ΜεσσηνίαςΟικονομία

Στο στόχαστρο τα πουρμπουάρ που φορολογούνται ως πρόσθετη αμοιβή

Απόφαση του Αρείου Πάγου ορίζει ότι τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι πελάτες στον εργαζόμενο είναι μισθός – Το ζήτημα προέκυψε μετά τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές
tips_
Παγίδα μπορεί να αποδειχθεί το φιλοδώρημα, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, το ποσό που αφήνουν πελάτες στον εργαζόμενο θεωρείται μισθός.

Ο Γ. Κουράσης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, το φιλοδώρημα θα πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός, με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράση, το ζήτημα προέκυψε από τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές.

Θέτοντας ως παράδειγμα περίπτωση λογαριασμού 100 ευρώ, που ο πελάτης πληρώνει με κάρτα, είπε: «Εάν αφήσει 10 ευρώ πουρμπουάρ σύμφωνα με την οδηγία του κ. Πιτσιλή από το 2023 για να μην αποτελεί παράβαση για την επιχείρηση στα νέα POS υπάρχει ειδικό κουμπί για να κρατήσει το φιλοδώρημα».

Όπως είπε δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ καθώς αποτελεί εκκρεμή συναλλαγή και στο τέλος του μήνα η επιχείρηση το αποδίδει κανονικά στον εργαζόμενο το πουρμπουάρ παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία και χτυπηθεί στο POS 110 ευρώ και στην ταμειακή 100 ευρώ τότε θα υπάρχει πρόβλημα καθώς θα υπάρχει διαφορά τζίρου.

Στο τέλος του έτους στο εκκαθαριστικό θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα φιλοδωρήματα ως πρόσθετες αμοιβές.

Σχετικές αναρτήσεις

«11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

admin2020

Σημαντικές εντάξεις έργων για τον πολιτισμό και την οδική ασφάλεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Ο εορτασμός του Αγ. Γεωργίου στο 9ο Σ.Π.-Κ.Ε.Ν. Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies