ΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚοινωνικάΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δωρεάν κατοικίες σε δικαιούχους ΚΕΑ – Απόντες οι δήμοι της Πελοποννήσου

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», που θεσπίστηκε με τον νόμο 5006/2022 «Σπίτι μου-Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», απευθύνεται σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Στόχος, σε αυτήν τη φάση, είναι να στεγαστούν δωρεάν 3.000 ωφελούμενοι, με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Μέσω του προγράμματος, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ενοίκιο που εισέπρατταν, μέσω του «ΕΣΤΙΑ», συν τον πληθωρισμό του 2022, καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

– Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Κάλυψη» 46 Δήμοι από όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης

– Έχουν υπογραφεί 9 Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των Δήμων Νεάπολης – Συκεών, Γαλατσίου, Χαλκιδέων, Τρίπολης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Λαρισαίων / Τρικκαίων, Λεβαδέων και Κιλκίς/Παιονίας.

– Για τους 4 πρώτους δήμους έχει εκδοθεί η πρόσκληση και προς τα ωφελούμενα νοικοκυριά (δυνητικά ωφελούμενους) και βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υποψηφίων στην βάση των κριτηρίων επιλογής, ώστε να δοθούν τα διαθέσιμα διαμερίσματα και να υπογραφούν τα σχετικά μισθωτήρια συμφωνητικά μεταξύ ιδιοκτητών και Δήμων.

– Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή δυο ακόμη Προγραμματικών Συμβάσεων που αφορούν στους Δήμους Αθηναίων και Παιανίας.

– Δύο ακόμα συμβάσεις (που αφορούν στους Δήμους Ηρακλείου/Μαλεβιζίου και Ιωαννιτών) βρίσκονται σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου.

– Το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους υπόλοιπους Δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μόνο ο δήμος Τρίπολης ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Αντίθετα, όλοι οι άλλοι δήμοι της Πελοποννήσου αδιαφόρησαν για την ένταξη τους.

Περιφέρεια Πελοποννήσου Δ. Τρίπολης

Μέσω του προγράμματος «Κάλυψη», προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με χρηματοδότηση της ΔΥΠΑ, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2022. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κάλυψη» λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους. Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα (που είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022), καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 700 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στα προγράμματα ΕΣΤΙΑ 2021 και ΕΣΤΙΑ ΙΙ.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Κάλυψη» που θεσπίστηκε με το νόμο 5006/2022 απευθύνεται σε νέους ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής κατατάσσονται ανά Δήμο με μοριοδότηση και καταρτίζονται λίστες σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας, με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι Δήμοι καλούν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών, αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή τους, ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

Πρόγραμμα «Κάλυψη» για δωρεάν διάθεση ακινήτων σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ)

Αριθμ. 24777 – ΦΕΚ Τεύχος Β 1315/07.03.2023
Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων υλοποίησης του προγράμματος στεγαστικής συνδρομής «ΚΑΛΥΨΗ»

Σχετικές αναρτήσεις

Στις εργασίες του συνεδρίου λήξης του προγράμματος INITIATION ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος

admin2020

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στους Νομούς Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας για την Πέμπτη 20 Ιουνίου

admin2020

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies