Ο ψηφιακός νέος κόσμος διευκολύνει αλλά κρύβει και πολλές παγίδες, μία από αυτές είναι το λεγόμενο phising. Θύματα, χιλιάδες ανυποψίαστοι πολίτες, που βλέπουν ξαφνικά άδειους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Σχεδόν το 50% των κλήσεων στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφορά τέτοιες απάτες. Επιπλέον το κυβερνοέγκλημα έχει ένα προνομιακό πεδίο, το λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο, όπου επιτήδειοι εμπορεύονται λίστες με προσωπικά στοιχεία υποψήφιων θυμάτων, σύμφωνα με έρευνα της ΕΡΤ.
Οι απάτες με τη μέθοδο του phishing στη χώρα μας, εξελίσσονται σε μάστιγα.
Περισσότερες από 115.000 κλείσεις δέχτηκε το 2022 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκ των οποίων το 47% αφορούσαν απάτες μέσω phishing. Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν αυξήθηκαν κατά 102%, ενώ στα ίδια επίπεδα έχει κινηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Οι κυβερνοεγκληματίες δημιουργούν λίστες με υποψήφια θύματα, συλλέγοντας ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τις οποίες αποσπούν από τα email που έχουν αποκτήσει πρόσβαση, μέσω μολυσμένου λογισμικού. Στη συνέχεια τα πωλούν στο dark web, με το κόστος τους να ξεκινά από τα 250 δολάρια.