Μεσσηνίας

«Π. Μαντάς: Άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας»

«Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο βουλευτής
με ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα»

Την ανάγκη της εκ νέου ενεργοποίησης του σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας, μέσω της υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Νέδοντα, φέρνει στο προσκήνιο ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαντάς, «επτά χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες του 2016, […] η πόλη της Καλαμάτας παραμένει το ίδιο απροστάτευτη και εκτεθειμένη όπως τότε», παρά τα επιμέρους έργα στα ρέματα ανατολικά της Καλαμάτας και εξαιτίας της μη δρομολόγησης έως σήμερα του μεγάλου έργου αντιπλημμυρικής προστασίας για τον ποταμό Νέδοντα, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον βουλευτή, ενώ το έργο ήταν μελετητικά έτοιμο και είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση, «η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, παρά την ανοικτή στήριξή της από τη σημερινή δημοτική αρχή, ενώ αντίστοιχα αρνητική ήταν και η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου».

Αποτέλεσμα είναι σήμερα, στον απόηχο της τεράστιας καταστροφής που συντελείται στη Θεσσαλία εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel και με νωπή ακόμα την οδυνηρή εμπειρία του 2016, η Καλαμάτα να παραμένει ευάλωτη και ανοχύρωτη απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα, «ενώ η αποφυγή μιας νέας τραγωδίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη μη επανάληψη παρόμοιων ακραίων συνθηκών». Κατά τον κ. Μαντά, η μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων του Νέδοντα έως σήμερα οφείλει να προβληματίσει κάθε αρμόδιο και κάθε πολίτη, αφού πρόκειται για «κρίσιμες υποδομές πρόληψης» που θα έπρεπε με κάθε τρόπο να έχουν ήδη δρομολογηθεί ή ακόμα και κατασκευαστεί.

Ο κ. Μαντάς επίσης τονίζει ότι «η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής αποτελεί καθημερινό ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για χιλιάδες πολίτες», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το έργο «απολύτως αναγκαίο» και «απαραίτητο». Σε αυτό το πλαίσιο ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευθεί στον στόχο «άμεσης προτεραιοποίησης και δρομολόγησής του, με όποιες προσθήκες και βελτιώσεις απαιτούνται», αλλιώς όπως σημειώνει, «κινδυνεύουμε να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις, ενδεχομένως βιώνοντας ένα νέο, τραγικό ή και χειρότερο 2016».

Σχετικές αναρτήσεις

Διεξαγωγή Σεμιναρίου Βαθμολογητών Drift | 29-30 Ιουνίου 2024 | Δήλωση Συμμετοχής Featured

admin2020

Δείτε Ζωντανά τον Τελικό Αγώνα PLAY-OFF Α2΄ | ΓΠΣ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣ. – ΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Ο ΑΘΛΕΩΝ

admin2020

LIVE: ΤΟ πανηγύρι του Αστέρα Βαλύρας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies