συγκεντρωθείτε και θα δυσκολευτείτε να συγκεντρωθείτε στις καθημερινές εργασίες. Ακολουθώντας ένα σταθερό καθημερινό μοτίβο γευμάτων, όπως πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ίσως ένα ή δύο σνακ, μπορείτε να αποφύγετε την εξάντληση του σώματος και του εγκεφάλου σας και να αποφύγετε ανεπιθύμητα συμβάντα.

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies