Τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν δίκη σε μια αγωγή αρκετών μεγάλων κομητειών στην Καλιφόρνια που διεκδικούν περισσότερα από 50 δισεκ. δολάρια ως αποζημίωση από τις εταιρείες τις οποίες κατηγορούν ότι συνέβαλαν στην πρόκληση μιας ‘επιδημίας’ οπιοειδών προωθώντας με παραπλανητικό τρόπο εθιστικά παυσίπονα.
Η υπόθεση εναντίον των Johnson & Johnson, Teva Pharmaceutical Industries Ltd, Endo International PLC και της μονάδας Allergan της AbbVie είναι μία από τις χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί από πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να καταστήσουν υπόλογες τις φαρμακευτικές εταιρείες για την κρίση των φαρμάκων.
Τα οπιοειδή είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους από υπερβολική δόση σχεδόν 500.000 ανθρώπων από το 1999 μέχρι το 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Οι πολυπληθείς κομητείες Σάντα Κλάρα, Λος Άντζελες και Όραντζ και η πόλη Όκλαντ κατηγορούν τις εταιρείες ότι προωθούσαν με παραπλανητικό τρόπο παυσίπονα έτσι ώστε να υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι εθισμού.
Αν ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας Όραντζ Πίτερ Γουίλσον κρίνει πως οι φαρμακοβιομηχανίες είναι υπόλογες, οι κομητείες λένε πως οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν 50 δισεκ. δολάρια για να καλύψουν τα κόστη της δημόσιας παρενόχλησης που προκάλεσαν συν τις ποινές.
Περισσότερες από 3.400 παρόμοιες αγωγές έχουν κατατεθεί σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την επιδημία οπιοειδών. Η μοναδική άλλη υπόθεση που παραπέμφθηκε σε δίκη είχε ως αποτέλεσμα η πολιτεία τις Οκλαχόμα να κερδίσει μια απόφαση 465 εκατ. δολαρίων σε βάρος της J&J, η οποία έχει ασκήσει έφεση.
Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής φαρμάκων των ΗΠΑ –οι McKesson Corp, AmerisourceBergen Corp και Cardinal Health Inc– καθώς και η J&J έχουν προτείνει την καταβολή συνολικά 26 δισεκ.Η προτεινόμενη συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ