ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίας

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΥΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΕΤΟ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μετά την συζήτηση για τις μεγάλες ζημιές από τον παγετό και την διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας και την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αποφασίζει:
1. Απαιτεί να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών με την επαπρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού το οποίο πριν λίγες μέρες απολύθηκε και άμεση πρόσληψη και εκτάκτων διότι σήμερα ο ΕΛΓΑ της Πελοποννήσου να αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να προχωρήσει σε άμεση καταγραφή των ζημιών .Για την αμεση καταγραφή και αποζημίωση ζητεί αντί να γίνει εξατομίκευση να γίνει ζωνοποίηση των πληγέντων και να αποζημιωθούν με βάση τη ζημιά στη ζώνη.
2. Να υπάρξει δέσμευση ότι θα επιταχυνθεί ο χρόνος για την καταβολή των αποζημιώσεων και να υπάρξει πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση ώστε οι αποζημιώσεις να καλύπτουν το 100% της ζημιάς που έγινε διότι είναι ανάγκη να επιβιώσουν οι αγρότες και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά την επόμενη χρονιά.
1. Να υπάρξουν πολιτικές για την μείωση του καλλιεργητικού κόστους που έχει εκτοξευθεί. Η καλλιέργεια πριν τον παγετό είχε καταστεί ασύμφορη, μετά τον παγετό και την απώλεια του εισοδήματος καθίσταται πλέον απαγορευτική. Ως ελάχιστα μέτρα απαιτούνται: να μειωθεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 330 ευρώ /χίλια λίτρα που είναι σήμερα στα 66 ευρώ /χίλια λίτρα που ήταν στα προμνημνιακά επίπεδα , να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή και ο ΦΠΑ για τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια( λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κλπ) στο 6%, να δοθούν Κίνητρα για δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας λιπασμάτων με στόχο την σταδιακή απεξάρτηση από εισαγωγές, Δημιουργία Παρατηρητηρίου τιμών στο πρότυπο των ελέγχων που γίνονται στην αγορά καυσίμων (αλλά να υπάρχει πρόσβαση στους παραγωγούς ώστε να ελέγχουν πως διαμορφώνονται οι τιμές).
4 Να υπάρξει αποζημίωση για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου αφού μεγάλο ποσοστό δέντρων είτε θα ξεραθούν είτε θα αργήσουν να καταστούν ξανά παραγωγικά.
5.Να υπάρξει πάγωμα και ρυθμίσεις των οφειλών των πληγέντων αγροτών σε δημόσιο, τράπεζες ΟΓΑ, ΕΛΓΑ ,Δήμους, ΔΕΗ κλπ.
6. Να αξιωθούν αποζημιώσεις από την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και τον ιδιωτικοποιημένο ΔΕΔΗΕ για το μέρος της ευθύνης που φέρουν στην καταστροφή του αγροτικού εισοδήματος αλλά και του φυτικού κεφαλαίου. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι μόνο για να εισπράττουν, έχουν και υποχρεώσεις ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους και οι ευθύνες αυτές θα πρέπει να αποδοθούν.
7. Να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση παντού συστημάτων αντιπαγετικής και αντιχαλαζιακής προστασίας .
8. Να προχωρήσει η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια .

Σχετικές αναρτήσεις

Στο σημείο της αναζωπύρωσης στη Νεμέα ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

admin2020

Στην ΠΕ Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | Προοπτικές και προκλήσεις σε κρίσιμα έργα

admin2020

«Συμμετοχή στην ημερίδα διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies