Την Πέμπτη 19-9-2024 έγινε μαζική γενική συνέλευση της ΟΑΣΜ με την συμμετοχή δεκάδων αγροτών. Η συζήτηση ανέδειξε ότι εκτός από τα συνολικότερα προβλήματα με την ακρίβεια και το κόστος παραγωγής έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά νέα προβλήματα όπως :
· Η κοροϊδία με τις ανοιχτές τιμές στην σταφίδα. Χαρακτηριστικά σε ακόμα δυσκολότερες συνθήκες με το κόστος παραγωγής και διαβίωσης να έχει εκτοξευτεί ενώσεις και έμποροι συμφώνησαν να δώσουν στην σταφίδα τιμή «αποθήκευσης» 1.80. Σε μια χρόνια που μιλάμε για μια παραγωγή μειωμένη τουλάχιστον κατά 50% λόγο ακαρπίας και καύσωνα, με τους σταφιδοπαραγωγούς να έχουν μπει μέσα τα τελευταία 3 χρόνια, την συνδεδεμένη να φτάνει τα 36 ευρώ και πολύ να μην τη δικαιούνται αφού λόγο μειωμένης παραγωγής λίγοι πιάνουν τα 150 κιλά ανά στρέμμα που είναι το πλαφόν.
· Η έλλειψη εργατών γης. Άλλο ένα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην πλάτη του μικρομεσαίου αγρότη τα λιγοστά χέρια εργατών γης. Ο μικρομεσαίος αγρότης έχει ανάγκη τους εργάτες γης για την καλλιέργεια και την συγκομιδή όλων των προϊόντων έχουμε κάνει έκκληση στο κράτος για λύση αυτού του προβλήματος και άλλες χρονιές όμως η φετινή φαίνεται να είναι η χειρότερη. Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να δώσει λύση με διακρατικές συμφωνίες, όπως κάνει πολύ εύκολα για τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων και ειδικά την ώρα της συγκομιδής τους(πατάτα, ελιά καλαμών) να κάνει και για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα εργατικά χέρια.
· Αγροτική οδοποιία και άρδευση. Λιγότερο από ένα μήνα πριν την συγκομιδή της ελιάς και η αγροτική οδοποιία είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Δρόμοι απροσπέλαστοι και επικίνδυνοι. Δήμοι που πανηγυρίζουν ότι ασφαλτόστρωσαν 10 και 20 χιλιόμετρα όταν ο καθένας από αυτούς έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα δίκτυο. Ενοχοποίηση των αγροτών για κατασπατάληση νερού την ίδια στιγμή που εκατομμύρια κυβικά χάνονται, όπως στο Φιλιατρινό φράγμα που δεν έχει δίκτυο.
· Δακοκτονία και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ. Δυο προβλήματα άλυτα που καταδεικνύουν και την επιλογή πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά. Αφού ο σχεδιασμός της δακοκτονίας γίνεται με γνώμονα λογιστικά κριτήρια (τον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό) και όχι επιστημονικά (τον πληθυσμό του δάκου), και αρνούνται να εφαρμόσουν ενιαίο πανελλαδικά, ολοκληρωμένο επιστημονικά άρτιο και ασφαλή πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους παραγωγούς. Όπως και στον ΕΛΓΑ που συνεχίζει να υπάρχει αυτός ο αντιδραστικός και αναχρονιστικός κανονισμός που και δεν καλύπτει πλήθος ζημιών.
Και άλλα πολλά όπως οι κομμένες επιδοτήσεις και το όργιο με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. κηπευτικά, πατάτες, σύκα που καταστράφηκαν από τους καλοκαιρινούς καύσωνες. Η κτηνοτροφία που με την πανώλη έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.
Γι’ αυτό και αποφασίσαμε το προεδρείο της ομοσπονδίας να θέσει τα αιτήματα μας στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας. Και προετοιμαζόμαστε για πιο δυναμικές μορφές αγώνα στην συνέχεια.