Η κρίση με τον κορονοϊό στην Ινδία βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στην πρώτη θέση των θεμάτων των ελληνικών ΜΜΕ, την ίδια ώρα που υποβαθμίζουν συστηματικά την κατάσταση στη χώρα μας, σε μία προσπάθεια εξωραϊσμού της αποτυχημένης υγειονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης.
Οι συγκρίσεις της Ελλάδας με την Ινδία μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητές από τον καθένα μέσω της διαδραστικής εφαρμογής των Financial Times (https://ig.ft.com/coronavirus-chart/?areas=eur&areas=usa&areas=bra&areas=gbr&areas=ind&areas=hun&areasRegional=usny&areasRegional=usnj&areasRegional=usca&areasRegional=usnd&areasRegional=ussd&areasRegional=usmi&cumulative=0&logScale=0&per100K=1&startDate=2020-09-01&values=deaths).
Εκεί βλέπουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση από την Ινδία σε δύο πολύ σημαντικές μετρήσεις για την πορεία της πανδημίας.
Αφενός, στον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο νέων θανάτων, όπου με δεδομένα της 25ης Απριλίου η Ελλάδα έχει 0,73 θανάτους μέσο όρο ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού και η Ινδία 0,17. Στον πίνακα μπορείτε να παρατηρήσετε επίσης τη θέση της χώρας αυτή τη στιγμή σε σχέση με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Έπειτα, στον συνολικό αριθμό θανάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας, όπου με δεδομένα 26ης Απριλίου η Ελλάδα έχει φτάσει τους 93,4 νεκρούς ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, με την Ινδία να βρίσκεται στους 14,3.
Αναμφίβολα τα δεδομένα αυτά πρόκειται σύντομα να αλλάξουν. Η απελπιστική κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ινδία θα προκαλέσει αύξηση θανάτων τις επόμενες ημέρες, ενώ η πορεία των νέων κρουσμάτων στη χώρα της Νότιας Ασίας βαίνει ραγδαία αυξητική, με τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο νέων κρουσμάτων να είναι σχεδόν εξομοιωμένος με αυτόν της Ελλάδας — 23,5 και 23,8 μέσος όρος ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού αντίστοιχα.
Όμως η εμμονή των ελληνικών ΜΜΕ να παρουσιάζουν στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας το «χάος στην Ινδία», προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσουν τη δυσχερή κατάσταση της Ελλάδας, είναι ένα μνημείο δημοσιογραφικής αλητείας.
Έπειτα από ένα πολύμηνο «λοκντάουν-κακό ανέκδοτο», όπου η κυβέρνηση επέλεξε να επενδύσει στην αστυνόμευση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών και της πρόσβασής τους σε ανοιχτούς καλά αεριζόμενους χώρους, αλλά αγνόησε επιδεικτικά την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη μετάδοση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους εργασίας, η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τον τουρισμό και τις δραστηριότητες που συνδέονται με αυτόν. Όμως τα υγειονομικά δεδομένα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά άσχημα, και σε καμία περίπτωση καλύτερα από αυτά της Ινδίας.
Την ίδια ώρα βρέθηκε στη χώρα μας ήδη η Ινδική μετάλλαξη, που σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει από τη φυσική ανοσία σε προηγούμενες εκδοχές του SARS-CoV-2, αλλά σε έναν βαθμό και από την τεχνητή ανοσία μέσω εμβολιασμού ή μονοκλωνικών αντισωμάτων (βλ. εδώ, εδώ και εδώ).
Η Ινδική μετάλλαξη βρέθηκε σε άτομο που είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψουν οι πολίτες της χώρας ενώ τους απαγορεύεται να μετακινηθούν μεταξύ νομών.
Κάτι που σημαίνει πως, παρά τα περί του αντιθέτου ευχολόγια κυβέρνησης και ΜΜΕ, η ήδη αμφισβητήσιμη «ασφάλεια» του σχεδιαζόμενου ανοίγματος τίθεται ακόμα περισσότερο σε αμφισβήτηση.