ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: Οι κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα από το άνοιγμα των συνόρων

Γιατί πριν τρεις μήνες έκλεισαν μέχρι πάρκα και άλση λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού και σήμερα αποδεχόμαστε τον κίνδυνο εισαγωγής 6.000 έως 10.000 ασυμπτωματικών τουριστών;
Είναι θέμα επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας ή απλώς υποταγή στις εντολές των τουρ-οπερέιτορ και κυρίως της γερμανικής TUI που εξαρτά μεγάλα συμφέροντα από το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού;

‘Οποιος σπεύσει να απαντήσει ότι ισχύει το πρώτο, καλό είναι να λάβει υπ’ όψη του ότι φέτος όλοι κάνουν την πρόβλεψη ότι το κόστος του τουρισμού θα είναι μεγάλο – κυριολεκτικά και μεταφορικά- και τα έσοδα ελάχιστα. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τις ακυρώσεις κρατήσεων, την καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου και τις δυσκολίες τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων οδηγούν πολλά ξενοδοχεία στην επιλογή να μην ανοίξουν, ενώ όσα ανοίξουν είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Οι δυσμενείς αυτές συνθήκες μαζί με τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού που δημιουργεί η έλευση τουριστών, λογικά θα έπρεπε να γείρει τη ζυγαριά προς την υιοθέτηση της πρότασης για θεσμοθετημένο lockdown των τουριστικών καταλυμάτων, πάγωμα των υποχρεώσεων τους και ενίσχυση των εργαζομένων του κλάδου με το επίδομα ανεργίας ή και επίδομα μισθού στο 80%.

Σημειωτέον ότι η πρόταση αυτή διατυπώθηκε από κορυφαία διευθυντικά στελέχη τουριστικών μονάδων που διαβλέπουν ότι το φετινό άνοιγμα των τουριστικών επιχειρήσεων, χωρίς σωστό και ενιαίο συντονισμό και χωρίς γνώση της αγοράς στην οποία απευθύνονται, οδηγεί σε πτώση των τιμών, σε απαξίωση του προϊόντος, και σε “κανιβαλισμό” του τουριστικού προϊόντος όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, ενώ επιπλέον κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και για το μέλλον ,λόγω της απαξίωσης του τουριστικού προϊόντος και της εξάντλησης πόρων και αποθεμάτων που θα οδηγήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις σε δυσμενέστερη θέση έναντι των τουρ-οπερέιτορ που συνεχώς επιδιώκουν τη συμπίεση των τιμών.

Ωστόσο η πρόταση αυτή, παρότι λογική, ούτε κάν συζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξαρχής ταυτίστηκε με τις θέσεις της TUI για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. ‘Αλλωστε ο κ. Θεοχάρης όχι μόνο δεν έκρυψε τη συνεργασία του με στελέχη της TUI, αλλά και συχνότατα κομπάζει ότι η γερμανική αγορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνής στον ελληνικό τουρισμό. Τώρα τι συνεπάγεται αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης; Επιβάρυνση του υγειονομικού μας συστήματος από εισαγόμενα κρούσματα, αεροδιακομιδές και διακομιδές με πλωτά μέσα από τα νησιά που θα πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, ξενοδοχεία καραντίνας και συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς που επίσης θα επιβαρύνουν το δημόσιο κορβανά και βεβαίως τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στο ντόπιο πληθυσμό από τα εισαγόμενα κρούσματα!

Ποια λοιπόν θα είναι τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από το φετινό άνοιγμα του τουρισμού, ειδικά αν δημιουργούν τον κίνδυνο για νέα φθινοπωρινά τοπικά ή γενικά lockdown; Δύσκολα θα μπορούσε να μας τα περιγράψει ο κ. Θεοχάρης όσο κι αν σκεφθεί! Αντιθέτως είναι ήδη φανερά τα οφέλη της TUI, της DER Touristik και των άλλων μεγάλων τουρ-οπερέιτορ που βλέπουν τις κρατήσεις τους συνεχώς να αυξάνονται, χαρη στα ρίσκα που αναλαμβάνουν οι χώρες που ανοίγουν τα σύνορα τους για τους τουρίστες! Και τα ρίσκα αυτά στην περίπτωση της χώρας μας είναι δυστυχώς πολύ μεγάλα και έχουν να κάνουν και με ανθρώπινες ζωές. Γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός, με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, να διαβεβαιώνει για την “ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα” αλλά όλοι γνωρίζουμε και τα προβλήματα του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας και τις περιορισμένες δυνατότητές του, ειδικά στα νησιά.

Ας ετοιμαστούμε λοιπόν να πληρώσουμε το λογαριασμό και ας ευχόμαστε να είναι μόνο οικονομικός! Το φθινόπωρο δεν είναι μακριά και ο απολογισμός σε ζημιές και κέρδη αναπόφευκτα θα γίνει. Και καλό είναι σ’ αυτόν τον απολογισμό να μη χρεώσουμε την ευθύνη μόνο στην κυβέρνηση (που οπωσδήποτε της αναλογεί), αλλά και σ’ όσους τη σιγοντάρουν στο αφήγημα περί του τουρισμού ως βαριάς βιομηχανίας της χώρας, αλλά και σ’ όσους περιορίζουν την κριτική τους μόνο στο μεγάλο “φαγοπότι” (με κρατικό χρήμα) των “αρίστων”!