Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε o 1ος Hackathon “Empowering Agrotech & Fintech Solutions”, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 12 & 13 Νοεμβρίου 2024 στην αίθουσα Δ01 του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στον Αντικάλαμο.
Η δράση που διοργανώθηκε από τις Δομές Unistart Hubs, είχε ως στόχο να ενθαρρύνει φοιτητές, ερευνητές, νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις στους τομείς της Αγροτεχνολογίας (Agrotech), λαμβάνοντας την ενεργή υποστήριξη των Σχολών της Διοίκησης & της Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Περισσότεροι από 30 συμμετέχοντες, προερχόμενοι από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, συνεργάστηκαν εντατικά για 48 ώρες, διαμορφώνοντας πρωτότυπες επιχειρηματικές προτάσεις.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση των προκλήσεων που αφορούν στις δύο θεματικές, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις ανάγκες της αγοράς και να εστιάσουν σε πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες. Οι συμμετέχοντες αφού ενημερώθηκαν για την διαδικασία του Hackathon, χωρίστηκαν σε ομάδες, οι οποίες, υπό την καθοδήγηση έμπειρων μεντόρων, εργάστηκαν για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους προτάσεων με τη χρήση του εργαλείου Business Model Canvas. Τη δεύτερη μέρα, οι ομάδες επικεντρώθηκαν με την βοήθεια των μεντόρων τους, στον τρόπο που θα κάνουν
το pitching στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης.
Ο Hackathon ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των ιδεών των ομάδων στην Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποτελούταν από διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της αγοράς. Η επιτροπή περιλάμβανε τον κ. Οδυσσέα Σπηλιόπουλο, Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον κ. Παναγιώτη Δημητρόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον κ. Επαμεινώνδα Κάρτσωνα, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη κα Βασιλική Καργάκου, υποψήφια διδάκτωρ Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ιδρύτρια της Ίρις Εκπαιδευτικής Διαχειριστικής ΑΜΚ. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν με βάση την πρωτοτυπία, τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα
εφαρμογής τους.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων και την αξιολόγηση της Επιτροπής, αναδείχθηκαν ως νικητές του Hackathon οι ακόλουθες ομάδες:
1η θέση: Land Art Diavolitsi Η ομάδα παρουσίασε μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη βιώσιμη ανάπτυξη, συνδυάζοντας τεχνικές Land Art και ευφυή γεωργία.
2η θέση: Bio Bloom Με την ιδέα τους για υδροπονικές καλλιέργειες εντός σούπερ μάρκετ, εισήγαγαν μια καινοτόμο πρόταση που ενισχύει τη βιωσιμότητα και τη ποιότητα των καλλιεργειών.
3η θέση: F.B.H. Μια ψηφιακή πλατφόρμα υποστήριξης για επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, που στοχεύει στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Οι προτάσεις που διακρίθηκαν στον Hackathon θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν απευθείας στον επερχόμενο Διαγωνισμό Καινοτομίας των Unistart Hubs. Τα βραβεία παρέδωσε στους νικητές οι κα Άννα Κοστρίβα, η οποία ανήκει στο εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η εκδήλωση προσέφερε στους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναπτύξουν χρήσιμες επιχειρηματικές δεξιότητες, όπως η ανάλυση και η επίλυση προβλημάτων σε ένα εντατικό περιβάλλον. Η δράση παρείχε επίσης ένα πλαίσιο δικτύωσης, επιτρέποντας την συνεργασία με καθηγητές και μέντορες, ενισχύοντας τη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο και δίνοντας έμφαση στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς στους τομείς της Αγροτεχνολογίας και των Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών.