ΕιδησούλεςΚορίνθουΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

Αναπτυξιακή στροφή σχεδιάζει το Υπερταμείο για τη Διώρυγα της Κορίνθου, με τη δημιουργία ενός σχεδίου, που θα περιλαμβάνει εμπορικό πάρκο, μαρίνες, δραστηριότητες αναψυχής, μουσείο. Η πορεία αναμόρφωσης αυτού του μοναδικού αξιοθέατου από απλό «συλλέκτη» διοδίων σε πόλο τουριστικής ανάπτυξης, με μία επένδυση που θα ανέλθει σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί μετά το καλοκαίρι.

Οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της Διώρυγας Κορίνθου, έχουν φέρει αυξημένα έσοδα για τους τέσσερις μήνες λειτουργίας της μέσα στο 2023, που εκτιμώνται σε 4 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος αλλά για τρίμηνη λειτουργία. Η συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη μπορεί να ανεβάσει ρυθμούς, δεδομένο ότι το 80%της κίνησης είναι από τουριστικά σκάφη, μικρά ως και κρουαζιερόπλοια.

Η αλλαγή του τιμοκαταλόγου της Α.Ε.ΔΙ.Κ., για πρώτη φορά από το 2011, επέφερε μία αύξηση των εσόδων άνω του 42%, προσεγγίζοντας μάλιστα το ταβάνι των 5 εκατ. ευρώ εσόδων σε πλήρη όμως λειτουργία (2019). Τάση που αναμένεται να ενισχυθεί όταν ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Σε επίπεδο υπηρεσιών, η ανώνυμη εταιρεία της Διώρυγας διαθέτει πλέον online ticketing, με ψηφιακό το σύνολο των διαδικασιών τιμολόγησης. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 77% των συναλλαγών γίνονται ηλεκτρονικά.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση των πρανών στην πλευρά της Πελοποννήσου, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2022, βρίσκονται σήμερα στην τελική φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές της άνοιξης. Η ζημιά που προκλήθηκε από κατολισθήσεις, οι οποίες σημειώθηκαν από τον Νοέμβριο του 2020 με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο του 2021, ήταν τέτοιας έκτασης που κρίθηκε απαραίτητη η διακοπή λειτουργίας και η αποκατάσταση. Τα έργα ανέλαβε η Άκτωρ με συνολική δαπάνη 30,57 εκατ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία δύο χρόνια η Διώρυγα είναι «ανοιχτή» μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες της μεγάλης ζήτησης και οι απαραίτητες εργασίες εκτελούνται τμηματικά. Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν κάποιες πρόσθετες εργασίες, αναμένεται να οριστικοποιηθεί εάν αυτές θα γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Διώρυγα το καλοκαίρι θα λειτουργήσει κανονικά.

Το προηγούμενο διάστημα, στο ραντάρ του Υπερταμείου βρέθηκαν δύο πρότζεκτ, που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με τη Διώρυγα της Κορίνθου, μιας και αντίστοιχα έργα υπάρχουν λίγα και όχι απαραιτήτως συγκρίσιμα. Τα κανάλια Κιέλου και Μάντσεστερ εξετάσθηκαν, ώστε να χαραχθεί ένα μονοπάτι, στο οποίο θα πατήσει το real estate πρότζεκτ εκατέρωθεν της Διώρυγας.

Έχει ήδη προχωρήσει, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συμβούλους PLANET και TRΙTON, μια προμελέτη σκοπιμότητας. Έχουν επίσης ολοκληρωθεί προμελέτες σκοπιμότητας σχετικά με τις δύο μαρίνες και την εκπλάτυνση και εκβάθυνση του καναλιού. Το πρότζεκτ, ο σχεδιασμός του οποίου είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, πρόκειται να αναπτυχθεί στην έκταση εκατέρωθεν της Διώρυγας, η οποία και ανήκει στην Α.Ε.ΔΙ.Κ. και θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση στην κυριότητα του δημοσίου.

Το υπό κατάρτιση business plan θα προβλέπει τις χρήσεις που θα αναπτυχθούν από τον ιδιώτη επενδυτή, με επικρατέστερες ένα εμπορικό πάρκο, δραστηριότητες αναψυχής, διαδρομές, αλλά και ένα μουσείο, που ήδη ετοιμάζεται. Μετά το καλοκαίρι, αναμένονται οι αποφάσεις για τη μορφή της αξιοποίησης, εάν θα είναι για παράδειγμα κάποιας μορφής παραχώρηση.

Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας
Η ανάδειξη της ιστορίας της Διώρυγας της Κορίνθου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας, με καταλυτικό ρόλο για το εμπόριο της Μεσογείου, είναι το πρώτο βήμα για την προσέλκυση επισκεπτών.
Ήδη «χτίζεται» το ψηφιακό μουσείο που θα στεγάσει με σύγχρονα μέσα αρχεία και ιστορικά έργα ηλικίας 100 και πλέον ετών.

Η ψηφιοποίηση της συλλογής της Α.Ε.ΔΙ.Κ. είναι ένα απαιτητικό εγχείρημα καθώς συμπεριέλαβε 115 αντικείμενα, 355 χάρτες, 25 έργα τέχνης και 40.000 σελίδες αρχειακού υλικού. Επίσης, η Διώρυγα σαρώθηκε με drone για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη με story maps. Το ψηφιακό Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας με εικονικό ξεναγό και εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά θα είναι έτοιμο την άνοιξη κι εν συνεχεία θα φτιαχθεί και το φυσικό μουσείο στα γραφεία της εταιρείας στα Ίσθμια.

ΠΗΓΗ: businessdaily.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Στρατηγικές συμβάσεις Πολιτιστικής ανάπτυξης για την Πελοπόννησο | Εξασφαλίστηκε η ομαλή εξέλιξη για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης

admin2020

Πρόσκληση στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΕ-Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας.

admin2020

ΔΗΛΩΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ στην ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies