Καλαμάτα, 13 Σεπτεμβρίου 1986.
Σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα. Ολόκληρος ο νομός της Μεσσηνίας τραντάζεται από το χτύπημα του Εγκέλαδου, που αφήνει πίσω του 35 νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες. Εννέα από τα 10 κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή κατέρρευσαν…
Τις πρώτε ώρες η πόλη ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι και στη σκόνη από τις καταρρεύσεις. Όσοι είχαν θέα στο βουνό Καλάθι, το είδαν να ανασηκώνεται. Ακολούθησαν πολλαπλοί μετασεισμοί, οι οποίοι έφτασαν μέχρι και τα 5,6 ρίχτερ. Οι τραυματίες δε χωρούσαν στο νοσοκομείο, γι΄αυτό και τοποθετήθηκαν κρεβάτια στο προαύλιο. Δημιουργήθηκαν 30 καταυλισμοί, οι οποίοι φιλοξένησαν όλους τους κατοίκους που φοβούνταν να γυρίσουν στα σπίτια τους και δικαιολογημένα καθώς ήταν άκρως επικίνδυνο…
Ο συγκεκριμένος αυτόπτης μάρτυς Νίκος ήταν την αποφράδα εκείνη ημέρα στο καλοκαιρινό σινεμά της Μεσσήνης. Την ώρα ακριβώς που ξεκινούσε η προβολή της ταινίας, η γη άρχισε τον ξέφρενο χορό της.
Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, ο μάρτυρας μας ,βρήκε το κουράγιο και μαζί με ένα φίλο του ανέβηκαν σε μία μοτοσικλέτα και κατέβηκαν στην Καλαμάτα….
η πόλη της Καλαμάτας θύμιζε βομβαρδισμένο πεδίο μάχης, παντού συντρίμμια, παντού κόσμος που τριγυρνούσε ψάχνοντας να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, παντού σκόνη, παντού μία ατμόσφαιρα που Νόμιζες ότι σε άρπαζε από το λαιμό και σε έσφιγγε….
Παντού ακουγόταν ότι στο νησάκι είχε πέσει μία πολυκατοικία και χωρίς να το πολυσκεφτεί ο μάρτυρας μας κατευθύνθηκε προς το σημείο αυτό….
Όταν έφτασαν στο σημείο της καταστροφής, το θέαμα ήταν συγκλονιστικό: Η τεράστια πολυκατοικία που υψωνόταν στο πλάι της του ιερού ναού της Αγίας Αικατερίνης ήταν γκρεμισμένη εδώ και τα συντρίμμια της σχημάτιζαν 1 μικρό λοφίσκο που δεν ξεπερνούσε σε ύψος τα 2-3 μέτρα…
Εκείνη την ώρα κατέφθασαν οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της υπό δημιουργίας τότε ΕΜΑΚ και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσιας Υποστράτηγος Βασίλειος Αλάμαρας ( συντοπίτης μας) και ο Γ. Διευθυντή του ΟΑΣΠ Γιάννη Σμπώκο ώστε να επιχειρήσουν τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό όσων ενοίκων της πολυκατοικίας είχαν διασωθεί….
Η ΕΜΑΚ μάλιστα εκείνη την ημέρα είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει από την Ελλάδα προς την Γαλλία για να συμμετάσχει σε άσκηση αντισεισμικής προστασίας. Η αγγελία του σεισμού της Καλαμάτας την πρόλαβε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να αναχωρήσει αμέσως για την πληγείσα πόλη.
Ήδη πάνω στην κατεστραμμένη Πολυκατοικία υπήρχαν δεκάδες εθελοντές που προσπαθούσαν να εντοπίσουν εάν υπήρχαν εγκλωβισμένη ζωντανή και να ξεκινήσουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού, ενώ ταυτόχρονα είχαν ξεκινήσει οι εργασίες οι γερανοί ώστε να απομακρυνθούν τα ογκώδη συντρίμμια.
Δειτε τι δηιγητε εθελοντής που προσπαθούσε να εντοπίσει εάν υπήρχαν εγκλωβισμένη ζωντανή
Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος ξυπνάει μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας του 1986
Λίγο πριν, είχε γίνει κατορθωτό να εντοπιστεί ένα μωρό μόλις 10 ημερών και ταυτόχρονα εντοπίστηκε και η γιαγιά του, η οποία βρισκόταν ανάμεσα σε δύο ορόφους, δυστυχώς νεκρή. Το μωρό απεγκλωβίστηκε το απόγευμα της επόμενης ημέρας, δηλαδή την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου και η είδηση της διάσωσης του δημιούργησε τεράστια συγκίνηση….
Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου ζητήθηκε από την ΕΜΑΚ η συνδρομή εθελοντών μετά από σύσταση του διευθυντή του ΟΑΣΠ Γιάννη Σμπώκου η συνδρομή εθελοντών ώστε να επιταχυνθεί το έργο της του εντοπισμού και της διάσωσης όσον το δυνατόν περισσότερων εγκλωβισμένων….
Ο αυτόπτης μάρτυρας μας Νίκος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των συνεργείων διάσωσης και του δόθηκε εντολή να επιχειρήσει στην γκρεμισμένη πολυκατοικία στο νησάκι με αντικείμενο τη διατήρηση των πλακών στο τμήμα όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είχε καταπλακωθεί η οικογένεια του Υποσμηναγού Παπαδόπουλου. Η διάτρηση έγινε με ηλεκτρικό κομπρεσέρ χαμηλής κρούσης ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δονήσεις για να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη μετατόπιση και να αποφευχθεί η πιθανότητα εκ νέου κατάρρευσης των ερειπίων. Πριν ξεκινήσει η εκτεταμένη προσπάθεια διάσωσης, έγινε χαρτογράφηση του χώρου και με ειδικά μικρόφωνα είχαν εντοπίσει τις τοποθεσίες όπου βρίσκονταν ζωντανοί εγκλωβισμένοι….
Μετά από εντατική προσπάθεια 2-3 ωρών διατρηθηκαν 4 πλάκες και το συνεργείο διάσωσης μπόρεσε να εντοπίσει την γυναίκα του αεροπόρου (Υποσμηναγός Παπαδόπουλος), η οποία διατηρούσε τις αισθήσεις της και αφού της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε στο γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Δυστυχώς, ο σύζυγός της και τα παιδιά της δεν είχαν καταφέρει να επιζήσουν. Μάλιστα, ο σύζυγός της είχε καταπλακωθεί από τόνους ερειπίων από τα πόδια έως ψηλά στην κοιλιακή χώρα, ενώ τα παιδιά εντοπίστηκαν στο μπάνιο όπου είχαν καταπλακωθεί από τους τοίχους…..
Στην συνέχεια, η πολυκατοικία ανασκάφηκε σπιθαμή προς σπιθαμή έτσι ώστε να εντοπιστεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος και να εξαλειφθεί η πιθανότητα απώλειας ανθρώπου…..
Το απομεσήμερο της ίδιας μέρας κατέφτασε Γαλλικό συνεργείο διάσωσης και λίγο αργότερα και Ελβετικό συνεργείο διάσωσης που συνέδραμαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ελληνικά συνεργεία και τους εθελοντές….
Αυτό πάντως που πραγματικά έσωσε τους κατοίκους της Καλαμάτας από μεγαλύτερη ανθρώπινη καταστροφή, ήταν το γεγονός των εγκαινίων της ατμοπλοϊκώς σύνδεσης Καλαμάτας – Κρήτης εκείνο το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου που είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι της Καλαμάτας να βρίσκονται στο λιμάνι και όχι στα σπίτια τους….