ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των Ιδρυμάτων Πρόνοιας (Προστασίας Παιδιού και Χρόνιων Πασχόντων)

Ερώτηση για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ιδρύματα Πρόνοιας (Προστασίας Παιδιού και Χρόνιων Πασχόντων) κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Μανώλης Συντυχάκης προς τον υπουργό Εργασίας, ζητώντας την ενίσχυσή τους.

 

Αναλυτικά:

 

«Με απόφαση της κυβέρνησης βγαίνουν εκτός υπηρεσίας, με αναστολή, οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα Πρόνοιας που δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

Την ιδία στιγμή 150 επικουρικοί εργαζόμενοι απολύονται, γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στους πινάκες προσλήψεων μονίμου προσωπικού της τελευταίας προκήρυξης. Αφορά, έμπειρο προσωπικό, άκρως απαραίτητο για τη λειτουργιά των ιδρυμάτων.

 

Με βάσει αυτές τις εξελίξεις, η στέρηση αυτού του προσωπικού από τη λειτουργιά των ιδρυμάτων, με δεδομένες τις υπάρχουσες τραγικές ελλείψεις, θα εκθέσει σε σοβαρούς κινδύνους τους περιθαλπόμενους, βαριά αναπήρους και χρόνια πάσχοντες που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες όπως διαμορφώνονται με το 4ο κύμα πανδημίας.

 

Τα περί αντικατάστασης αυτού του προσωπικού με νέους εργαζόμενους με προσωρινές 3μηνες συμβάσεις δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μετριάσει το πρόβλημα, μιας και αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν πολύχρονη πείρα και έχουν δοκιμαστεί. Χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία τους, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, με ελάχιστα μέσα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, στήριξαν τη λειτουργιά των ιδρυμάτων.

 

Προκαλεί η κυβέρνηση με την υποκρισία της ότι δήθεν με το μετρό αυτό θα προστατεύει τους περιθαλπόμενους, όταν είναι η ιδία που αρνήθηκε και αρνείται ακόμα και σήμερα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση, τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, των απαραδέκτων πολλές φόρες κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

 

Είναι προκλητική η σταθερή άρνηση της κυβέρνησης να ανοίξει νέες δομές για να καλύψει τις ανάγκες στην περίθαλψη αυτών των κατηγοριών όπως αυτό διαφαίνεται από τις εκατοντάδες αιτήσεις που εκκρεμούν. Ανάγκη που αναδείχθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο μέσα στην πανδημία, με τα τραγικά προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι, που ζουν μόνοι τους και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειες τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν.

 

Ανάγκη ίδρυσης νέων δομών, που είναι ακόμα πιο απαιτητική στις συνθήκες της πανδημίας, λόγω και του υπεράριθμου των περιθαλπόμενων στις υπάρχουσες ανεπαρκείς δομές.

 

Η απόλυση των επικουρικών εργαζομένων, εκτός του αντεργατικού της χαρακτήρα, στερεί τα ιδρύματα από έμπειρο προσωπικό και είναι ανήθικο μιας και τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη, είχαν διακηρύξει ότι μέσω της προκήρυξης και της σχετικής μοριοδότησης θα παρέμεναν στα ιδρύματα.

 

Η εμμονή της κυβέρνησης στις παραπάνω επιλογές, εκτός των κίνδυνων που θέτει τους περιθαλπόμενους και εργαζόμενους, πάρα τα προσχήματα που προβάλει, αποδεικνύει ότι βρήκε ευκαιρία με την πανδημία να προχωρήσει στο σχέδιο της για το κλείσιμο των ιδρυμάτων με το ιδεολόγημα της αποϊδρυματοποίησης της αποασυλοποίησης.

 

Όπως φαίνεται καθαρά στο Σχέδιο για την Αναπηρία που παρουσίασε η κυβέρνηση στις 24.11.2020 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στη στρατηγική της Ε.Ε για την αναπηρία 2021-2030, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23.3.2021, αφορά σχέδιο για το κλείσιμο ιδρυμάτων που επιβεβαιώνεται και με το Σχέδιο Συμφωνίας που είναι προς έγκριση στο ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Σχέδιο που αναθέτει την ευθύνη για την υιοθεσία και ανάδοχη παιδιών σε ΜΚΟ και ιδιώτες, τη στιγμή που υπάρχουν δημοσιές δομές με τεράστια εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

Το ιδεολόγημα της κυβέρνησης, ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν στα ιδρύματα, δεν μπορεί να αναιρέσει την υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει την πορεία της ζωής των παιδιών χωρίς οικογένεια. Δεδομένου του κινδύνου που υπάρχει να δίνονται παιδιά σε οικογένειες χωρίς να τηρείται ό,τι η επιστήμη έχει κατακτήσει στον τομέα του κοινωνικού έλεγχου της Θετής και Αναδοχής οικογενείας. Πολύ περισσότερο των κινδύνων που υπάρχουν όταν αυτό γίνεται επάγγελμα με τους επαγγελματίες ανάδοχους. Θεσμοί που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες με ανάλογες λογικές με δραματικές επιπτώσεις στα παιδιά.

 

Με δεδομένο των προβλημάτων που δημιουργούν οι παραπάνω επιλογές της κυβέρνησης ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για:

 

Να προχωρήσει άμεσα στην άρση της απόφασης να μπουν σε αναστολή από 16.8.2021 οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

Τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων στα Ιδρύματα Πρόνοιας και αυτών που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες πρόσληψης της τελευταίας προκήρυξης, γιατί είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργιά των ιδρυμάτων.

 

Να οργανωθεί με ειδικούς επιστήμονες η ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζόμενων στα Ιδρύματα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

 

Να σταματήσει κάθε διαδικασία για ανάθεση της Υιοθεσίας Αναδοχής στους διαφόρους ιδιώτες και ΜΚΟ και για την ενίσχυση των υπαρχουσών δημόσιων δομών, έτσι ώστε με κριτήριο το συμφέρον των παιδιών και με βάση ό,τι έχει κατακτήσει η επιστήμη να προχωράει η υιοθεσία και αναδοχή για αυτά τα παιδιά με τον απαιτούμενο επιστημονικά προσδιορισμένο κοινωνικό έλεγχο των υποψήφιων θετών και αναδόχων οικογενειών».

Σχετικές αναρτήσεις

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

admin2020

Καθοριστική πρωτοβουλία Αυγενάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βάζει τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

admin2020

Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies