Με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου έλλειψης εργατών γης που μαστίζει την ελληνική περιφέρεια, η κυβέρνηση καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν λύσεις που να στηρίξουν και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τις ελληνικές καλλιέργειες. Παρά το γεγονός όμως ότι έχουν ήδη ψηφισθεί και τεθεί σε εφαρμογή νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου το πρόβλημα να αμβλυνθεί, πολλές φορές αυτές δεν είναι ευρέως γνωστές με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλο μέρος της ωφέλειάς τους.
Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φρόντισαν να δώσουν τη δυνατότητα σε εγγεγραμμένους στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ που απασχολούνται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες, να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται. Οι σχετικές ρυθμίσεις εντάχθηκαν με τροπολογία στο άρθρο 30 “Ενίσχυση εποχιακής απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες” του ν. 4691/2020 (ΦΕΚ 108/Α’/9-6-2020), με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να πραγματοποιήσουν έως και εβδομήντα (70) ημερομίσθια ανά έτος για αγροτικές εργασίες χωρίς να διακοπεί η επιδότηση ανεργίας που λαμβάνουν.
Επιπλέον, στη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο (ΑΠ 7295/30-11-2020) που έχει αποσταλεί προς τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αναφέρεται με σαφήνεια ότι «οι επιδοτούμενοι άνεργοι μπορούν να πραγματοποιήσουν κατά το χρονικό διάστημα της ίδιας επιδότησής τους – αρχικής και με τις συνεχίσεις αυτής – οποιασδήποτε συνολικής διάρκειας (80ημερών, 5μηνη, 6μηνη κτλ) αθροιστικά έως και 70 ημέρες ασφάλισης σε αγροτικές εργασίες, χωρίς να επηρεάζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η επιδότηση, δηλαδή χωρίς να αναστέλλεται ή να διακόπτεται και χωρίς να αφαιρούνται ημέρες επιδότησης ή να συμψηφίζονται με αυτές τα ημερομίσθια».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση: «Πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, έτσι ώστε όλοι να μάθουν για τις δυνατότητες που πλέον υπάρχουν. Το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών αποτελεί μια σημαντική απειλή για τις καλλιέργειες. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να προστατέψουμε την παραγωγή μας, ειδικά ενόψει της επερχόμενης ελαιοκομικής περιόδου».
FEK-2020-Tefxos A-00108