Ο θάνατος του Δημήτρη Ήμελλου σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο. Έφυγε από τη ζωή στα 57 του χρόνια, ύστερα από μακρά νοσηλεία, δίνοντας μεγάλη μάχη με τον καρκίνο. Ο Ήμελλος, ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, υπηρέτησε την τέχνη του με επιμονή, προσήλωση και συνέπεια σε όλη την αξιοσημείωτη πορεία του.
Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1967 στην Κυψέλη της Αθήνας, καταγόταν από τη Νάξο, από τα χωριά Φιλώτι και Απείρανθο. Μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια με τέσσερα παιδιά και είχε έναν γιο, τον οποίο πάντα περιέγραφε ως το μεγαλύτερο δώρο της ζωής του.
Αν και ξεκίνησε σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών, σύντομα ακολούθησε το πάθος του για την υποκριτική. Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Η καλλιτεχνική του αναζήτηση τον οδήγησε στη Μόσχα, όπου σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης.
Καριέρα στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο
Η καριέρα του Δημήτρη Ήμελλου στο θέατρο περιλάμβανε συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες και συμμετοχές σε παραστάσεις όπως «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Μήδεια», «Πέρσες», «Ερωτόκριτος» και «Ταρτούφος». Από το 2001 έως το 2007, υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, ενώ υπήρξε κομμάτι της σημαντικής ιστορίας του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων στο πλευρό του Λευτέρη Βογιατζή.
Το 2001, ήταν ο πρώτος νέος ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη Φρεναπάτη του Τ. Κούσνερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Το 2005, τιμήθηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα» με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για την ερμηνεία του στο έργο του Μπουλγκάκοφ «Μολιέρος».
Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση σημειώθηκε πέρυσι στο Θέατρο Πορεία, στο ρόλο του επιθεωρητή Πορφύρη Πετρόβιτς στο έργο του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Η τρέχουσα σεζόν θα τον έβρισκε στη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου, «Ματαρόα στον ορίζοντα», σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, από την οποία αποχώρησε λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Εμφανίσεις στην Τηλεόραση και στον Κινηματογράφο
Ο Δημήτρης Ήμελλος άφησε το στίγμα του και στην τηλεόραση, με σημαντικές εμφανίσεις σε σειρές όπως «Το 10», «Καρυωτάκης», «Άγιος Παΐσιος» και πολλές άλλες. Η συμμετοχή του στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Σασμός» στον Alpha τον έκανε δημοφιλή στο ευρύ κοινό.
Στον κινηματογράφο, συμμετείχε σε ταινίες όπως «Αλιόσα» του Θανάση Σκρούμπελου (1999), «Beautiful People» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001), «Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα» της Στέλλας Θεοδωράκη (2002), «Delivery» του Ν. Παναγιωτόπουλου (2004), «Γλυκιά Μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη (2005), «Bank Bang» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008), «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα (2011), «Χρόνια Πολλά» του Χρήστου Γεωργίου (2017), «Η δουλειά της» του Νίκου Labot (2018) και «Ράφτης» της Σόνιας Λίζα Κέντετμαν (2020).
Αναγνώριση και Κληρονομιά
Πληροφορούμενη την απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εντελώς πρόωρη απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου. Ο Δημήτρης Ήμελλος υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχους και καταξιωμένους ηθοποιούς της γενιάς του. Αξιοποίησε στο έπακρο τη στιβαρή θεατρική του σκευή, για να μας χαρίσει μοναδικές ερμηνείες σε κάθε ρόλο που ερμήνευσε. Το ταλέντο του έλαμψε από νωρίς, καθώς είχε την, απόλυτα δίκαιη, τιμή να είναι ο πρώτος βραβευθείς με το επίζηλο “Βραβείο Χορν”. Το μέγεθος της απώλειάς του επιτείνεται, δυστυχώς, ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι έφυγε στη δημιουργικότερη και ωριμότερη ηλικία και στο απόγειο της πορείας του στη σκηνή. Στην οικογένειά του, τους συναδέλφους του και τους πολλούς φίλους του, απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια.»
Ο Δημήτρης Ήμελλος αφήνει πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, με μοναδικές ερμηνείες που θα μείνουν αξέχαστες στην ελληνική θεατρική και κινηματογραφική σκηνή.