ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΟικονομίαΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κατατέθηκε η τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής…

Διατηρώντας άθιχτο όλο το πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς και της πριμοδότησης της «πράσινης μετάβασης» που έχει εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κατατέθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σε μια κίνηση που συμβολίζει την προσήλωση της κυβέρνησης στις μπίζνες συγκεκριμένων εταιρειών που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τις αυξήσεις και την ενεργειακή φτώχεια, η ρύθμιση εντάχθηκε στο νομοσχέδιο που καταργεί και τα παραμικρά εμπόδια για την αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

To συγκεκριμένο σχέδιο νόμου απλοποιεί ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση. Ο έκτακτος αυτός μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1ης Ιούλη και για διάστημα ενός έτους.

Συγκεκριμένα, ο πυρήνας της ρύθμισης για την τιμή του ρεύματος, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι η τιμή θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο ενέργειας, ωστόσο οι παραγωγοί δεν θα εισπράττουν την τιμή της αγοράς, αλλά διοικητικά καθοριζόμενη αποζημίωση.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επέρχεται έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών που εφαρμόζεται σήμερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Το ύψος της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών θα καθοριστεί μετά την ψήφιση του νόμου με υπουργική απόφαση και θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή για τις ανανεώσιμες πηγές θα καθοριστεί στο επίπεδο των 85-90 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ για τις θερμικές μονάδες η τιμή θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδα που να διασφαλίζει την κάλυψη του κόστους και την επίτευξη ενός εύλογου περιθωρίου κέρδους.

Σχετικές αναρτήσεις

Καλαμάτα: Η Παράσταση “Στο Σύρμα” στο Πνευματικό Κέντρο

tiresias tiresias

«Ηλεκτροσόκ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

tiresias tiresias

Κορινθία: Καίει τους δημάρχους Κιάτου και Ξυλοκάστρου το ΙΝΚΑ Κορινθίας- τους καταγγέλλει για αδιαφορία προς τους ΑΜΕΑ

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies