Μεσσηνίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου «Θερίζω, αλωνίζω, ζυμώνω»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου «Θερίζω, αλωνίζω, ζυμώνω». Πολιτιστική εκδήλωση στον Νερόμυλο Τ.Κ Πεταλιδίου. Διοργάνωσε: Σύλλογος Γυναικών Νερομύλου με τη στήριξη του Δήμου Μεσσήνης

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί

Τον δήμαρχο Μεσσήνη Γιώργο Αθανασόπουλο ο κόσμος τον υποδέχτηκε με θέρμη
Συμμετείχε και στην εκδήλωση θέρισε, χόρεψε και το χάρηκε
Χαιρετισμός του δημάρχου Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλου


Δήλωση της προσέδρου και Αντιπροέδρου του Σύλλογος Γυναικών Νερομύλου

Την εκδήλωση την παρακολούθησε πάρα πολύς κόσμος, Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Μεσσήνης και η Περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα

Η αναβίωση του εθίμου δείχνει πώς μόχθησαν οι άνθρωποι του μόχθου για να έχουν στο τραπέζι τους το ψωμί

Τον Ιούνιο . Από νωρίς οι θεριστές μας είναι στο χωράφι. Τα στάχυα ωρίμασαν και πρέπει να θεριστούν. Κάνουν το σταυρό τους και μπαίνουν στο χωράφι . Πρώτη η κυρά Σταυρούλα με το δρεπάνι της, μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, θερίζει τα στάχυα και τα κάνει χειρόβολα. Όλοι κουβαλούν τα χειρόβολα και ο κυρ. Νίκος φτιάχνει τα δεμάτια με τον κύρ.Βαγγέλη. Θα τα πάνε στο αλώνι του Παπαγιάννη για να αλωνίσουν.

Το αλώνι έχει ετοιμαστεί και ο στυγερός στη θέση του . Το ζώο τον έχει, το στυγερό, για οδηγό. .Μ ε τα δεκριάνια χωρίζουν τον καρπό από το άχυρο. Τα λιχνίζουν και το ελαφρύ βοριαδάκι παίρνει το ελαφρύ άχυρο και το πάει νότια του αλωνιού και ο καρπός σωριάζεται στα πόδια των λιχνιστάδων. Με το φτυάρι βάζουν το σιτάρι στο κόσκινο για να ξεχωριστεί ο καρπός από πέτρες , χορτάρι. Μ ε το δρομόνι το καθαρίζουν εντελώς και το βάζουν στο κόζινο. Το σάκιασμα έχει τελειώσει Το πάνε ύστερα για να τα αλέσουν.

Η κυρά Σταυρούλα έχει ετοιμάσει, από το περσινό αλεύρι, κουταλίδες με μέλι . Ζεστές και μυρωδάτες « Στην υγειά σου κυρά Χρυσούλα .Γειά στα χεριά σου. Πήραμε δυνάμεις. Πεντανόστιμες».

Στο σπίτι της μας υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες. . Έχει το χειρόμυλο έτοιμο και με τις φιλενάδες της ρίχνουν το σιτάρι στην τρύπα που είναι στη μέση της πέτρας και με το άλλο περιστρέφουν με τη χειρολαβή την πάνω πέτρα. Έτσι, συνθλίβονται οι κόκκοι του σιταριού και γίνονται αλεύρι.
Και αφού το αλεσμένο αλεύρι υπάρχει στο σπίτι πια, η νοικοκυρά θα πρέπει να νοιαστεί για τη φαμελιά της.
Το προζύμι έχει ‘πιαστεί’ τη μέρα της γιορτής του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου μας εξηγεί η κυρά Σταυρούλα. Και συνεχίζει να μας εξηγεί πως από το προζύμι καταλήγουμε να ετοιμάσουμε το ζυμάρι που το αφήνουμε να φουσκώσει στη ν πινακωτή Μέχρι να φουσκώσει πρέπει να ανάψουμε το φούρνο , να κάψει , να ασπρίσει μέσα έξω.

Η κυρά Σταυρούλα πρώτα το πρόσφορο και τα υπόλοιπα καρβέλια στο φούρνο. Όλοι τώρα ας μαζευτούμε να ακούσουμε καμιά ιστορία από τα παλιά …
Μόλις ψηθούν τα πηγαίνουμε ένα- ένα στο τραπέζι και τα σκεπάζουμε. Ροδοκοκκινισμένα, αφράτα, μυρωδάτα. Αφού κρυώσουν λίγο, θα κόψουμε να δοκιμάσουμε.
Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στο χρόνο. Μ ε εκτίμηση και σεβασμό σε όλους αυτούς που γνωρίζουν πολύ καλά ότι τίποτα δεν μας χαρίζετε χωρίς κόπο.
Άντε και του χρόνου με υγεία

Σχετικές αναρτήσεις

Συνελήφθη για φυτεία 135- δενδρύλλια κάνναβης

admin2020

Με λαμπρότητα εορτάστικε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής Μαυρομάτι Πάμισου

admin2020

Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Μεσσήνη !!!

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies