ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΜεσσηνίας

Απολογιστική συνέντευξη για την τετραετία 2019 – 2023 έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

“Πρέπει να γίνουν αλλαγές, σε θεσμικό επίπεδο, ως προς τις Περιφέρειες και βεβαίως θα πρέπει να εκλείψει ο τοπικισμός” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι σήμερα -στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη-, κατά την οποία προέβη στον απολογισμό της τετραετίας της υπ’ αυτόν απερχόμενης περιφερειακής Αρχής.

Ο Π. Νίκας, αναφέρθηκε στα κυριότερα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την Περιφέρεια την τετραετία 2019 – 2023, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι από την απερχόμενη περιφερειακή Αρχή

– ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων, την οποία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή

– δόθηκε προτεραιότητα σε έργα για τον πρωτογενή τομέα, με ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις σε έργα άρδευσης, στους αναδασμούς, στη δακοκτονία, αλλά και συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα

– ενισχύθηκε η προσπάθεια για την κοινωνική πρόνοια

– διατέθηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια προς τις δημόσιες δομές υγείας για την βελτίωση των υποδομών τους και τον εξοπλισμό τους σε μέσα -“ωστόσο οι υπηρεσίες παροχής υγείας στην Περιφέρειά μας είναι κάτω από τον μέσο όρο” παρατήρησε

– αναδιοργανώθηκε ουσιαστικά η Πολιτική Προστασία με δημιουργία αποθηκών σε κάθε Π.Ε. με όλα τα απαραίτητα είδη και εξοπλισμό, ενώ κατασκευάστηκαν περί τις 60 νέες υδατοδεξαμενές

– έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στην προστασία του πολιτιστικού και μνημειακού αποθέματος της Περιφέρειας, -“η συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη ήταν άριστη” τόνισε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν εγγραφεί 26 εκ ευρώ στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027

– στον τομέα του αθλητισμού υλοποιήθηκαν δεκάδες έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες -“ωστόσο, ως Περιφέρεια, υπολειπόμαστε σε αθλητικές υποδομές με δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών διοργανώσεων, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος χώρος” σημείωσε ο Π. Νίκας

Αναφερόμενος στις υποδομές, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι στρατηγική της περιφερειακής Αρχής καθ’ όλη την τετραετία 2019 – 2021 αποτέλεσε η βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε κάθε μία από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, προσθέτοντας πως υπάρχουν 65 εκατομμύρια στο Ταμείο Ανάκαμψης για την βελτίωση του οδικού δικτύου.

ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε μια σύνοψη των πιο σημαντικών παρεμβάσεων και έργων της απερχόμενης υπ’ αυτόν περιφερειακής Αρχής ανά Περιφερειακή Ενότητα:

– Αργολίδα: α) ασφαλής οδική σύνδεση με τον Α7 -έργο που ήδη υλοποιείται, ΣΔΙΤ της μαρίνας Ναυπλίου – έργο με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για το Ναύπλιο, την Αργολίδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πελοποννήσου, γ) επαναλειτουργία του τρένου στην γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο ή “γραμμή των αρχαιολογικών χώρων”, έργο που έχει όλες τις εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ο περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι η όποια καθυστέρηση έχει προκύψει από τον ΟΣΕ

– Αρκαδία: βελτίωση του δρόμου Τρίπολης – Αστρους, ολοκλήρωση και παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας στην παράκαμψη Κάτω Δολιανών, δημιουργία σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ αγγλόφωνης πανεπιστημιακής σχολής σε Ελληνικό – Μεγαλόπολη, προώθηση του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), όπου έχουν γίνει βήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά καθυστερεί όπως είπε ο Π. Νίκας

– Κορινθία: μεταξύ άλλων έργων, η κατασκευή των 5 οδικών κόμβων, ο δρόμος Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα, καθώς και η αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου

– Λακωνία: η νέα είσοδος της Σπάρτης, η νέα γέφυρα του Ευρώτα στη Σκάλα που ολοκληρώνεται σε μερικούς μήνες, αλλα και πληθώρα έργων στη Μονεμβασία, όπως και έργα προστασίας και συντήρησης πολιτιστικών μνημείων

– Μεσσηνία: κυρίως οδικά έργα, όπως τα Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, Μεσσήνη – Ευα – Λάμπαινα, παράκαμψη Πεταλιδίου, παράκαμψη Χαρακοπιού, καθώς επίσης τα λιμάνια σε Κυπαρισσία και Μαραθούπολη, αλλά και πολλοί αθλητικοί χώροι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Συνεχίζοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ως προς την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας σήμερα -κι αφού τόνισε πως οι έλεγχοι από τα αρμόδια υπερκείμενα όργανα, τις ανεξάρτητες αρχές και την OLAF της Ευρωπαϊκής Ενωσης πιστοποιούν τη χρηστή διαχείριση κατά τα το διάστημα 2019 – 2023-, δήλωσε πως το υπόλοιπο της Περιφέρειας ανέρχεται σε περίπου 60 εκ, από τα οποία -μετά τις αποπληρωμές έργων, μελετών υπηρεσιών κλπ- θα μείνουν περίπου 25 εκ ευρώ.

Οσον αφορά στο υπόλοιπο στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, αυτό ανέρχεται σε περίπου 10 εκ ευρώ, είπε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας πως τα 4,5 εκ ευρώ είναι διαθέσιμα άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν εδώ και χρόνια δεσμευμένα από το Ταμείο Δασών και το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας -“παρ’ όλο που τα διεκδίκησα συστηματικά, η προσπάθειά μου αυτή τελικά δεν ευοδώθηκε” δήλωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος δήλωσε παράλληλα πως και οι ΑΟΤΑ της Περιφέρειας τελούν σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε, ακολούθως πως -στο πλαίσιο της διαδικασίας παράδοσης και παραλαβής από την απερχόμενη προς τη νέα περιφερειακή Αρχή- είχε δώσει οδηγίες προς τους γενικούς διευθυντές προκειμένου το δεκαπενθήμερο 15 με 29 Δεκεμβρίου να ενημερώνουν και να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία και στοιχείο αναφορικά με το αντικείμενο και τα πεπραγμένα των υπηρεσιών τους προς τα αιρετά στελέχη της εκλεγμένης νέας περιφερειακής Αρχής και τους επικεφαλής των συνδυασμών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρατήρησε ότι προσωπικά στον ίδιο δεν απευθύνθηκε κανείς το πιο πάνω χρονικό διάστημα -αν και είχε δηλώσει διαθέσιμος να ενημερώσει-, για να σημειώσει στη συνέχεια πως η πολιτική παράδοση θα γίνει από τους συνεργάτες του, “οι περισσότεροι από τους οποίους επανεξελέγησαν άλλωστε” όπως είπε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης εκτίμησε πως προκειμένου να υπάρξει επί της ουσίας δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση “θα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο ως προς τις Περιφέρειες και βεβαίως θα πρέπει να εκλείψει ο τοπικισμός”, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως “η Πελοπόννησος δεν μπορεί, αντικειμενικά, να υπάρξει ως ενιαία Περιφέρεια καθώς είναι διαφορετική η δυναμική της Πάτρας που επεκτείνεται και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας”, παρατηρώντας παράλληλα ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη σημερινή της διοικητική μορφή η έδρα ανήκει στην Τρίπολη -“για πολλούς λόγους, όχι μόνο ιστορικούς”, όπως είπε.

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως θα μπορούσαν, όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, “να γίνουν γεωγραφικού χαρακτήρα διορθώσεις, ως προς την υπαγωγή σε αυτή των Κυθήρων και της περιοχής της Τροιζήνας”.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Αναφορικά με τις προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει, κατά την άποψή του, να τεθούν στο άμεσο μέλλον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε τα εξής:

Α) Ως προς τις υποδομές: α) η αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης κατά πρώτο λόγο στην περιοχή του Κορινθιακού, όπου η μελέτη έχει χρονίσει, αλλά και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας με παρόμοια ζητήματα, β) η επαναλειτουργία του τρένου, πέρα από ενδεχόμενες αντιρρήσεις των διαχειριστών των αυτοκινητοδρόμων, γ) η έναρξη, επιτέλους, δημιουργίας των οριζόντιων οδικών αξόνων, όπως με την κατασκευή αφ’ ενός της παράκαμψης των Λαγκαδίων στον δρόμο Τρίπολη – Αρχαία Ολυμπία και αφ’ ετέρου του άξονα Γύθειο – Σπάρτη – Μεγαλόπολη – Αλφειός (Αρχαία Ολυμπία) – Κατάκωλο.

Β) Ως προς την ενέργεια: α) η ανάπτυξη των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) αλλά με την προϋπόθεση ύπαρξης χωροταξικού σχεδιασμού με επιστημονικά κριτήρια και β) η προώθηση του υδρογόνου, καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρωτοπόρος συμμετέχοντας στην πιλοτική δημιουργία της “κοιλάδας πράσινου υδρογόνου”.

Γ) Ως προς τον πρωτογενή τομέα: να δοθεί βαρύτητα στην ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων, ορισμένα από τα οποία καρκινοβατούν για δεκαετίες, μεταξύ των οποίων ο Ανάβαλος, η Κελεφίνα, το Φιλιατρινό, το φράγμα στον Ασωπό, το δίκτυο στη λίμνη Δόξα κ.α.

Δ) Ως προς τον πολιτισμό: υπάρχουν δεκάδες μνημεία σε κάθε Π.Ε. όχι μόνο από την κλασική και την ελληνιστική αρχαιότητα, αλλά και από τη βυζαντινή εποχή, που χρήζουν προστασίας και συντήρησης

Ε) Ως προς το ΣΔΑΜ: να επιταχυνθεί η διαδικασία του χωροταξικού όσον αφορά στις ΒΙΠΕ και στα ΒΙ.ΠΑ. η οποία έχει καθυστερήσει -τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει εκπεφρασμένο ενδιαφέρον δεκάδων επενδυτών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, επισήμανε πως έχει υπηρετήσει για δεκαετίες την υπόθεση της αυτοδιοίκησης -και των δύο βαθμών-, επισημαίνοντας πως αν και πάντα είχε ξεκάθαρη και σαφή ιδεολογική τοποθέτηση, ως αυτοδιοικητικός παρέμεινε ανεξάρτητος και… ανεπίδεκτος “στο να δέχομαι εντολές”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

“Δεν πέρασα εύκολα αυτή την τετραετία” συνέχισε ο Π. Νίκας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα σε τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες συνάντησε αντιδράσεις, αναφερόμενος ειδικότερα α) στην προσπάθεια δημιουργίας νοσοκομείου αναφοράς covid-19 στο Παναρκαδικό, β) στο θέμα του φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στην άποψή του για τον απαραίτητο δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων, γ) στην τεκμηριωμένη από αρμόδιο καθηγητή του ΕΜΠ αντίθεση που εξέφρασε, μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας και τέλος δ) στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ -“όπου διαφωνούσαν οι τοπικές κοινωνίες, τασσόμασταν μαζί με τις κοινωνίες αυτές” σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στο σημείο αυτό, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους συνεργάτες του, οι οποίοι -όπως είπε- “στην συντριπτική τους πλειονότητα στάθηκαν δίπλα μου, πέρα από δύο περιπτώσεις στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία”.

Κατά την εκτίμηση που εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στη σημερινή του συνέντευξη, “υφίσταται υβριδική λειτουργία της Πολιτικής Ανοιξης” για να σημειώσει στη συνέχεια πως από την πλευρά του δεν έχει, ούτε και επιθυμούσε ποτέ να έχει, “καμμία σχέση με πατριδοκαπηλεία, εθνικολαϊκισμό, ρουσφέτι και πελατειακή σχέση, στοιχεία που μας γυρίζουν δύο αιώνες πίσω” όπως είπε.

Ο Π. Νίκας ευχήθηκε στον νέο περιφερειάρχη καλή επιτυχία “για το καλό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των πολιτών της”, προσθέτοντας πως δηλώνει πρόθυμος να τον βοηθήσει -αν και αυτός το επιθυμεί-, για να παρατηρήσει ωστόσο πως “η επιτυχία του νέου περιφερειάρχη εξαρτάται από την απεξάρτησή του από συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο”.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα ζήτημα με την αντιπολίτευση στο απερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, “αντίπαλοί μου στην διάρκεια της τετραετίας ήταν άλλοι, δεν ήταν οι άλλοι συνδυασμοί του σώματος” είπε ο περιφερειάρχης, ενώ αναφερόμενος στα μέσα ενημέρωσης εξέφρασε ευχαριστίες για τη συνεργασία αλλά και για την κριτική τους μέσα στα τελευταία 4 χρόνια -“αποδέχομαι την κριτική, δεν αποδέχομαι όμως την δολοφονία χαρακτήρων, ούτε και τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν ως ιμάντες μεταφοράς απόψεων πολιτικών προσώπων” κατέληξε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Σχετικές αναρτήσεις

Επενδύοντας στην Ταυτότητα της Πελοποννήσου | Νέο Place Brand και Στρατηγική Ανάπτυξης του Τουρισμού

admin2020

«Π. Μαντάς στη Βουλή: Στον “αέρα” οι παραγωγοί της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας»

admin2020

Μεταφορά υλικού οδοστρωσίας για τις ανάγκες του ΓΟΕΒ Παμίσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies