ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠολιτική

Η σκοτεινή «υπόθεση Μέρτεν» και ο… εθνάρχης

Του Δάνη Παπαβασιλείου

5 Νοέμβρη 1959, αποφυλακίστηκε και απελάθηκε ο ναζί εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν που πρωτοστάτησε στην εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Στη δίκη του που άρχισε στις 11 Φλεβάρη του 1959 και κράτησε 20 μέρες, ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια κάθειρξης για παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κλπ.

Σαν σήμερα, 5 Νοέμβρη 1959, αποφυλακίστηκε και απελάθηκε ο ναζί εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν που πρωτοστάτησε στην εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Στη δίκη του που άρχισε στις 11 Φλεβάρη του 1959 και κράτησε 20 μέρες, ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια κάθειρξης για παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κλπ.

Σε εκείνη τη δίκη, εμφανίστηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης  ο συνεργάτης των Ναζί κατά τη γερμανική κατοχή, ο Αθανάσιος Χρυσοχόου, κρατικό στέλεχος του καθεστώτος της Ελληνικής Πολιτείας στην Κατοχή -Γενικόε Επιθεωρητής Μακεδονίας, για τον οποίο σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη σύγκρουση και δικαστική διαμάχη γύρω από  την απόφαση για την μετονομασία του δρόμου που φέρει το όνομά του, από Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.

Για την σκοτεινή «υπόθεση Μέρτεν» και την εμπλοκή του… «εθνάρχη» Κώστα Καραμανλή αναδημοσιεύουμε άρθρο του αξέχαστου Δάνη Παπαβασιλείου από τον Ημεροδρόμο 5 Νοέμβρη 2018:

 

Η σκοτεινή «υπόθεση Μέρτεν» και ο… εθνάρχης

 

Από αριστερά: Τάκος Μακρής, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Μάξ Μέρτεν

Στις 16 Οκτώβρη του 1960, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή για τη διαβόητη «υπόθεση Μέρτεν », βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΕΡΕ επιτίθενται κατά βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΕΔΑ. Σημειώνονται συμπλοκές και η συνεδρίαση διακόπτεται. Το επεισόδιο υπογράμμιζε τη σημασία της υπόθεσης αυτής, η οποία είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην ναζί αξιωματικό Μαξ Μέρτεν, ο οποίος ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη.

 

Το ταξίδι Καραμανλή στη Γερμανία

 

Αβέρωφ- Καραμανλής- Αντενάουερ υπογράφουν συμφωνία

Ο Μέρτεν συνελήφθη, κατά σύμπτωση, στην Αθήνα το Μάη του 1957. Το Μάρτη του 1958, εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα και ορίστηκε η δίκη του.

Το Νοέμβρη του 1958, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Αβέρωφ πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Δυτ. Γερμανία.

Οι Δυτικογερμανοί ηγέτες ενδιαφέρονταν για τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Ηθελαν, όμως, να σταματήσει και η δίωξη των εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα, ώστε παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Δυτ. Γερμανίας, που βαρύνονταν με εγκλήματα ή είχαν εντάλματα για την κατοχική τους δράση, να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα στη χώρα μας.

Οπως αποδείχτηκε, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σ’ αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια μάρκα. Στα τέλη του Γενάρη του 1959, ήρθε για συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου»… Μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΕΔΑ, η κυβέρνηση εξαίρεσε την περίπτωση Μέρτεν. Ολοι, όμως, γνώριζαν ότι επρόκειτο για παραπλανητικό ελιγμό.

 

Η δίκη 

 

Ο ΜΑΞ ΜΕΡΤΕΝ, ΔΕΞΙΑ, στη δίκη του με τον δικηγόρο του. Φλεβάρης 1959. Υπόθεση Εβραίοι Θεσσαλονίκης

Η δίκη του Μέρτεν άρχισε στις 11 Φλεβάρη του 1959 και κράτησε 20 μέρες. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια για διάφορα αδικήματα, όπως παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κλπ. Τελικά, το Νοέμβρη του 1959, με τροποποίηση του προηγούμενου νόμου, ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε. Ήταν, σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου 1959.

Στη Γερμανία συνελήφθη, αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος…

Λίγο αργότερα, το Σεπτέμβρη του 1960, η γερμανική εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου» και το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» δημοσίευσαν αφηγήσεις του Μέρτεν , σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Δημ. Μακρής ήταν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων.

Το γεγονός προκαλεί σάλο στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις «αποκαλύψεις», αρνείται, όμως, να απαντήσει στα ερωτήματα και τις καταγγελίες της ΕΔΑ για τους πραγματικούς λόγους απελευθέρωσης του Μέρτεν . Προκαλώντας έτσι και ένταση στη Βουλή.

Αριστερά: Το εξώφυλλο του Spiegel με τις αποκαλύψεις για τον Καραμανλή – Δεξιά: Στις φωτογραφίες (από αριστερά): Τάκος Μακρής, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Μάξ Μέρτεν.

 

Ο Μποστ για την «υπόθεση Μέρτεν» 

 

Απολαύστε μια γελοιογραφία της εποχής, δια χειρός Μπόστ (Μέντη Μποσταντζόγλου)

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Παράταση για την απλή χρήση αιγιαλού από τις τουριστικές επιχειρήσεις, ζητά ο Π. Μαντάς»

admin2020

Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στη Ξάνθη με επικεφαλής τον Υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα.

admin2020

Περιοδεία υποψήφιων Ευρωβουλευτών

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies