EidisoulestvLiveΜεσσηνίας

LIVE :Τρισάγιο στη μνήμη του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη

Τρισάγιο στη μνήμη του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη  στην προτομή του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας Εύας,  τελέστηκε σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου, προς τιμήν του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη και της οικογένειάς του. Ο Δήμος Μεσσήνης με την τελετή αυτή τίμησε τον ήρωα που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας, δίνοντας πολλές νικηφόρες μάχες, μέχρι την στιγμή που έχασε την ζωή του στα Τρίκορφα το 1825.
«Ο οπλαρχηγός Δημήτριος Παπατσώνης, καταγόταν από παλιά οικογένεια προκρίτων και αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Ναζήρι, τη σημερινή Κοινότητα Εύας. Ο ίδιος μετείχε στον αγώνα από την πρώτη μέρα της Επανάστασης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821, έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες, κέρδισε επαίνους για τον ηρωισμό του, φυλακίστηκε και σκοτώθηκε στη μάχη των Τρικόρφων τον Ιούνιο του 1825, ύστερα από πολύωρη αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Ιμπραήμ Πασά. Τιμάμε σήμερα τον Δημήτρη Παπατσώνη και τον αγώνα του για την ελευθερία. Οφείλουμε και πρέπει να παραδειγματιστούμε από τον αγώνα των ηρώων μας, σκεπτόμενοι ότι δύναμή μας είναι η ενότητά μας και η αγάπη για την πατρίδα μας. Ο Δήμος μας, τιμά τους ήρωες της επανάστασης, αναδεικνύοντας με αντίστοιχες εκδηλώσεις, πτυχές της τοπικής μας ιστορίας, προς γνώση της νεότερης γενιάς», σημείωσε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης.

Ακολούθως, έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας Εύας, από τον Δήμαρχο Μεσσήνης,ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος,  Βουλευτή Μεσσηνίας  Μίλτος  Χρυσομάλλης, Αντιπεριφερειάρχης  Μεσσηνίας  Στάθης Αναστασόπουλος, αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος  Μακρής,  Δημήτρης Αθανασακόπουλος,  Ηλίας  Γεωργόπουλος,  Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Θανάσης Χριστόπουλος κ.α

Οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Εύας, όπου έγινε χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, και εκπροσώπους της Βουλής Βουλευτή Μεσσηνίας  Μίλτος  Χρυσομάλλης, της περιφέρειας Αντιπεριφερειάρχης  Μεσσηνίας  Στάθης Αναστασόπουλος και της οικογένειας Παπατσώνη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφωνήσε ο εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Αργυροηλιόπουλος με τίτλο «Η ζωή και η θυσία του Οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη».

Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα, θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ο μαθητής Άγγελος Νικολόπουλος θα απαγγείλει ποίημα και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσσήνης.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης.
Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Εύας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει «Έκθεση Όπλων και Ιστορικών Κειμηλίων της Επανάστασης 1821» από τη συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και του συλλόγου «Ελληνομνήμονες».

Ακολούθως οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Εύας, όπου θα γίνουν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο και εκπροσώπους της Βουλής, της περιφέρειας και της οικογένειας Παπατσώνη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Αργυροηλιόπουλος με τίτλο «Η ζωή και η θυσία του Οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη».

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα, θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ο πατερας του μαθητή Άγγελου Νικολόπουλου ανάγγειλε ποίημα και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τον Δημοτικό Χορευτικό Όμιλο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσσήνης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης.
Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Εύας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει «Έκθεση Όπλων και Ιστορικών Κειμηλίων της Επανάστασης 1821» από τη συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και του συλλόγου «Ελληνομνήμονες».

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο. Δήμαρχο Μεσσήνης,ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος,  Βουλευτή Μεσσηνίας  Μίλτος  Χρυσομάλλης, Αντιπεριφερειάρχης  Μεσσηνίας  Στάθης Αναστασόπουλος, αντιδήμαρχοι : Χαράλαμπος  Μακρής,  Δημήτρης Αθανασακόπουλος,  Ηλίας  Γεωργοπουλος,  Δημοτικοί Σύμβουλοι  ο πρόεδρος της Κοινότητας Εύας Γιάννης Καλύβας, Αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Θανάσης Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμαρά Ηλίας  και τσολιάδες και αναβιωτές, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, που με αρχηγό τον «Παπατσώνη» συμμετέχουν κάθε χρόνο στην αναπαράσταση της ανακατάληψης της Καλαμάτας.

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

LIVE: 1ος Αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Kart στην Καλαμάτα

admin2020

Στην ΠΕ Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | Προοπτικές και προκλήσεις σε κρίσιμα έργα

admin2020

«Συμμετοχή στην ημερίδα διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies