Μεσσηνίας

«ΥπΑΑΤ σε Π. Μαντά: θετικοί στην αύξηση του Π/Υ στα Σχέδια Βελτίωσης θερμοκηπίων»

«Υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση στην ΕΕ για αύξηση του ποσού»

Την πρόταση για αύξηση του ανώτατου επιλέξιμου ποσού για τα Σχέδια Βελτίωσης φυτικής παραγωγής στα 200.000 ευρώ έκανε δεκτή η κυβέρνηση, υποβάλλοντας μάλιστα και σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την πρόταση είχε διατυπώσει μέσω ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς στην οποία απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος σημειώνει ουσιαστικά ότι έχει ληφθεί υπόψη η παρέμβαση του βουλευτή, ότι έχει αποσταλεί αντίστοιχο αίτημα προς την ΕΕ και ότι πλέον αναμένεται έγκριση από τα ευρωπαϊκά όργανα σύμφωνα με τη διαδικασία.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται από το υπουργείο, στο προσχέδιο της υπουργικής απόφασης του Μέτρου για την προσεχή πρόσκληση είχε προβλεφθεί ανώτατη επιλέξιμη τιμή τα 130.000 ευρώ για τις επενδύσεις φυτικής παραγωγής. Επίσης διευκρινίζεται ότι «τουλάχιστον το 75% του επενδυτικού σχεδίου πρέπει να αφορά την κατασκευή νέων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων ή/και νέων εγκαταστάσεων φυτικής παραγωγής τύπου ΤΟΛ ή/και δικτυοκηπίων ή/και κλειστών θαλάμων μανιταριών καθώς επίσης και τον εξοπλισμό που ενσωματώνεται σε αυτές τις κατασκευές». Πλέον το υπουργείο προχωρά στην αναθεώρηση του ποσού αυτού, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο η τελική πρόσκληση να περιλαμβάνει ως ανώτατη επιλέξιμη τιμή τα 200.000 ευρώ, από τα 130.000 ευρώ του προσχεδίου.

Στη σχετική ερώτησή του για το θέμα ο κ. Μαντάς τόνιζε ότι «όσον αφορά στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος κατασκευής, εγκατάστασης και εξοπλισμού, μαζί με τα απαραίτητα συστήματα λειτουργίας και αυτοματισμών του θερμοκηπίου, το όριο των 130.000 ευρώ εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλό και δεν αφήνει περιθώρια για τη δημιουργία των κατάλληλων θερμοκηπιακών δομών που έχουν ανάγκη οι καλλιεργητές». Επίσης σημείωνε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αύξηση του επιλέξιμου ποσού στα 200.000 ευρώ, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να ενταχθούν και να υπάρξει το κατάλληλο πλαίσιο για «την ανάπτυξη σύγχρονων και ποιοτικών θερμοκηπίων και τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των θερμοκηπιακών καλλιεργειών τα επόμενα χρόνια».

Σχετικές αναρτήσεις

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Διοίκησης της 120 ΠΕΑ

admin2020

Ευχαριστήριο μήνυμα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Ειδικό Σχολείο Μαντινείας

admin2020

Στις 7 Μαΐου στο Φίλια Οιχαλίας η 3η Ποδηλατομαγιά Άνω Μεσσηνίας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies