Οικονομία

Έλεγχοι στα τιμολόγια μέσω MyData

Την αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς, από το 2022, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως αυτής που συντελείται στον τομέα του ΦΠΑ, προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2022. Παράλληλα, το σχέδιο περιλαμβάνει αυτόματες κατασχέσεις για χρέη και επιτόπιους ελέγχους με τάμπλετ, μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Πλέον, το οπλοστάσιο τη ΑΑΔΕ έχει μεγαλώσει και δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα σε όσους φοροδιαφεύγουν, αρκεί τα ηλεκτρονικά όπλα να χρησιμοποιηθούν σωστά. Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινή μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι οι απώλειες ΦΠΑ ετησίως στην Ελλάδα ανέρχονται στα 5,3 δισ. ευρώ, με τη χώρα μας να καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες μετά τη Ρουμανία.

Τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά βιβλία, όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ, θα χρησιμοποιηθούν με στόχο να περιορισθεί ο ΦΠΑ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι από τη βελτίωση της συμμόρφωσης μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ από την άμεση φορολογία περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν στο φως εισοδήματα που μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός φορολογίας. Σημειώνει παράλληλα ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμβάλλουν στον εντοπισμό ψευδών δηλώσεων πιστωτικών ΦΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Ιταλοί ζήτησαν την παράταση του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέχρι τα τέλη του 2024 (αποτελεί παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας), καθώς η νέα διαδικασία που ακολουθείται έχει συμβάλει σημαντικά στη φορολογική συμμόρφωση με έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν εταιρείες που εμπλέκονται σε μηχανισμούς ενδοκοινοτικής απάτης μέσω των οποίων διαπράχθηκαν απάτες μεταξύ των τελευταίων μηνών του 2019 και του 2020, βάσει των ροών τιμολόγησης για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα με το ελεγκτικό σχέδιο, η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να θέσει σε εφαρμογή και νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών θα γίνονται ηλεκτρονικά, όπως επίσης και των γονικών παροχών, ενώ θα εκδίδεται ψηφιακά η φορολογική ενημερότητα με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πηγή:news.b2green.gr/

Σχετικές αναρτήσεις

H motor oil κάνει μαζικές προσλήψεις

tiresias tiresias

Ο ρόλος του μακαρίτη – πλέον – Σόιμπλε στην “ελληνική κρίση” …

tiresias tiresias

Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ: Τι αλλάζει από τις αρχές του 2024

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies