Στο καθήκον του δικηγόρου να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και συμφέροντα των εντολέων του αναφέρεται ο Σπύρος Ρομποτής, απαντώντας με δήλωσή του στην ομοβροντία πυρών από δικαστές και εισαγγελείς.
Tα πυρά ήρθαν μετά τις αναφορές του εις βάρος ανακρίτριας και εισαγγελέα μετά την προφυλάκιση των 3 σωφρονιστικών υπαλλήλων της Κορίνθου, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για απόδραση κρατουμένου μετά δωροδοκίας.
«…Οι διακονούντες την Δικαιοσύνη, όταν αρνούνται ή αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξετάσουν εξονυχιστικά, αμερόληπτα και ανεπηρέαστα την υπόθεση, ευτελίζουν τον ίδιο τον θεσμό αντί να τον υπηρετούν» είχε αναφέρει, πυροδοτώντας τη σφοδρή αντίδραση από δικαστικές ενώσεις, όπως της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, οι οποίες έκαναν μεταξύ άλλων λόγο για «απρεπείς δηλώσεις» και για «ανοίκειες εκφράσεις».
Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Ρομποτή «η μαχητική προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του εντολέα έντιμα, άφοβα και χωρίς να υπολογίζεται το προσωπικό κόστος, είναι καθήκον του δικηγόρου ως συλλειτουργού (χωρίς εισαγωγικά) της Δικαιοσύνης, όπως επιτάσσει ο Κώδικας Δεοντολογίας για Ευρωπαίους Δικηγόρους».
«Η αμφισβήτηση των δικαστικών αποφάσεων και κρίσεων δεν εξαντλείται στην άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, αλλά υλοποιείται και με την άσκηση δημόσιας καλόπιστης κριτικής, ιδίως όταν αυτή προέρχεται από θεσμικούς παράγοντες της επίμαχης διαδικασίας, όπως εξάλλου έχει αποφανθεί με αποφάσεις του και το ΕΔΔΑ» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Παρά τις αντιδράσεις, ο κ. Ρομποτής υποστηρίζει πως οι αναφορές του είχαν στόχο να κρούσει «τον κώδωνα περί τρώσεως του κύρους της Δικαιοσύνης, οσάκις ελλείπει η εξονυχιστική, αμερόληπτη και ανεπηρέαστη εξέταση εκάστης υπόθεσης, απευθυνόμενος συλλογικά προς όλους τους διακονούντες τον θεσμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά άλλωστε συνιστούν και τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ως προπυργίου της Δημοκρατίας».
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μιλάει για απρεπείς δηλώσεις που βάλλουν κατά της αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών: “..Με αφορμή απρεπείς δηλώσεις συνηγόρου υπεράσπισης στα πλαίσια εκκρεμούς ανακριτικής υπόθεσης, που έλαβαν χώρα στον ηλεκτρονικό τύπο της Πελοποννήσου, υπενθυμίζουμε τα εξής: Η ιδιότητα του «συλλειτουργού» της Δικαιοσύνης προϋποθέτει το σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων και την αυτοσυγκράτηση στο ύφος και την ένταση της κριτικής. Δημόσιες δηλώσεις που προσβλητικά και εντελώς αβάσιμα βάλλουν κατά του ήθους και της αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών, συνιστούν προσπάθεια χειραγώγησης που δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Ένωσής μας στη συνάδελφο, ανακρίτρια Κορίνθου και ενημερώνουμε το ηλεκτρονικό μέσο και τον οικείο δικηγορικό σύλλογο.”
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, από την πλευρά της για «ανοίκειες εκφράσεις» που δεν έχουν σχέση με «καλόπιστη κριτική»: “…Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις συνηγόρου υπεράσπισης κατηγορούμενου, σωφρονιστικού υπαλλήλου, με τις οποίες στρέφεται με ανοίκειες εκφράσεις σε βάρος εισαγγελικού και δικαστικού λειτουργού για μη επιτυχή για τον εντολέα του έκβαση, εκκρεμούσας στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης, υπόθεσης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει ότι προσωπικές αιχμές και χαρακτηρισμοί, οφειλόμενοι σε δυσαρέσκεια από την ουσιαστική τους κρίση, από όπου και αν προέρχονται, συνιστούν εξωθεσμικές εκδηλώσεις που δεν προάγουν το νομικό μας πολιτισμό. Συνιστώντας αυτοσυγκράτηση, υπενθυμίζουμε πως είναι ευπρόσδεκτη η καλόπιστη κριτική σε κάθε είδους δικαιοδοτική κρίση, όμως ο μοναδικός προσήκων τρόπος επανεξέτασης και ανατροπής της είναι η άσκηση των κατά νόμο ένδικων μέσων ή βοηθημάτων.”
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Ρομποτής , συνήγορος του κατηγορούμενου σωφρονιστικού υπαλλήλου δήλωσε : «…Πρόκειται για μια, από κάθε άποψη, θλιβερή υπόθεση προκλητικής παραβίασης κάθε δικονομικής δικλίδας και κάθε δικαιώματος του κατηγορουμένου. Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, ο αρχιφύλακας του ΚΚ Κορίνθου, που ουδέποτε είχε δώσει την παραμικρή αφορμή, βρίσκεται αίφνης φορτωμένος με σοβαρότατη κακουργηματική κατηγορία, κυριολεκτικά «ξεχειλωμένη» από εισαγγελικής πλευράς, και στερείται την ελευθερία του, έστω και προσωρινά…”.
To γεγονός
Ο 45χρονος κρατούμενος οδηγήθηκε στη φυλακή το 2020 κατηγορούμενος για απάτες που διέπραξε το διάστημα που λειτουργούσε μάντρα πώλησης αυτοκινήτων στην περιοχή της Κορίνθου. Κατάφερε να αποδράσει την 11η Νοεμβρίου και τέσσερις ημέρες αργότερα συνελήφθη σε νοικιασμένο διαμέρισμα στην περιοχή της Αττικής από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών.
Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που ακολούθησε για τις συνθήκες της απόδρασης, ο 45χρονος κατέθεσε ότι πλήρωσε 30.000 ευρώ στον αρχιφύλακα της Κορίνθου και δύο ακόμα υπαλλήλους προκειμένου να τον βοηθήσουν να αποδράσει. Αλλες 30.000 ευρώ θα τους κατέβαλλε, όπως είπε, μετά την έξοδό του από τη φυλακή.
Στην κατάθεση φέρεται να υποστήριξε πως «…στις 9 Νοεμβρίου ο … μου είπε ότι έχει κανονίσει τη δουλειά της απόδρασής μου και ότι όλη η δουλειά θα κοστίσει 60.000 ευρώ. Δεδομένου ότι τα χρήματα ήταν πάρα πολλά και ήθελα να είμαι σίγουρος ότι δεν θα μου τα πάρει χωρίς να με βοηθήσει, μου πρότεινε να του δώσω αρχικά 30.000 ευρώ και μόλις καταφέρω να αποδράσω να του δώσω τα υπόλοιπα».
Είπε ακόμα ότι την παράδοση των χρημάτων έκανε η σύζυγός του, σε άτομο στο Βραχάτι. Για τη στιγμή της απόδρασης κατέθεσε: «Ο ..… φορώντας τη μάσκα του και με κατεβασμένο το κεφάλι προς το έδαφος μου είπε χαμογελώντας: “Καλά να περάσεις, προσοχή μεγάλη. Μετά τις 3 μ.μ. σηκώνεσαι όρθιος από εκεί που είσαι γυρίζω την πλάτη μου και πατάς το μπουτόν”». Την αφήγηση του 45χρονου επανέλαβε σε γενικές γραμμές και η εν διαστάσει σύζυγός του.