Ανακοίνωση για τα 48 χρόνια από το πραξικόπημα σε βάρος της τότε κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου, την τουρκική εισβολή και την πτώση της χούντας, εξέδωσε η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα.
Σε αυτή μεταξύ άλλων, τονίζεται πως «το συνεχιζόμενο επί 48 χρόνια έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού» φέρει από την αρχή «τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και αργότερα και της ΕΕ» και πως «στο πλαίσιο των ίδιων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σήμερα προωθείται κάποιας μορφής διχοτομική λύση για το Κυπριακό, νομιμοποιώντας την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού», ενώ επισημαίνει πως «δίκαιη λύση δεν μπορεί να υπάρξει για τον κυπριακό λαό κάτω από την πίεση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Επίσης, αναφέρει ότι «μετά το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, ακολούθησε η κατάρρευση του καθεστώτος της λαομίσητης χούντας στην Ελλάδα» και καλεί όλους «να επαγρυπνούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται στην περιοχή με βάση τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και σχέδια, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις επιδιώξεις και τα παζάρια των αστικών τάξεων», αλλά και τους εργαζόμενους «των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, να απομονώσουν τα φασιστικά στοιχεία, τους υμνητές των δικτατόρων, να σταθούν στο πλευρό του λαού και ποτέ απέναντί του».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Συμπληρώνονται 48 χρόνια από το πραξικόπημα σε βάρος της τότε κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου, από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.
Το συνεχιζόμενο επί 48 χρόνια έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στις 20 Ιουλίου 1974 και την κατοχή του 37% της Κύπρου, φέρει από την αρχή τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και αργότερα και της ΕΕ.
Τον δρόμο για την εισβολή είχε ανοίξει στις 15 Ιουλίου 1974 το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της τότε κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου. Το χουντικό πραξικόπημα έγινε με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ενώ είχε ήδη αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία από το νησί απογυμνώνοντάς το αμυντικά. Η εφαρμογή του συνολικού αυτού σχεδιασμού σε βάρος του λαού της Κύπρου, είχε άμεση σχέση με τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και με την αντιπαράθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Σοβιετική Ένωση.
Στο πλαίσιο των ίδιων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σήμερα προωθείται κάποιας μορφής διχοτομική λύση για το Κυπριακό, νομιμοποιώντας την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ένα νέο σχέδιο τύπου “Ανάν” ετοιμάζεται, όπως αυτό που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο λαός της Κύπρου.
Δίκαιη λύση όμως δεν μπορεί να υπάρξει για τον κυπριακό λαό κάτω από την πίεση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ! Οι οργανισμοί αυτοί ανέχονται την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της χώρας και της Κύπρου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν την παραμονή της στην ευρωατλαντική σφαίρα επιρροής. Για το σκοπό αυτό είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα! Έτσι, είναι απαράδεκτο στις μέρες μας, κυβερνήσεις και κόμματα του κεφαλαίου να προσπαθούν να παρουσιάζουν στον λαό τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Δίκαιη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με Κύπρο ανεξάρτητη (ένα και όχι δυο κράτη), με μία και μόνη κυριαρχία, με μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, με Κύπρο κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Μετά το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, ακολούθησε η κατάρρευση του καθεστώτος της λαομίσητης χούντας στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό κάθε χρόνο γιορτάζει η χώρα σαν επέτειο “αποκατάστασης της δημοκρατίας”. Η πολιτική αλλαγή στη μορφή της εξουσίας στη χώρα έγινε στις 23 Ιούλη 1974 κάτω από την καθοδήγηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και είχε μάλιστα προαναγγελθεί, μία μέρα πριν, από τον τότε Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Ήταν προϊόν συμβιβασμού και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Έγινε κάτω από το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για να αντιμετωπιστεί η οργανωμένη λαϊκή πάλη.
Η αυξανόμενη ένταση και έκταση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού δεν περιοριζόταν απλά και μόνο ενάντια στο χουντικό καθεστώς. Το σύνθημα του “Κάτω η Χούντα” συνοδευόταν με τα συνθήματα “ΕΞΩ αί ΗΠΑ”, “ΕΞΩ το ΝΑΤΟ”, αλλά και “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Ζητούσαν αποκατάσταση μιας πραγματικής για το λαό δημοκρατίας, απαιτώντας το διώξιμο των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από την Ελλάδα, αλλά και μια καλύτερη ζωή γενικότερα.
Σήμερα είναι υποκριτικό, οι κυβερνήσεις να μας μιλάνε για επέτειο “αποκατάστασης της δημοκρατίας”, όταν εξακολουθούν να νομοθετούν για φίμωση και καταστολή του λαού. Όταν, ενδεικτικά, τιμωρείται στρατευμένος που εκφράζει την εναντίωσή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν. Συμμετοχή που εκφράζεται με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού που αφαιρείται μάλιστα από τα σύνορα της χώρας, με βάσεις πολεμικά ορμητήρια, με αποστολή στρατιωτικών μονάδων εκτός συνόρων και με κυρώσεις προς τη Ρωσία. Είναι υποκριτικό, όταν στην αντίπερα όχθη αυτής της επετείου βρίσκεται ένας λαός, με χιλιάδες ανέργους, με εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με μισό μεροκάματο, μισό ένσημο, εκ περιτροπής εργασία και με πολλούς απ’ αυτούς απλήρωτους για μήνες.
Τους χαρίζουμε τη “δημοκρατία” τους, της ακρίβειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που καίνε τους λαούς και που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μεγάλων κεφαλαιούχων.
Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα:
Καλεί όλους να επαγρυπνούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται στην περιοχή με βάση τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και σχέδια, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις επιδιώξεις και τα παζάρια των αστικών τάξεων.
Καλεί τους συναδέλφους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να απομονώσουν τα φασιστικά στοιχεία, τους υμνητές των δικτατόρων, να σταθούν στο πλευρό του λαού και ποτέ απέναντί του.
Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για μια ζωή που μας αξίζει, να εμπνευστούμε από τα συνθήματα που κυριαρχούσαν κατά την περίοδο της χούντας: “Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ” – “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”!