Η Καθαρά Δευτέρα φέρνει την παραδοσιακή λιχουδιά της λαγάνας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εορταστικού τραπεζιού. Όμως, στην Μεσσήνη, οι φούρνοι έχουν μια ιδιαίτερη παράδοση να ψήνουν τις πρώτες ζεστές λαγάνες από νωρίς το απόγευμα, λόγω της αναβίωσης των φωτιών. Η όμορφη αυτή συνήθεια γεμίζει τους δρόμους της πόλης με την ευχάριστη ευωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, προσφέροντας μια ξεχωριστή νότα στην ατμόσφαιρα.
Οι αρτοποιοί της Μεσσήνης ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές για την παρασκευή των λαγανών, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά και αφιερώνοντας χρόνο και μεράκι. Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει το ζύμωμα και το ψήσιμο, με τις λαγάνες να βγαίνουν από τους φούρνους ζεστές και φρεσκοψημένες. Οι πρώτες ζεστές λαγάνες της χρονιάς αποτελούν μια αγαπημένη παράδοση για τους κατοίκους, που την απολαμβάνουν φρέσκια και ζεστή.
Καθώς οι φωτιές της αναβίωσης ανάβουν και οι φούρνοι αρχίζουν να βγάζουν τις λαγάνες, η πόλη γεμίζει με κίνηση και χαρούμενες φωνές. Οι κάτοικοι της Μεσσήνης συρρέουν για να γευτούν τις λαγάνες και να μοιραστούν στιγμές χαράς με φίλους και οικογένεια. Αυτή η όμορφη παράδοση δεν ενώνει μόνο την κοινότητα, αλλά φέρνει και μια αίσθηση ανανέωσης και ελπίδας με την έναρξη της άνοιξης.