Στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ «MESSENE ENCOUNTERS 2026 – Από τα Ιθωμαία στο Βίωμα», την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026, στις 17:30, στους χώρους του Γυμνασίου, της Παλαίστρας και του Σταδίου της Αρχαίας Μεσσήνης, θα πραγματοποιηθεί η πρωτότυπη site-specific δράση «Σαν άλλοι έφηβοι», μια δραματοποιημένη βιωματική περιήγηση που μεταμορφώνει τον αρχαιολογικό χώρο σε ένα ζωντανό πεδίο εμπειρίας, γνώσης και συμμετοχής.
Η δράση προσκαλεί το κοινό να εγκαταλείψει τον ρόλο του απλού θεατή και να γίνει ενεργός συμμέτοχος σε ένα ταξίδι στον χρόνο, ανακαλύπτοντας την καθημερινότητα των νέων της αρχαίας Μεσσήνης. Μέσα από αφηγήσεις, βιωματικές στάσεις και επιδείξεις αρχαίων αγωνισμάτων, αναδεικνύεται το ιδεώδες της καλοκαγαθίας, όπου η σωματική άσκηση, η πνευματική καλλιέργεια και η κοινωνική συμμετοχή αποτελούσαν αδιαχώριστες έννοιες.
Η περιήγηση ξεκινά από το Γυμνάσιο, τον σημαντικότερο χώρο εκπαίδευσης των νέων πολιτών της αρχαίας πόλης. Εκεί παρουσιάζεται ο ρόλος του ως κέντρου άθλησης, παιδείας και κοινωνικής διαμόρφωσης, ενώ οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τις αξίες που χαρακτήριζαν την εκπαίδευση των εφήβων στην αρχαιότητα.
Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στην Παλαίστρα, όπου πραγματοποιείται σύντομη ξενάγηση στους λειτουργικούς της χώρους. Στον αυθεντικό χώρο της Παλαίστρας, ο Αθλητικός Παλαιστικός Σύλλογος Μεσσηνίας «Αριστόδημος» παρουσιάζει επίδειξη αρχαίας πάλης και παγκρατίου από δύο αθλητές, αναδεικνύοντας την τεχνική, την πειθαρχία και το ήθος των αρχαίων αθλητών. Την παρουσίαση επιμελείται ο προπονητής του συλλόγου Γιώργος Ευθυμιάδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην ελευθέρα πάλη, ομοσπονδιακός προπονητής, βαλκανιονίκης και πρωταθλητής Ελλάδας, με περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της αγωνιστικής πάλης.
Η δράση κορυφώνεται στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου πραγματοποιείται μια συμβολική αναβίωση των Ιθωμαίων, των ιστορικών αγώνων της αρχαίας Μεσσήνης. Ο «Σύλλογος Αθλουμένων Μεσσήνης» παρουσιάζει αγωνίσματα που διεξάγονταν στην αρχαιότητα στον ίδιο χώρο, αναδεικνύοντας τη διαχρονική αξία του αθλητικού ιδεώδους.
Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν συμβολικές αναπαραστάσεις:
● Αγώνα δρόμου ενός σταδίου
● Αγώνα δρόμου δύο σταδίων
● Δόλιχο (αγώνα αντοχής δέκα σταδίων)
● Λιθοβολία (ρίψη βαριάς πέτρας)
● Ακοντισμό
● Άλμα εις μήκος άνευ φοράς
Η δράση δεν αποτελεί μια απλή ιστορική αναπαράσταση, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία πολιτισμού, εκπαίδευσης και συμμετοχής, μέσα από την οποία οι επισκέπτες καλούνται να βιώσουν τον αρχαιολογικό χώρο ως έναν τόπο που εξακολουθεί να αφηγείται ιστορίες, να εμπνέει και να συγκινεί.
Συμμετέχουν
Αθλητικός Παλαιστικός Σύλλογος Μεσσηνίας «Αριστόδημος»
Προπονητής:
Γιώργος Ευθυμιάδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ομοσπονδιακός προπονητής, βαλκανιονίκης και πρωταθλητής Ελλάδας.
«Σύλλογος Αθλουμένων Μεσσήνης»
Υπεύθυνοι δράσης:
● Πουλάκος Ιωάννης (Προέδρος Σ.Α.Μ.)
● Πατρινιός Γιάννης (4 φορές Πανελληνιονίκης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Προπονητής αγωνιστικού τμήματος Σ.Α.Μ.)
● Πουλάκου Ελευθερία ( Πανελληνιονίκης, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Προπονήτρια ακαδημιών Σ.Α.Μ.)
● Παναγιωτόπουλος Χρήστος (Πανελληνιονίκης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής)
● Κορδονούρη Μαρία (Γραμματέας Σ.Α.Μ.), Ψαλλίδας Γιώργος, Ζερβάκος Νίκος, Χούλιαρης Μιχάλης, Δουρούμη Αντζελα (Τα Μέλη του ΔΣ Σ.Α.Μ.)
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιούν ο Σύλλογος Αθλουμένων Μεσσήνης, ο Αθλητικός Παλαιστικός Σύλλογος Μεσσηνίας «Αριστόδημος» και το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης «Εθελοντισμός για Όλους», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μεσσήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
