Μεσσηνίας

29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 14-23 Ιουλίου 2023 ” (Επι)Στροφή στο Σώμα “

Kαλημέρα σε όλες και όλους.
Καλωσήρθατε στην παρουσίαση του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Φέτος σας υποδεχόμαστε για πρώτη φορά σε νέο χώρο, εδώ στο φιλόξενο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας μας των τελευταίων ετών.
Στις φετινές μας συζητήσεις για το περιεχόμενο του καλλιτεχνικού προγράμματος διαπιστώσαμε εξ αρχής την ανάγκη να μιλήσουμε για το σώμα και για τη σχέση του με την ίδια τη ζωή. Με ποιους όρους όμως;
Με δεδομένες τις διαρκείς προκλήσεις της σύγχρονης ζωής, την αυξανόμενη πολυπλοκότητά της σε όλα τα επίπεδα, με έγνοια μας τον ρόλο της τέχνης στο σύγχρονο γίγνεσθαι, με αφετηρία τον διαρκή προβληματισμό μας για το πώς ζούμε και το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές, είμαστε αναγκασμένοι να επιστρέφουμε συνεχώς στη βάση των πραγμάτων.


Ονομάσαμε λοιπόν το φετινό πρόγραμμα (Επι)Στροφή στο Σώμα. (Re)Τurn to the Body.
Το σώμα, στο πλαίσιο της δυτικής κουλτούρας, έχει περάσει από πολλές περιπέτειες και θα περάσει από ακόμα περισσότερες. Μοιάζει χωρίς ενότητα ωστόσο αντιστέκεται.
Υπάρχει ένα αίτημα που αναδύεται από τον ίδιο τον πολιτισμό μας και αυτό είναι η ανάγκη επανασύνδεσης όσων αισθανόμαστε ότι έχουν διαρραγεί. Γιατί χωρίς σύνδεση δεν υπάρχει επικοινωνία και σχέση. Όλοι είμαστε τα σώματά μας, όλοι έχουμε ένα σώμα, και ύστερα από τόση γνώση γύρω από το σώμα ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Μέσω αυτού, ωστόσο, βιώνουμε όλες μας τις εμπειρίες, μέσω αυτού ζούμε.
Θέλουμε λοιπόν να μιλήσουμε για την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Θέλουμε να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός. Δεν μιλάμε ούτε για το σώμα ως βιολογική οντότητα ούτε ως σύμβολο εννοιών αλλά ως τον αυθεντικό τόπο της ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής μαζί με το de facto δέος, μυστήριο και σεβασμό που αυτό μάς γεννά.
Το φετινό πρόγραμμα, λοιπόν, ονομάζεται (Επι)Στροφή στο Σώμα και μας καλεί να δούμε το ανθρώπινο σώμα ως έναν τόπο αποκάλυψης της ίδιας της ζωής, έναν ποιητικό τόπο βιωμένης γνώσης, ατομικής και συλλογικής εμπειρίας.
Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου φιλοξενώντας καλλιτέχνες από 10 χώρες, από τέσσερις ηπείρους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους μέσα από 17 συνολικά παραγωγές. Από τις 16 συνολικά ομάδες/καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Φεστιβάλ οι 7 είναι από το εξωτερικό και οι 9 από την Ελλάδα. Στο Φεστιβάλ περιλαμβάνονται, επίσης, 8 παράλληλες εκδηλώσεις και ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.
Στο αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής και του Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, καθώς και οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Πλατείας της Καλαμάτας και σε 3 πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παράλληλα, από τις 6 Ιουλίου έως τις 23 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού.

ΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 29ου ΔΦΧΚ
Το σχεδιασμό της φετινής οπτικής ταυτότητας του Φεστιβάλ ανέλαβαν οι γραφίστριες Αλίκη Κακουλίδου και Δήμητρα Βασιλάκου από το δημιουργικό γραφείο metoo communication design. Βασικά στοιχεία του σχεδιασμού είναι ο δυναμισμός και η ζωντάνια των χρωμάτων σε συνδυασμό με μια ελεύθερη γεωμετρικότητα των συνθέσεων.

MAIN STAGE – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
H έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος γίνεται στις 14.7 με το έργο 11 από την σπουδαία ομάδα χορού Tao Dance Theater, η οποία βραβεύτηκε με Αργυρό Λέοντα στη Μπιενάλε της Βενετίας 2023 για το συνολικό της έργο. Η ομάδα Tao Dance Theater ιδρύθηκε από τους Tao Ye, Duan Ni και Wang Hao στο Πεκίνο και είναι μία από τις ελάχιστες κινεζικές ομάδες σύγχρονου χορού της οποίας η δουλειά κυκλοφορεί εκτός ορίων Κίνας και έχει αναθέσεις από σπουδαίους πολιτιστικούς οργανισμούς σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σίδνεϊ και Παρίσι. Η αφοσίωση των μελών της ομάδας στην τέχνη τους και στην τελειότητα αγγίζει τα όρια του ασκητισμού. Το έργο 11 εντάσσεται σε μια σειρά έργων τα οποία αποκαλούνται Numerical Series και εκφράζουν μέσω του τίτλου τους την ανάγκη της ομάδας να κινηθεί εκτός των ορίων της αφηγηματικότητας. Η βασική τους προσέγγιση είναι το ίδιο το σώμα και η φυσική του έκφραση, η αναζήτηση απλότητας και καθαρότητας στην κίνηση για την αποκάλυψη ενός κρυμμένου πρωτόγονου εσωτερικού κόσμου έξω από τις παρεμβάσεις του σύγχρονου πολιτισμού του άκρατου καταναλωτισμού όχι μόνο αγαθών αλλά και ιδεών, θεαμάτων και καλλιτεχνικών έργων. Το έργο παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας ενώ έχει ήδη παρουσιαστεί σε πάνω από 40 χώρες και 100 διαφορετικά φεστιβάλ.

Ακολουθεί στις 16.7 το βραβευμένο και σε παγκόσμια περιοδεία έργο The Others, του παθιασμένου Σλοβάκου Anton Lachky [Άντον Λάτσκι]. Η παράσταση The Others, μια παράσταση για όλη την οικογενεια, αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που ζουν σε έναν παράξενα απομονωμένο κόσμο. Το έργο ξεκινά με έναν «νέο μύθο» που επινοήθηκε ειδικά για την περίσταση και υποδηλώνει την πτώση του σύγχρονου κόσμου μας, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά μιας πιθανής αναγέννησης. Το έργο The Others πρωτοπαρουσιάστηκε στο Charleroi Danse τον Μάιο του 2021 και έχει ήδη παρασταθεί 55 φορές. Η παγκόσμια περιοδεία του περιλαμβάνει 100 ακόμα παραστάσεις σε 10 διαφορετικές χώρες μέχρι το τέλος του 2024. Το έργο έλαβε βραβείο Maeterlinck 2022 για την «Καλύτερη Χορευτική Παράσταση», το Βραβείο της Υπουργού Παιδείας του Βελγίου και το βραβείο «Αγαπημένης παράστασης των κριτικών».

Στις 18.07 για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχονται οι Out Innerspace Dance Theatre & Film Society από τον Καναδά με το έργο Bygones.  Oι Out Innerspace David Raymond [Ντέιβιντ Ρέιμοντ] και Tiffany Tregarthen [Τίφανι Τρεγκάρθεν] με έργα καινοτόμα αλλά και προσβάσιμα την ίδια στιγμή, ξεπερνούν την παραδοσιακή αισθητική και τις κλασικές φόρμες με ανεξάντλητη ευρηματικότητα. Μέσω διαρκούς έρευνας και συνεχούς πειραματισμού, γιορτάζουν την αμφισβήτηση των προκαταλήψεων γύρω από το τι μπορούμε να περιμένουμε, να βιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε στο σύγχρονο χορό. Το έργο Bygones εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ δημιουργίας και καταστροφής και τη σχέση μορφής και αμορφίας. Η καταστροφή διαταράσσει την υλική πραγματικότητα, ανατρέπει τη λογική και μας καλεί σε υπερβάσεις. Η αλλαγή αποτελεί το πρόβλημα και τη λύση την ίδια στιγμή, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα της μεταμόρφωσης και της επανασύνδεσης.

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής ολοκληρώνεται στις 22 και 23.07 με την εκρηκτική ομάδα του Πορτογάλου Marco da Silva Ferreira [Μάρκο ντα Σίλβα Φερρέιρα] και το φημισμένο τους έργο CARCAÇA. Είναι απαραίτητο μας λέει ο Ferreira να έρθουμε σε ρήξη με το αυταρχικό, ολοκληρωτικό και πατερναλιστικό παρελθόν. Στο CARCAÇA προτείνεται μια άσκηση που ενσωματώνει το παρελθόν και το παρόν. Πώς αποφασίζουμε να ξεχάσουμε και πώς να θυμηθούμε; Ποιος είναι ο ρόλος των ατομικών ταυτοτήτων στην οικοδόμηση μιας κοινότητας; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη μιας ταυτότητας; Σε ποιον κόσμο κινείται το ατομικό και συλλογικό σώμα; Ή, μάλλον, ποια σώματα διασχίζουν τον κόσμο αυτό; Το ηχητικό τοπίο του έργου έχουν αναλάβει ο João Pais Filipe [Ζοάο Παΐς Φιλίπε] και ο Luis Pestana [Λουίς Πεστάνα] με αναφορές από την παραδοσιακή ως την electro μουσική με σκοπό να οδηγήσουν το ζωντανό σώμα σε μία πράξη επαναστατική και καρναβαλική συγχρόνως.

BLACK BOX – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Στο Black Box φιλοξενούνται 4 παραγωγές, 3 Ελλήνων και ενός Γάλλου χορογράφου. Ο Γάλλος Christian Rizzo [Κριστιάν Ριζό] μας παρουσιάζει στις 15 και 16.07 το σόλο EN SON LIEU με πρωταγωνιστή τον Nicolas Fayol [Νικολά Φαγιόλ]. Το En son lieu, αυτό που στα ελληνικά θα λέγαμε Στη θέση του, παρακολουθεί όσο στενότερα γίνεται τη γένεση χορών στο φυσικό τους περιβάλλον. Στόχος αυτού του έργου είναι να αποσυνθέσει χορούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε περιβάλλον στούντιο, επανατοποθετώντας τους στο φυσικό τοπίο και παρατηρώντας τι προκύπτει μετά την επαφή. Το έργο παρουσιάζεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Στις 19.07 η Βάσω Γιαννακοπούλου μας παρουσιάζει το έργο FLUTTER στο οποίο χορογραφεί τον Νώντα Δαμόπουλο σε ένα υπερρεαλιστικό σόλο διαπραγμάτευσης της ύπαρξης και του απύθμενου βάθους της. Μια κλειδαρότρυπα που μεγεθύνεται μπροστά στο μάτι του θεατή και δημιουργεί έναν ενδιάμεσο χώρο όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο, φέρνοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι στον κόσμο μα πιο πολύ απέναντι στον εαυτό του.
Στις 21.07 ο Ηλίας Χατζηγεωργίου παρουσιάζει το A BOUNCE 4 MEN. Πίσω από τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης hip hop κουλτούρας, που ζητά διαπιστευτήρια δύναμης, κυριαρχίας και εξουσίας, τέσσερις άνδρες μάχονται για να βρουν τον προσωπικό τους παλμό και να οδηγηθούν σε κάτι πιο βαθύ, ουσιώδες και αρχέγονο. Άλλοτε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και άλλοτε με σκληρότητα, βία και φόβο.
Το πρόγραμμα του Black Box ολοκληρώνεται στις 22.07 με την Ιωάννα Παρασκευοπούλου και τον Γιώργο Κοτσιφάκη να μας παρουσιάζουν σε χορογραφία της πρώτης το έργο MOS. Στο έργο MOS το σώμα συνυπάρχει με παράδοξα αντικείμενα και υλικά που λειτουργούν ως μέσα παραγωγής ήχου και οι θεατές μετατρέπονται σε ακροατές ενός αυτοσχέδιου και ανομοιογενούς soundtrack, που εκτυλίσσεται μπροστά τους.
Η περιοδεία των δύο έργων, παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο πρόγραμμα της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία παρουσιάζονται με δωρεάν είσοδο και είναι ανοιχτά σε όλο το κοινό. Χορός στην πόλη, λοιπόν, κάθε βράδυ στις 21:00 με 9 υπαίθριες παραστάσεις. Στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού στον κεντρικό δημόσιο χώρο της Καλαμάτας από τις 15 μέχρι τις 22 Ιουλίου θα δούμε με σειρά εμφάνισης:

15.07: Το έργο MΠΟΛΕΡΟ του Αντώνη Φωνιαδάκη και το έργο FÁRISA από το ντουέτο Δανάη & Διονύσιος
16.07: Το ίδιο ντουέτο, η Δανάη και ο Διονύσιος, θα μας παρουσιάσουν ένα δεύτερο έργο, αυτή τη φορά για όλη την οικογένεια με τίτλο Ο ΝΑΠΙ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Η ΦΟΥΣΚΑ
17.07: Το έργο LALOBA της Λαμπρινής Γκόλια
18.07: Το έργο ΑΝΑΒΡΑ της Eιρήνης Αποστολάτου
19.07: Tο έργο TWO της Sita Ostheimer
20.07: Το έργο REMEMBERING BODIES που παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, σε χορογραφία της Εύας Γεωργιτσοπούλου, με τη συμμετοχή τελειόφοιτων της Σχολής, και το έργο της Μαριάννας Τζούδα ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΜΑΤΙΑ
22.07: Το έργο ΑΜΑΕ των Εliana Stragapede και Borna Babić.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ που υλοποιείται φέτος για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παρουσιαστούν στις 16.7, στις 17.7 και στις 18.7 σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Σπάρτης, της Τρίπολης και του Ναυπλίου τα έργα ΒΟLERO της ομάδας του Αντώνη Φωνιαδάκη και ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΜΑΤΙΑ της Mαριάνας Τζούδα.

Η εκδήλωση Αrt within One, η οποία ξεκίνησε πρόπερσι και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 21.7. Πρόκειται για μια εκδήλωση τόσο αγαπητή στο κοινό που εξελίσσεται πλέον σε γιορτή που την περιμένουν όλοι. Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα από μια διαδικασία ζωντανής μάχης να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν στην καλλιτεχνική κοινότητα την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση μέσα σε ένα λεπτό ενώ το κοινό αναδεικνύει τον αγαπημένο του χορευτή/χορεύτρια.

Στις 13.7 το έργο Ο ΝΑΠΙ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ Η ΦΟΥΣΚΑ του ντουέτου Δανάη & Διονύσιος και το έργο ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΜΑΤΙΑ της Mαριάνας Τζούδα θα παρουσιαστούν στον χώρο Agora της Costa Navarino στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών. Eπιπλέον, το πρωί της ίδιας μέρας, οι Δανάη & Διονύσιος θα δημιουργήσουν στον ίδιο χώρο ένα εργαστήρι χορού και θεατρικού παιχνιδιού για γονείς και παιδιά με τίτλο Spirit of the Forest.

Tο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για τέταρτη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 10ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο Ο Άνθρωπος στο Κέντρο, που πραγματοποιεί το Μουσείο. Στον φετινό διαγωνισμό, τα παιδιά καλούνται να αποτυπώσουν τι σημαίνει για αυτά ο Ανθρωπος και το ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο. Όλα τα έργα των παιδιών 4-15 ετών από τη Μεσσηνία θα εκτεθούν στην έκθεση ζωγραφικής με τίτλο Ο Άνθρωπος στο Κέντρο που θα διοργανωθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Παράλληλα με την έκθεση διοργανώνεται στις 17.07 επίσης στο Μέγαρο Χορού και εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους (4-15 ετών) με τίτλο Ο άνθρωπος στο Κέντρο.

Δύο ακόμα παράλληλες εκδηλώσεις. Η πρώτη, το Danceathon διοργανώνεται σε συμπαραγωγή με την ομάδα χορού Almalibre της Αναστασίας Μπρουζιώτη και το Θεσσαλικό Θέατρο. Το Danceathon είναι ένας σύγχρονος μαραθώνιος χορού για επαγγελματίες χορευτές αφιερωμένος στην απόλαυση της αέναης  κίνησης με στόχο να προκαλέσει τα όρια των συμμετεχόντων οι οποίοι σταδιακά οδηγούνται στην προσωπική απελευθέρωση και την έκσταση.

Το Shooting Stars των Antonello Ghezzi [Αντονέλο Γκέτσι] είναι μια εγκατάσταση φωτισμού, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής και μας επιτρέπει να παρακολουθούμε σε αληθινό χρόνο πότε ένας μετεωρίτης εισέρχεται στην ατμόσφαιρά μας. Αναλογιζόμενοι την απεραντοσύνη του σύμπαντος επαναπροσδιορίζουμε την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Η εγκατάσταση Shooting Stars φιλοξενείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και θα περιοδεύσει στη Μαδρίτη και σε μία σειρά προορισμών στη Νότια Αμερική. Την επόμενη χρονιά, θα αποτελέσει μέρος μιας έκθεσης στο Μουσείο Saint-Ex στη Reims [Ρενς] της Γαλλίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναπτύσσεται, όπως κάθε χρόνο, σε 3 άξονες: εκπαίδευση για μαθητές χορού της Καλαμάτας, για επαγγελματίες, για το ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και τα ΑμεΑ.
Στον πρώτο άξονα το πρόγραμμα Keep Dancing ολοκληρώνει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας και με μετακλήσεις Ελλήνων δασκάλων σύγχρονου χορού καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ αποτελείται από 4 σεμινάρια τα οποία θα καλύψουν συνολικά 54 ώρες διδασκαλίας.

Ειδικότερα τα σεμινάρια, τα οποία θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, είναι τα εξής:
1. Puzzle Work (15 ώρες) με τον Anton Lachky (Σλοβακία) από τις 14 έως τις 18 Ιουλίου.
2. Fighting Monkey Partnering-Body to Body (9 ώρες) με τους Λίντα Καπετανέα και Jozef Fruček από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου.  
3. Sparkling Imagination – Ιmprovisation workshop (18 ώρες) με τον Ηοracio Macuacua (Μοζαμβίκη) από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου.
4. Complex Simplicity (12 ώρες) με την Sita Ostheimer (Γερμανία) από τις 19 έως τις 23 Ιουλίου.

Τα εργαστήρια για το κοινό περιλαμβάνουν ένα εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, ένα για γονείς και παιδιά, ένα για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και ένα σεμινάριο κίνησης για ΑμεΑ, και είναι τα εξής:

1) Τρεχούμενο Νερό – Εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και εφήβους από την Βιτόρια Κωτσάλου, από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με παρουσίαση της δουλειάς τους στις 11 Ιουλίου. 

2) Εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου  στις 8 και 9 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. 

3) Εργαστήρι κίνησης «50+» από την Πηνελόπη Μωρούτ για ενήλικες. Από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. 

4) Σεμινάριο κίνησης για ΑμεΑ από την Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και την Ειρήνη Κουρουβάνη, από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για το σύγχρονο χορό στην Ελλάδα και για την υλοποίησή του συνεργάζονται, όπως γνωρίζετε, πολλοί φορείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι αποτελούν μέρη αυτής της συνεργασίας, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Δήμαρχο Καλαμάτας κο Θανάση Βασιλόπουλο, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Παναγιώτη Νίκα, τον Πρόεδρο της ΦΑΡΙΣ κο Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, σταθερούς και νέους, που εμπιστεύονται το υψηλό επίπεδο, την απήχηση και το κύρος του θεσμού και με την συμβολή τους υποστηρίζουν την υλοποίηση της διοργάνωσης. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους διαχρονικούς συνοδοιπόρους και συνεργάτες μας, τις πρεσβείες και τα μορφωτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό που κάθε χρόνο στηρίζουν το Φεστιβάλ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες της ομάδας διοργάνωσης του Φεστιβάλ, τα στελέχη της ΦΑΡΙΣ και του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και όλους τους εθελοντές μας, για την πολύτιμη συμμετοχή και συνεισφορά τους.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους δημοσιογράφους που βρίσκεστε σήμερα εδώ για να μεταφέρετε τα νέα του Φεστιβάλ.
Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις θα ανοίξει στις 15 Μαΐου μέσω της πλατφόρμας ticketmaster και θα παραμείνει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Σε ένα χρόνο από τώρα θα γιορτάσουμε τα 30 χρόνια του θεσμού γιορτάζοντας ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα.
Εργαζόμαστε πάντα με την ίδια φροντίδα με σκοπό η δουλειά μας να αφορά και να εμπνέει την ελληνική κοινωνία.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, και φέτος στην φιλόξενη Καλαμάτα, τον τόπο του χορού, για να γιορτάσουμε το ανθρώπινο σώμα ως τόπο ύπαρξης της ίδιας της ζωής.

Λίντα Καπετανέα
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πριν περάσουμε στις ερωτήσεις θα ήθελα πολύ σύντομα να αναφερθώ σε ένα θέμα που θεωρώ πολύ σημαντικό και το οποίο αφορά τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την τέχνη και ειδικότερα με τους καλλιτέχνες της.
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του κλάδου μας, όπως κυρίως εκφράστηκαν από τη νέα γενιά σπουδαστών, οφείλουμε όλοι να συναισθανθούμε το αληθινό διακύβευμα που δεν είναι άλλο από το σεβασμό και την αναγνώριση του ίδιου του επαγγέλματος του καλλιτέχνη στις παραστατικές τέχνες.
Όλοι οι καλλιτέχνες που φιλοξενούμε στην Καλαμάτα, Έλληνες και ξένοι, είναι στα μάτια μας συνάδελφοι και γνωρίζουμε με πόσο κόπο έχουν κατακτήσει το επίπεδο της δουλειάς τους ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους σε όλους εμάς.
Ο χορός στην Ελλάδα, παρά το αρτιότατο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, παραμένει ένας κλάδος του σύγχρονου πολιτισμού με πολλές ανάγκες ως προς τις υποδομές, το μέγεθος και τη διάρκεια των παραγωγών, την κρατική χρηματοδότηση και τους όρους εργασίας και απαιτείται μια ολοκληρωμένη θεώρηση και πολιτική για την αναβάθμισή του.
Ας ευαισθητοποιηθεί και ας αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία ένα πολύτιμο μέλος της χωρίς το οποίο θα είναι πραγματικά φτωχότερη σε φαντασία, όραμα, ευαισθησίες και αξίες. Ας συμβάλλουμε όλοι, με όποια μέσα διαθέτουμε ώστε να διορθωθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις κάτι που εκτιμώ πώς χρειάζεται χρόνο, γιατί απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αλλά μπορεί να επιτευχθεί.
Σας ευχαριστώ πολύ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«ΦΑΡΙΣ» ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.)

29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
14-23 Ιουλίου 2023

(Επι)Στροφή στο Σώμα

Σύγχρονος χορός από την Κίνα, μέχρι τον Καναδά και την Μοζαμβίκη

Mε τίτλο (Επι)Στροφή στο Σώμα, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου φιλοξενώντας φέτος χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες από τέσσερις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική. Ο σύγχρονος χορός, από όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αντιπροσωπεύεται μέσα από 17 συνολικά παραγωγές, 9 ομάδων από την Ελλάδα και 7 από το εξωτερικό: Μεταξύ αυτών ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che και η ομάδα χορού Tao Dance Theater που παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας την παράσταση 11, οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα, ο πολυβραβευμένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία κ.ά.
Το Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Καλλιτεχνικής Διευθύντριάς του κας Λίντας Καπετανέα και του Δημάρχου Καλαμάτας κου Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Γ. Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Παναγιώτη Ε. Νίκα, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ κο Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ.

Το αμιγώς καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου και σε αυτό περιλαμβάνονται οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής και του Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας καθώς και οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας και σε 3 πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Σπάρτη, την Τρίπολη και το Ναύπλιο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, και ενσωματώνουν στην αφήγησή τους θέατρο, ζωντανή μουσική και ψηφιακά μέσα. ​​Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν έργα τους και θα διδάξουν στα επαγγελματικά σεμινάρια του Φεστιβάλ προέρχονται από 10 χώρες, την Κίνα, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Μοζαμβίκη. Aπό τις 6 Ιουλίου έως τις 23 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, ενώ φέτος θα δούμε ξανά το πολυαναμενόμενο Art within One που καταλήγει κάθε χρόνο σε ένα δυνατό dance battle με μονόλεπτες perfomances στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. Δύο καινοτομίες αποτελούν φέτος το Danceathon, ένας σύγχρονος μαραθώνιος χορού αλλά και η εικαστική φωτιστική εγκατάσταση Shooting Stars των Antonello Ghezzi.

Τίτλος του φετινού προγράμματος είναι (Επι)Στροφή στο Σώμα – (Re)Τurn to the Body: Το σώμα, στο πλαίσιο της δυτικής κουλτούρας, έχει περάσει από πολλές περιπέτειες και θα περάσει ακόμα περισσότερες. Όλοι είμαστε τα σώματά μας, όλοι έχουμε ένα σώμα, και παρά την τόση γνώση που διαθέτουμε γύρω από αυτό, ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Μέσω αυτού ωστόσο βιώνουμε όλες μας τις εμπειρίες και μέσω αυτού ζούμε.
Το φετινό Φεστιβάλ πραγματεύεται την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Τί σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός. Το σώμα δεν προσεγγίζεται ως βιολογική οντότητα ή ως σύμβολο εννοιών αλλά ως ο αυθεντικός χώρος ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής μαζί με το de facto δέος, μυστήριο και σεβασμό που αυτό γεννά.

Σχετικές αναρτήσεις

Στις εργασίες του συνεδρίου λήξης του προγράμματος INITIATION ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος

admin2020

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies