Μεσσηνίας

Συνάντηση με τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ελαιοτριβέων

Συνάντηση με εκπροσώπους του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων είχαν χθες Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, στο Διοικητήριο οι Αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Τσουκαλάς ενώ συμμετείχε και ο διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Μιχάλης Μανωλέας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Ηλιάδη, με αφορμή την ανησυχία που εκφράζεται από τον εν λόγω φορέα ως προς το θέμα της διαχείρισης του ελαιοπυρήνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι, κατά την συνάντηση της 25ης Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Καλαμάτας –μεταξύ ελαιοτριβέων, πυρηνελαιουργών και ομάδων παραγωγών- δεν κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι της Περιφέρειας. Για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, δεν κληθήκαμε να παραστούμε – τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης – με συνέπεια η όποια ενημέρωση να είναι μονόπλευρη και μη αντικειμενική.

Στην ίδια συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος επισήμανε ότι οι περιοριστικοί όροι στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων τέθηκαν από την Περιφέρεια μετά από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει από διαπιστευμένους φορείς, σύμφωνα με τα οποία οι εν λόγω μονάδες της Μεσσηνίας ρυπαίνουν σημαντικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Στη συνάντηση τονίστηκαν σε γενικές γραμμές τα εξής:

• Οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι των πυρηνελαιουργείων είναι ελλιπείς, ανομοιόμορφοι και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκονται υπό διαδικασία νέας αδειοδότησης.

• Οι εν λόγω εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό τεχνική ανασυγκρότηση, κατά την οποία οφείλουν να εγκαταστήσουν την αντιρρυπαντική τεχνολογία που θα επιλέξουν και μέχρι τότε πρέπει να λειτουργούν με περιοριστικούς όρους.

• Η εγκεκριμένη δυναμικότητά τους έχει την δυνατότητα παραλαβής του συνόλου της ποσότητας του ελαιοπυρήνα που παράγεται από τα ελαιουργεία της Μεσσηνίας, ακόμα και όταν βρίσκονται υπό περιοριστικούς όρους.

Περαιτέρω, ο διευθυντής Ανάπτυξης ενημέρωσε τους ελαιοτριβείς για τις σχετικές με τις άδειες λειτουργίας αποφάσεις, για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί στα πυρηνελαιουργεία, καθώς επίσης για τον τρόπο λήψης των δειγμάτων και τον τρόπο ανάλυσης αυτών.

Στην συνάντηση, όπου παρευρέθηκαν και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Άννα Καλογεροπούλου και ο κ. Βασίλειος Καπέλιος, ο Στ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι οι ελαιοτριβείς αποτελούν καθοριστικό κρίκο στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και συνιστούν ουσιαστικούς συνεργάτες της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες, έχει εφέτος ενεργήσει συστηματικά και σύμφωνα με τον νόμο, εκδίδοντας τις ανάλογες αποφάσεις, προς την επίλυση του πολυετούς προβλήματος.

Επιπλέον, έγινε πλήρως κατανοητή η πραγματική διάσταση της κατάστασης και συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και στήριξη των ελαιουργών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι εκπρόσωποι των πυρηνελαιουργείων, από την πλευρά τους, έχουν προσφύγει στην κεντρική Διοίκηση και στα αρμόδια Δικαστήρια κατά των αποφάσεων της Περιφέρειας, αλλά μέχρι σήμερα όλες οι προσφυγές έχουν απορριφθεί.

Σχετικές αναρτήσεις

«Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με το Σύλλογο Εθελοντών πολιτικής Προστασίας»

admin2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (ΟΣΠΑ)

admin2020

Live Ετήσια Χορευτική Παράσταση του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου Μεσσήνη

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies