Μεσσηνίας

Αναβίωσε στη Μεσσήνη το έθιμο «Το σπάσιμο της στάμνας»

Το παραδοσιακό έθιμο «Το σπάσιμο της στάμνας» αναβίωσε και φέτος στη Μεσσήνη το Μεγάλο Σάββατο, με την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου. Το πρωί της 11ης Απριλίου, πλήθος δημοτών και επισκεπτών συγκεντρώθηκε στην οδό Ερμού, όπου πραγματοποιήθηκε το εντυπωσιακό δρώμενο.

Σύμφωνα με το έθιμο, το οποίο έχει αρχαιοελληνικές ρίζες, οι πιστοί σπάνε πήλινα αγγεία αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση, δημιουργώντας δυνατό θόρυβο. Η πράξη αυτή συμβολίζει το διώξιμο του κακού και του θανάτου, αλλά και την είσοδο στη νέα ζωή που φέρνει η Ανάσταση.

Οι κάτοικοι της Μεσσήνης συμμετείχαν με ενθουσιασμό, κρατώντας στάμνες και άλλα πήλινα αγγεία, δίνοντας ζωντάνια και χρώμα σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της περιοχής. Η ατμόσφαιρα ήταν χαρμόσυνη, με τον ήχο των σπασμένων αγγείων να σηματοδοτεί το πέρασμα από τη θλίψη στη χαρά της Ανάστασης.

Σχετικές αναρτήσεις

Oριστικός ανάδοχος για τη λειτουργική αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας ύψους 1,73 εκατ. ευρώ από την Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου

admin2020

Δημήτρης Πτωχός: «Το νέο κεφάλαιο του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις γράφεται στην Πελοπόννησο»

admin2020

Οριστικός ανάδοχος για την προμήθεια υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies