ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πόλεις αφαιρούν την άσφαλτο για να επιστρέψει η γη στη βροχή.

Πόλεις αφαιρούν την άσφαλτο για να επιστρέψει η γη στη βροχή.

Στη Γαλλία, περίπου 20.000 έως 25.000 εκτάρια εδάφους τεχνητοποιούνται κάθε χρόνο. Κάτω από την άσφαλτο, η γη δεν αναπνέει πια: το νερό της βροχής τρέχει στην επιφάνεια και προκαλεί πλημμύρες, η θερμότητα συσσωρεύεται και δημιουργεί θερμικά νησιά.

Η απάντηση λέγεται αποασφαλτόστρωση: αφαίρεση της άσφαλτου που δεν χρειάζεται — μια αυλή, ένα εγκαταλελειμμένο πάρκινγκ, μια κεντρική πλατεία — και επαναφορά ενός διαπερατού και φυτευμένου εδάφους. Το έδαφος ξαναρουφά τη βροχή, τα δέντρα δροσίζουν με εξατμοδιαπνοή, τα έντομα και τα φυτά επιστρέφουν. Δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα.

Η πρακτική ξεκίνησε στο Πόρτλαντ το 2008 και διαδίδεται στην Ευρώπη: στην Ολλανδία, πρωτοβουλίες πολιτών οργανώνουν ημέρες «αποασφαλτόστρωσης», στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι απελευθερώνουν τις σχολικές αυλές από την αδιαβροχοποίησή τους. Στη Γαλλία, το πρόγραμμα Cours Oasis στο Παρίσι, το Σχέδιο Canopée στη Λυών και παρόμοια έργα στη Γκρενόμπλ και στη Ρεν δείχνουν ότι γίνεται σε μεγάλη κλίμακα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ανδριανός: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα υλικά δακοκτονίας 2026–2028 και ξεκίνησαν ήδη οι παραδόσεις

admin2020

Παραλίγο τραγωδία!!! Χθες η πτήση GQ213 της SKY express από Ηράκλειο προς Αθήνα παραλίγο να συγκρουστεί με αεροπλάνο της Ολυμπιακής

tiresias tiresias

Τρεις νέες συμβάσεις για αντιπλημμυρική προστασία και οδικές παρεμβάσεις στην Κορινθία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies