ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικά

Κάηκε ολοσχερώς η ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής κινητοποιήθηκαν μετά από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας, στο Ευπάλιο Φωκίδας.

Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που τροφοδότησαν τις φλόγες, οι οποίες ξεκίνησαν από τη Μονή λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Κυριακής (14/6).

Στο σημείο έσπευσαν 26 πυροσβέστες με 8 οχήματα, καθώς και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Οι μοναχές πρόλαβαν και εγκατέλειψαν τη Μονή και είναι ασφαλείς.

Η εικόνα της Παναγίας της Βαρνάκοβας που τόσο είχε «ταλαιπωρηθεί» από καταστροφές για χρόνια, κάηκε σχεδόν ολόκληρη.

Στην μονή πήγε ο Μητροπολίτης Φωκίδας κ. Θεόκτιστος, ενώ στο σημείο έσπευσε για βοήθεια και ο πατέρας Αυγουστίνος από την μονή της Σκάλας.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας. Ιδρύθηκε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο σλαβικό τοπωνύμιο.

Οι Κομνηνοί, άρχοντες του Δεσποτάτου, αγάπησαν τόσο πολύ την Παναγία τη Βαρνάκοβα, ώστε μερικοί εξ αυτών επέλεξαν το καθολικό της Μονής ως τόπο ενταφιασμού τους. Μάλιστα, τουλάχιστον δύο από αυτούς έγιναν μοναχοί: ο Αλέξιος, με το όνομα Ακάκιος, ο κάποτε ηγούμενος (όπως αναφέρθηκε ήδη) και ο πατέρας του Εμμανουήλ, με το όνομα Ματθαίος. Το 1919, ο αρχαιολόγος Αναστάσιος Ορλάνδος ανακάλυψε τους τάφους τους κάτω από το δάπεδο του εσωνάρθηκα, ενώ σώζονται μέχρι σήμερα στη Μονή οι επιτύμβιες πλάκες.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, η Μονή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως εθνικό και πατριωτικό κέντρο. Υπήρξε κρησφύγετο-ορμητήριο πολλών Κλεφτών και Αρματωλών της γύρω περιοχής (όπως οι Δήμος Σκαλτσάς ή Σκαλτσοδήμος, Κωνσταντάρας ή Ζαχαριάς, Καλύβας), ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ενεπλάκη σε ένοπλη αντιπαράθεση με τους Τούρκους, λόγω της φιλοξενίας κυνηγημένων Ελλήνων οπλαρχηγών. Σε διάφορες μάχες της περιοχής την περίοδο της Επανάστασης του 1821 έλαβε σημαντικό ρόλο και ο μοναχός της μονής Παρθένιος Ζωγράφος, αποκαλούμενος για τη δράση του και «Παπαφλέσσας της Δωρίδας».

Δείτε εικόνες και βίντεο από το npress.gr:

Σχετικές αναρτήσεις

Από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή:Επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2023 – Η ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης έχει κλονιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η επακόλουθη απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης μετέτρεψαν μια ήδη τεταμένη παγκόσμια κατάσταση σε γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη, με απρόβλεπτες όμως επιπτώσεις για το μέλλον της ασφάλειας της περιοχής. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι και το κύριο ζήτημα στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο King George. Σημαντικά πρόσωπα της Ελληνικής Κυβέρνησης και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα παρευρεθούν προκειμένου να συζητήσουν τη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς Ανατολικής Ευρώπης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή. Ανάμεσα στους συγκαταλέγονται οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Ινώ Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Διακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος στο Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής, ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Υποθέσεων, Αμερικανικό Κολλέγιο, Μαρία Γαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Δημήτρης Κούρκουλας, Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών (2012-2015), Noam Katz, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι ο αντίκτυπος των πολέμων και των συγκρούσεων στην ισορροπία δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως μεσολαβητής για τη σταθερότητα στην περιοχή αξιοποιώντας τη θέση της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι νέες ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου (π.χ. παραπληροφόρηση). Τέλος, θα γίνει αναφορά στις προκλήσεις της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και στο ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων στην περιοχή.

admin2020

Θετικά αποτελέσματα μετά την συνάντηση μας με το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων. 

admin2020

Νίκος Χριστόπουλος ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies