EidisoulestvΜεσσηνίας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΡΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙΝΟΥ

Με τρισάγιο στην προτομή του Αντιστράτηγου Ηλία Κορμά στη Δημοτική Κοινότητα Κεφαλινού τίμησε ο Δήμος Μεσσήνης την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, τη μνήμη του Ηλία Κορμά και των παλικαριών του, (Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες) που θυσιάστηκαν στη Μάχη του Μανιακίου στις 20 Μαΐου 1825.
Το τρισάγιο τέλεσε μπροστά στην προτομή του Αντιστράτηγου Ηλία Κορμά, ο Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Μπίζας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κεφαλιναίων «Η Πρόοδος», προς τιμήν των προγόνους μας που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ως εκπρόσωπος της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Ιωάννης Μπαλάσης, ως εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθανάσιος Χριστόπουλος, ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος ο Αρχιπυροσβέστης Νεκτάριος Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλινού Δήμητρα Κωνσταντοπούλου – Δελλή, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζερμπισίων Ευστάθιος Μπολέτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ρευματιάς Χρήστος Μπολέτης, η εκπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Αλεξάνδρα Κατσαρού, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων « Η Πρόοδος» Παναγιώτης Κορμάς, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας Ιωάννης Μαρκόπουλος, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παράδεισος» Καλαμάτας «Παναγιώτης Κεφάλας» Θεόδωρος Αλεξόπουλος και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου Μεσσήνης και του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσσήνης.
Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
«Είναι χρέος μας να αποδίδουμε τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν για να έχουμε μία ελεύθερη πατρίδα» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος. Ανέφερε ότι η απήχηση που έχει στην τοπική κοινωνία η εκδήλωση αυτή, ώθησε τη Δημοτική Αρχή να προβεί στην ανάδειξη και εορτασμό και άλλων ιστορικών γεγονότων, όπως έκανε προσφάτως με τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του Παπαφλέσσα στη Δραΐνα. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη τους και να εκδηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αυτοθυσία τους.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Κεφαλιναίων «Η πρόοδος» Παναγιώτης Κορμάς.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου με τίτλο: «Ο Αντιστράτηγος Ηλίας Κορμάς (1780-1825) και το Μανιάκι: Απαράμιλλο υπόδειγμα αυταπάρνησης και ηρωισμού».
Στη συνέχεια έγινε το προσκλητήριο νεκρών και οι μαθήτριες Μαρία Κορμά και Ουρανία Κατσιάρα απήγγειλαν ποιήματα.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Δημοτική Φιλαρμονική, ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αγία Τριάδα» και «Παράδεισος» Καλαμάτας «Παναγιώτης Κεφάλας».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Ξηρογιάννης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Δημήτρης Αθανασακόπουλος, Δημήτρης Γαλιάτσος, Παναγιώτης Μπεσσής, Νίκος Ξενογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πουλόπουλος, ως εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ ο σμηναγός Γεώργιος Κακούτης, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της περιοχής.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ακούστηκε ένα ηχητικό αφιέρωμα στην πορεία του Ηλία Κορμά από το Κεφαλινού στο Μανιάκι.
Τελετάρχης ήταν ο Νίκος Ρούτσης.

Σχετικές αναρτήσεις

Λ. ΚΑΒΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧ. ΜΕΣΣΗΝΗ

admin2020

Δ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ

admin2020

ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies