ΟικονομίαΠολιτική

Χατζηδάκης για κατώτατο μισθό: Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι

Στους παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ανέλυσε τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη οι παράγοντες που προσμετρήθηκαν, ήταν οι εξής:

Η ανεργία που μειώνεται, από το 17,5% το καλοκαίρι του 2019 στο 10, 8% τον Ιανουάριο του 2023 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με βάση τα στοιχεία της Eurostat.
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται ότι έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια από διάφορα στοιχεία.
Ένα τρίτο στοιχείο το οποίο ελήφθη υπόψη είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023 έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς. Προβλέπεται δηλαδή μια ανάπτυξη περίπου 2% αλλά θα υπάρξει ανάπτυξη βάσει του προϋπολογισμού.
Ο πληθωρισμός εάν και θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω θα παραμείνει σχετικά υψηλός. Δηλαδή την περασμένη χρονιά ήταν 9, 5% και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Την νέα χρονιά θα είναι περίπου στο 5%».
«Για την προσέγγιση του κατώτατου μισθού είδαμε την θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ΑΕΠ και ως προς τους κατώτατους μισθούς. Εκεί έχουμε έναν συντονισμό με την κατάταξη της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα και μια σχετική υπέρβαση. Θα είμαστε λίγο καλύτερα στον κατώτατο μισθό σε σχέση με την κατάταξη ως προς το ΑΕΠ» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Πόσοι εργαζόμενοι καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά σε «585 χιλιάδες σε σύνολο 2, 5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο Εργάνη και 585 χιλιάδες σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό είναι μειωμένοι κατά 60 χιλιάδες σε σχέση με το 2021. Τι δείχνει αυτό; Την δυναμική της οικονομίας. Εν τω μεταξύ υπήρξαν αρκετοί εργαζόμενοι οι οποίοι αμείβονταν παλαιότερα με τον κατώτατο μισθό, ενώ τώρα παίρνουν υψηλότερες αμοιβές. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα περασμένα χρόνια, τα τελευταία χρόνια αλλά αυξήθηκε και ο μέσος μισθός».

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, «το 2019 τα καθαρά που έμεναν στην τσέπη του εργαζόμενου ήταν 548 ευρώ, τώρα θα μένουν 667 με 14 καταβολές. Σε 12μηνη βάση, το 2019 ο καθαρός μισθός ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ».

Σχετικά με τις τριετίες είπε ότι έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012 και πως το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας.

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

admin2020

«Χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών»

admin2020

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies