«Με το καλημέρα» η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ κλιμακώνει την ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με Ρωσία και Κίνα, εντείνοντας τη διπλωματική, οικονομική και πολιτική πίεση σε Μόσχα και Πεκίνο.
Αναφορικά με την Κίνα, οι συνομιλίες των δύο πλευρών στην Αλάσκα διεξάγονται σε τεταμένο κλίμα και αποδεικνύονται ιδιαίτερα δύσκολες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησής του με Κινέζους ομολόγους του κατηγόρησε ανοιχτά την Κίνα ότι με τις ενέργειές της απειλεί «τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα». «Θα συζητήσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας για τις ενέργειες της Κίνας στην Σιντζιάνγκ», που η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για «γενοκτονία» εναντίον των Μουσουλμάνων Ουιγούρων, για «το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ και τον οικονομικό καταναγκασμό εναντίον των συμμάχων μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπροστά από τον υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο Γιανγκ Τζιετσί και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.
Απαντώντας ο Γιανγκ Τζιετσί προειδοποίησε ότι το Πεκίνο θα λάβει «αυστηρά μέτρα» εναντίον της «αμερικανικής ανάμειξης» στα εσωτερικά του και αξίωσε να «εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».
Νέες απειλές για κυρώσεις για το «Nord Stream 2»
Εξάλλου χθες, το αμερικανικό ΥΠΕΞ απείλησε να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», αξιώνοντας να αποσυρθούν από το γερμανορωσικό έργο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι «οποιαδήποτε οντότητα εμπλέκεται στην κατασκευή του αγωγού “Nord Stream 2” διακινδυνεύει να της επιβληθούν κυρώσεις των ΗΠΑ και θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως το έργο», με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Ο «Nord Stream 2» είναι «κακή συμφωνία» για «τη Γερμανία, την Ουκρανία, τους συμμάχους και εταίρους μας στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη», ισχυρίστηκε ο Μπλίνκεν, καθώς οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο αγωγός, μέσω του οποίου θα παραδίδονται 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο από τη Ρωσία στη Γερμανία, θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Μία άλλη πλευρά, καθόλου άσχετη με την προηγούμενη, είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αυξήσουν τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά. Ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να παίξει η Αλεξανδρούπολη και ο σταθμός υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί εκεί, ένα έργο που σε συνδυασμό με τη μετατροπή της περιοχής σε μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση εμπλέκει τη χώρα μας σε τεράστιους κινδύνους.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)