ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΟικονομίαΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Μεγάλες διαφορές από προμηθευτή σε προμηθευτή στον τρόπο που “περνάνε” την επιδότηση στο ρεύμα

Λογαριασμούς με μικρότερες από αυτές που έπρεπε επιδοτήσεις και άλλους με μεγαλύτερες, διαπιστώνει ο έλεγχος της ΡΑΕ σε 4 περίπου εκατομμύρια καταναλωτές, ο οποίος και έχει αποσταλεί κατόπιν σχετικού αιτήματος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιστολή της Αρχής καταγράφει τι ύψους επιδοτήσεις με βάση τα 42 ευρώ το μήνα του Ιανουαρίου θα έπρεπε να έχει περάσει στα τιμολόγια του περασμένου μήνα ο κάθε προμηθευτής και τι τελικά πέρασε, με την έρευνα να επισημαίνει ότι άλλοι πάροχοι έβαλαν στους πελάτες τους μικρότερα ποσά απ’ αυτά που έπρεπε, και άλλοι αρκετά μεγαλύτερα.

Αν και οι διαφορές προφανώς και θα τακτοποιηθούν με αντίστοιχες χρεώσεις-πιστώσεις σε επόμενους λογαριασμούς, οι έλεγχοι αναδεικνύουν μια εικόνα σύγχυσης της αγοράς που βρέθηκε απροετοίμαστη απέναντι στο νέο καθεστώς που ισχύει από τον Ιανουάριο με την κατάργηση της οριζόντιας επιδότησης των οικιακών καταναλωτών και της σύνδεσης της κρατικής στήριξης με την πρώτη κατοικία. Από πλευράς τους, οι προμηθευτές καταλογίζουν ευθύνες στο υπουργείο μιλώντας για προχειρότητα στον σχεδιασμό των μέτρων στήριξης και καθυστερήσεις που επιβαρύνουν τους ίδιους.

Ενόψει και των ανακοινώσεων Σκρέκα, αύριο Τετάρτη, για τις επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου, οι έλεγχοι της ΡΑΕ καταδεικνύουν την ανάγκη για σαφέστερη ενημέρωση προς τους παρόχους, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα λανθασμένου τρόπου τιμολόγησης, τα οποία και προκαλούν παράπονα τόσο προς τους τελευταίους, όσο και στην ΡΑΕ. Όσο πάντως θα περνούν οι εβδομάδες και θα καταφτάνουν στους καταναλωτές νέες παρτίδες λογαριασμών με τις πρωτοφανείς χρεώσεις του μηνός Ιανουαρίου, τόσο θα γενικεύεται το κλίμα «όλοι να επιρρίπτουν ευθύνες σε όλους», κατάσταση που θα αποτυπώνεται και στα αυξανόμενα παράπονα προς την ΡΑΕ.

Μέχρι σήμερα η Αρχή έχει «γκρουπάρει», σύμφωνα με τις πληροφορίες, έναν αριθμό επιστολών με παράπονα και καταγγελίες που ξεπερνούν τις 3.000. Αφορούν από υπερβολικές χρεώσεις και καταγγελίες για τις ρήτρες αναπροσαρμογής και για έλλειψη διαφάνειας στην τιμολόγηση του παρόχου, έως αιτήματα για παρέμβαση του ρυθμιστή απέναντι στον προμηθευτή επειδή καθυστερεί να απαντήσει, όσο και απέναντι στον ΔΕΔΔΗΕ επειδή η μέτρηση δείχνει ασυνήθιστα μεγάλη κατανάλωση, λανθασμένη αποτύπωση από τους προμηθευτές των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, κ.ό.κ. Στόχος της Αρχής, να απαντήσει και να διεκπαιρεώσει άμεσα όσες περισσότερες επιστολές μπορεί, ενώ ειδικά για τις ρήτρες αναπροσαρμογής διεξάγει ειδικό έλεγχο ως προς το πως αυτές εφαρμόζονται από κάθε εταιρεία στους λογαριασμούς κατά τους τελευταίους μήνες, κατόπιν αιτήματος του ΥΠΕΝ.

Το υπουργείο φέρεται να έχει στοιχεία για κάποιους προμηθευτές ότι επιβάλουν υπερβολικά μεγάλες ρήτρες αναπροσαρμογής, γεγονός που σημαίνει ότι εξανεμίζεται σημαντικό μέρος των ελαφρύνσεων από τις επιδοτήσεις, ζήτημα κομβικό ενόψει του νέου γύρου επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο, μήνα όπου οι χρεώσεις θα είναι εξαιρετικά υψηλές, όπως τον Ιανουάριο.

Στις αυριανές ανακοινώσεις από τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα εκτιμάται ότι η επιδότηση του ρεύματος για το Φεβρουάριο θα κινείται λίγο χαμηλότερα απ’ ότι τον Ιανουάριο, καθώς τον περασμένο μήνα είχαμε, έστω και μικρή, υποχώρηση της μέσης χονδρεμπορικής του ρεύματος. Διαμορφώθηκε στα 227,30 ευρώ / MWh έναντι 235,38 ευρώ /MWh το Δεκέμβριο, επομένως εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί επιδότηση κατά 10 ευρώ / MWh χαμηλότερη. Οπως και τον Ιανουάριο, έτσι και τώρα, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου, με κλιμακωτό τρόπο: Στην λογική αυτή, για τις πρώτες 150KWh η επιδότηση υπολογίζεται σε 150 ευρώ /Mwh και για τις επόμενες 150 Kwh, σε 110 ευρώ /Mwh. Συνολικά η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 39 ευρώ/ μήνα, έναντι 42 ευρώ/ μήνα τον Ιανουάριο.

Σχετικές αναρτήσεις

Π.Ε. Γεωγραφίας: Θέση εργασίας στον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα

admin2020

ΙΩΝ: “Εργασία στο Τοπίο” – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφία στο Χώρο Τέχνης Ηώς την Τρίτη 11/6/2024

admin2020

«Η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας 7 – 9 Ιουνίου 2024 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies