ΜεσσηνίαςΠολιτική

«Η υγειονομική «τρύπα» στην ανατολική Πυλία συνιστά απειλή για το μέλλον της περιοχής»

Επίκαιρη Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση στον Υπουργό Υγείας

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας απαντήσεις όσον αφορά την ανεπαρκή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της νοτιοανατολικής Πυλίας,που καθιστά την ευρύτερη περιοχή υγειονομικά επισφαλή για τους κατοίκους, εφ’ όσον δεν μπορούν να έχουν 24ωρη υγειονομική κάλυψη αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει στην ερώτηση του ότι σε μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, που υπερδιπλασιάζονται κατά τους θερινούς μήνες,δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για να αντιμετωπισθούν διακομιδές και επείγοντα περιστατικά,όπως πρόσφατα με την τραγική απώλεια 45χρονου συμπολίτη μας ο οποίος κατέληξε αβοήθητος.
Καταλήγοντας,ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει την κατάσταση δυσλειτουργίας και υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες πρωτοβάθμιες δομές υγείαςστην ευρύτερη περιοχή,γεγονός που έχει επισημάνει με πρόσφατη επιστολή του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και με ανακοινώσεις του ο Σύλλογος Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας.
Ο κ. Χαρίτσης ερωτά τον Υπουργό Υγείας:
• Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας και σταθμός ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πυλίας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών στα υπόλοιπα Περιφερειακά Ιατρεία του δήμου Πύλου – Νέστορος;
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης

Αθήνα,13 Ιανουαρίου 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Χωρίς υγειονομική κάλυψη και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών οι κάτοικοι της νοτιοανατολικής Πυλίας»
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη συνιστά βασικό πυλώνα του ΕΣΥ εφ’ όσον εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους αστικών κέντρων αλλά και απομακρυσμένων περιοχών, μέσω των Περιφερειακών Κέντρων Υγείας και ιδιαίτερα ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών, με μεγαλύτερη νοσηρότητα και δυσκολία στις μετακινήσεις. Με το ξέσπασμα όμως της πανδημίας και των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν, ήρθαν στην επιφάνεια τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και έλλειψης δομών πρωτοβάθμιας υγείας σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεπαρκούς υγειονομικής κάλυψης αποτελεί η περιοχή της νοτιοανατολικής Πυλίας. Σε μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, γεγονός που καθιστά την ευρύτερη περιοχή υγειονομικά επισφαλή για τους κατοίκους, μιας και δεν μπορούν να έχουν 24ωρη υγειονομική κάλυψη για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα, δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για να αντιμετωπισθούν διακομιδές και επείγοντα περιστατικά, ώστε να μεταφερθούν στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα και να τους παρασχεθεί εξειδικευμένη υγειονομική φροντίδα, όπως πρόσφατα με την τραγική απώλεια 45χρονου συμπολίτη μας ο οποίος κατέληξε αβοήθητος. Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι η περιοχή της ανατολικής Πυλίας και της Κορώνης είναι ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά, με τον πληθυσμό να υπερδιπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ολόκληρη η περιοχή εξυπηρετείται πλέον από έναν μόνο ιατρό. Σε ό,τι αφορά τις διακομιδές, καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας ή το μοναδικό ασθενοφόρο της Πύλου, τα οποία είναι υποχρεωμένα να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, σε κακό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να χάνεται κρίσιμος χρόνος στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα και σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Πύλου Νέστορος αλλά και του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας, οι υπόλοιπες πρωτοβάθμιες δομές στην ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένες. Το Κ.Υ.Πύλου παραμένει χωρίς ακτινολογικό προσωπικό, χωρίς καρδιολόγο ενώ οι 2 θέσεις γενικών ιατρών είναι κενές. Αντίστοιχα, το Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας διαθέτει έναν μόνο ιατρό, ενώ στο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου ο μοναδικός Ιατρός μετακινείται εδώ και 8 χρόνια προς το Κ.Υ. Γαργαλιάνων, με τρίμηνες μετακινήσεις.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,
• Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας και σταθμός ΕΚΑΒ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Πυλίας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών στα υπόλοιπα Περιφερειακά Ιατρεία του δήμου Πύλου – Νέστορος;
O ερωτών Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Σχετικές αναρτήσεις

«ΠΑΡΑΣΤΑΣΤΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»

admin2020

Η ομιλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση

admin2020

Συνάντηση στην Π.Ε. Μεσσηνίας με αντιπροσωπεία από το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΣΚΛΕ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies