Κοινωνικά

Από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή:Επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής

Από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή:Επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2023 – Η ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης έχει κλονιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η επακόλουθη απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης μετέτρεψαν μια ήδη τεταμένη παγκόσμια κατάσταση σε γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη, με απρόβλεπτες όμως επιπτώσεις για το μέλλον της ασφάλειας της περιοχής. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι και το κύριο ζήτημα στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο King George.

Σημαντικά πρόσωπα της Ελληνικής Κυβέρνησης και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα παρευρεθούν προκειμένου να συζητήσουν τη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς Ανατολικής Ευρώπης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή.

Ανάμεσα στους συγκαταλέγονται οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Ινώ Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Διακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος στο Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής, ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Υποθέσεων, Αμερικανικό Κολλέγιο, Μαρία Γαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Δημήτρης Κούρκουλας, Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών (2012-2015), Noam Katz, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι ο αντίκτυπος των πολέμων και των συγκρούσεων στην ισορροπία δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως μεσολαβητής για τη σταθερότητα στην περιοχή αξιοποιώντας τη θέση της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι νέες ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου (π.χ. παραπληροφόρηση). Τέλος, θα γίνει αναφορά στις προκλήσεις της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και στο ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε βαθιές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ταυτόχρονα, η βάναυση επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η επακόλουθη απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης μετέτρεψαν μια ήδη τεταμένη παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας σε γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη, με απρόβλεπτες όμως επιπτώσεις για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών ανησυχιών για το ενδεχόμενο ευρύτερη σύγκρουση.
Η θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε αυτές τις απειλές. Η γεωπολιτική θέση της χώρας, ως χώρας με ιστορικούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους και ταυτόχρονα ισχυρή σύμμαχο του Ισραήλ, αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Η Ελλάδα παραμένει το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και ένα από τα λίγα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

ΣΤΟΧΟΙ
Αυτό το έργο θα εξετάσει τις επιπτώσεις στην ασφάλεια του πολέμου στην Ουκρανία για την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Θα επικεντρωθεί στους ακόλουθους βασικούς τομείς:
● Οι επιπτώσεις των πολέμων και των συγκρούσεων στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων

● Ο ρόλος της Ελλάδας ως μεσολαβητής για τη σταθερότητα στην περιοχή αξιοποιώντας τη θέση της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ

● Νέες ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου (παραπληροφόρηση)

● Οι προκλήσεις της διαχείρισης των προσφυγικών ροών

● Το ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων στην περιοχή

Σχετικές αναρτήσεις

Η νύφη πήγε στην εκκλησία επάνω σε…πλατφόρμα τρακτέρ

admin2020

Πόσο ακόμα θα μας καίει το ρεύμα;

admin2020

Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου – Ζάκυνθος | Μεταδόσεις IONIAN TV

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies