Πρόβα του ψηφιακού πιστοποιητικού σε 16 χώρες

Στο πρώτο κύμα δοκιμών του «πράσινου» ψηφιακού πιστοποιητικού που ξεκινάει στις 7 Μαΐου βρίσκεται και η Ελλάδα. Η Κομισιόν και 16 κράτη θα ξεκινήσουν τεχνικές δοκιμές του επερχόμενου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης του ψηφιακού «πράσινου» πιστοποιητικού, προ της υιοθέτησης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις 7 Μαΐου, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Στο 2ο κύμα δοκιμών από τα τέλη Μαΐου και μετά θα μετάσχουν η Κύπρος, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Δανία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Νορβηγία (ως χώρα ΕΕΑ).

 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι έτοιμη από τεχνικής σκοπιάς από την 1η Ιουνίου.

 

«Η τεχνική δοκιμή της διεπαφής των εθνικών συστημάτων με την ευρωπαϊκή πύλη, με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων της Κομισιόν (SAP και T-Systems) και αρμόδιων αξιωματούχων των κρατών μελών», θα έχει προηγηθεί, όπως εξήγησε.

 

Μετά και το δεύτερο κύμα των δοκιμών που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου, «το όλο σύστημα μπορεί να είναι πλήρως τεχνικά έτοιμο ώστε να λειτουργήσει στην Ε.Ε. και τις τρεις χώρες του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν) από τις 30 Ιουνίου».

 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «το σύστημα θα είναι ασφαλές και θα σέβεται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς στη διαδικασία επαλήθευσης της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών δεν γίνεται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων». Όπως υπενθύμισε, «η Κομισιόν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με χώρες εκτός Ένωσης για να επεκταθεί η διαλειτουργικότητα του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού με τα πιστοποιητικά των χωρών αυτών – κάτι το οποίο από τεχνικής άποψης είναι εύκολο, αλλά απαιτεί νομική απόφαση περί επάρκειας [adequacy]».

 

Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, παράλληλα η Κομισιόν διαβουλεύεται με τα ΚΜ «για πιθανά μελλοντικά κοινά κριτήρια για τη διάρκεια εγκυρότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού ανάρρωσης, αλλά και για τα τεστ που θα επιτρέπουν τη μετακίνηση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει». Ωστόσο τα ΚΜ διατηρούν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

 

 

Συγκεκριμένα, στο πρώτο «κύμα» χωρών που θα αρχίσουν τις εικονικές τεχνικές δοκιμές σε συνεργασία με τις κοινοτικές υπηρεσίες θα είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ισλανδία (χώρα ΕΟΧ), η Αυστρία, η Ιταλία, η Λετονία, η Γερμανία και η Τσεχία