ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΟικονομίαΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αυτοαπασχολούμενoι στη “μέγγενη” των χρεών – “Τσουνάμι” πλειστηριασμών και κατασχέσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πογκρόμ πλειστηριασμών, κατασχέσεων και εκβιασμών προς αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει και από τα όσα διαρρέει η κυβέρνηση στον Τύπο, με στόχο να γεμίσουν παραπέρα τα κρατικά ταμεία με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ .

Την ώρα που τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτιναχθεί στα 46 δισ. ευρώ, με τη μεγάλη πλειοψηφία να αφορά τους μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ (54.564 το πρώτο τρίμηνο του έτους χρωστούσαν από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ και 2.313 πάνω από 1 εκατ. ευρώ), η κυβέρνηση, πέρα από κάποια επικοινωνιακά τρικ με τις λίστες όσων χρωστάνε μεγάλα ποσά, «ακονίζει μαχαίρια» για νέα επίθεση στους πάνω από 1,7 εκατομμύρια επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που χρωστάνε ποσά έως 10.000 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι διαρρέει πως προτεραιότητα θα έχουν οι «νέες οφειλές», που θεωρούνται υψηλής εισπραξιμότητας, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα μέτρα που ετοιμάζει περιλαμβάνουν επανέλεγχο των οφειλετών που εντάχθηκαν προ εξαμήνου στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και εξαιρέθηκαν από τη λήψη μέτρων λόγω ενεργής ρύθμισης ή δικαστικής απόφασης, έλεγχο των οφειλετών που έχασαν κάποια ρύθμιση για αναγκαστικά μέτρα κ.ά.

Αυτά ενώ τον προηγούμενο μήνα έληξαν και οι προθεσμίες για την ένταξη στις νέες ρυθμίσεις δόσεων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, με ελάχιστους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες να εντάσσονται (μόλις 52.000 από τους δυνητικά 260.000), εξαιτίας των «λεόντειων» όρων αλλά και επειδή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι ήδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η κυβέρνηση έβγαλε «από τη μύγα ξίγκι», εισπράττοντας 418 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. εκτός ρυθμίσεων.

Θυμίζουμε ότι παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει την «αναμόρφωση» και «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν και τα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης, με νέα επέλαση σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και προμετωπίδα την υποτιθέμενη «πάταξη της φοροδιαφυγής», προαναγγέλλοντας ελέγχους για «φοροδιαφυγή» και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις αρχείων του Taxisnet με στοιχεία από ηλεκτρονικές πληρωμές, καταθέσεις, δαπάνες και δάνεια για τους 3,8 εκατ. φορολογούμενους που το 2021 δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «απόχη» δεν χωράει όλους εκείνους που φοροδιαφεύγουν «με τη βούλα του νόμου» τους: Τους εφοπλιστές, που απολαμβάνουν 50 φοροαπαλλαγές και φορολογούνται …εθελοντικά, τους τραπεζίτες της «αναβαλλόμενης φορολογίας», τους επιχειρηματικούς ομίλους και «επενδυτές», που απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές, τις 10.000 επιχειρήσεις ή το 0,2% των ΑΦΜ που χρωστάνε το 78,2% των ληξιπρόθεσμων χρεών ή 85 δισ. ευρώ, τα οποία η ΑΑΔΕ θεωρεί «ανεπίδεκτα είσπραξης» την ώρα που «βγάζει από τη μύγα ξίγκι» των χρεών της τάξης των 400 ευρώ και κάτω.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies