ΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Χορηγούνται οικονομικές ενισχύσεις στους αγρότες και στις αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία σε όλη την Επικράτεια

Χορήγηση ενισχύσεων στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία σε όλη την Επικράτεια, στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης C(2020) 1863/19.3.2020.

θεσπίζεται καθεστώς χορήγησης ενισχύσεων στον τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων/πρωτογενή τομέα, κατ’ εφαρμογή της υπό στοιχεία SA.102304 (2022/N)- Greece/C(2022)2165 final απόφασης της ΕΕ.

Δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι αγρότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα όλης της επικράτειας, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να χορηγήσουν στήριξη έως 7 000 ευρώ ανά γεωργό και έως 50 000 ευρώ ανά μικρή και μεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ).

Οι γεωργοί και λοιποί δικαιούχοι ενισχύσεων για την αγροτική ανάπτυξη θα μπορούν να λάβουν δάνεια ή εγγυήσεις για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας τους ύψους έως και 200 000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, όπως πολύ χαμηλά επιτόκια ή ευνοϊκά χρονοδιαγράμματα πληρωμών.

Για να αυξηθούν οι ταμειακές ροές των γεωργών, η Επιτροπή θα αυξήσει τις προκαταβολές των ενισχύσεων για στήριξη του εισοδήματος στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) (από 50 % σε 70 %), καθώς και ορισμένων ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης (από 75 % σε 85 %).

Τα μέτρα στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, περιλαμβάνουν την αύξηση της στήριξης για εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, όπως η ασφάλιση της συγκομιδής και τα ταμεία αλληλοβοήθειας, και την παράταση των μέτρων ευελιξίας που εφαρμόζονται ήδη, έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η στήριξη στις οργανώσεις παραγωγών — που συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής — θα αντισταθμιστεί, ώστε να μην είναι χαμηλότερη από το 85 % του επιπέδου του προηγούμενου έτους.

Τα έκτακτα μέτρα για τον αμπελοοινικό τομέα περιλαμβάνουν τα εξής:

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να τροποποιούν τα εθνικά τους προγράμματα στήριξης ανά πάσα στιγμή, ενώ συνήθως αυτό προβλέπεται μόνο δύο φορές το χρόνο (έως την 1η Μαρτίου και τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, αντίστοιχα).

Όσον αφορά τις δραστηριότητες προώθησης και ενημέρωσης, την αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων, τον πρώιμο τρύγο και τις επενδύσεις, η δυνατότητα χορήγησης μεγαλύτερης συνεισφοράς από τον προϋπολογισμό της ΕΕ παρατείνεται έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Η συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ στην ασφάλιση της συγκομιδής αυξήθηκε από 70 % σε 80 % έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Η στήριξη της ΕΕ όσον αφορά την κάλυψη των δαπανών για τη σύσταση ταμείων αλληλοβοήθειας διπλασιάστηκε από: 10 %, 8 % και 4 % κατά το πρώτο, το δεύτερο και τρίτο έτος εφαρμογής της, σε 20 %, 16 % και 8 %.
Παράταση των δυνατοτήτων ευελιξίας που χορηγήθηκαν για τα μέτρα του προγράμματος για τον αμπελοοινικό τομέα έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Όσον αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, η στήριξη της ΕΕ προς τις οργανώσεις παραγωγών — η οποία συνήθως υπολογίζεται με βάση την αξία παραγωγής του έτους — θα αντισταθμίζεται τουλάχιστον στο 85 % του επιπέδου του προηγούμενου έτους, ακόμη και αν η αξία του τρέχοντος έτους είναι χαμηλότερη.

Η αποζημίωση αυτή θα παρέχεται όταν: η μείωση της παραγωγής συνδέεται με φυσικές καταστροφές, κλιματικά φαινόμενα, ασθένειες φυτών ή προσβολή από παράσιτα· είναι εκτός του ελέγχου της οργάνωσης παραγωγών και κατά τουλάχιστον 35 % χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, εάν οι παραγωγοί αποδείξουν ότι έλαβαν προληπτικά μέτρα κατά της αιτίας της μείωσης της παραγωγής, η αξία παραγωγής που χρησιμοποιήθηκε για τη στήριξη θα είναι η ίδια με εκείνη του προηγούμενου έτους.

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/facts-and-figures/markets/overviews/market-observatories/wine_en

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/facts-and-figures/markets/overviews/market-observatories/fruit-and-vegetables_en

Σχετικές αναρτήσεις

«Π. Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα στο μέγιστο βαθμό»

admin2020

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

admin2020

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies