ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίας

«Συνέντευξη θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος. Αρχικά αναφέρθηκε στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών, αναφέροντας τα προβλήματα κατά περιοχή. Για τη Μεσσηνία ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν ζημιές σε καλλιέργεια πρώιμης πατάτας καθώς και σε θερμοκήπιο στην περιοχή της Τριφυλίας, ενώ σε μεγαλύτερη ένταση διαπιστώθηκαν ζημιές στην Αργολίδα σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, όπως και στη Λακωνία και Κορινθία σε αντίστοιχες καλλιέργειες. Ειδικά για την Κορινθία ζημιές παρατηρήθηκαν και σε ελαιοκαλλιέργειες και κηπευτικά. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης ότι οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση και υποστηρίζουν όπου απαιτείται τους παραγωγούς. Για τους λόγους αυτό, ενημέρωσε ότι είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρένζτο, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα γίνουν οι καταγραφές ζημιών και η προώθηση των αποζημιώσεων.

Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε αναλυτικά για την ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Υπ. αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.
Μετείχαν στη συνάντηση εργασίας οι υφυπουργοί κ.κ. Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι ΓΓ Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες αγροτικού τομέα των Περιφερειών.

Έγινε από τον υπουργό μια εκτενής ανάλυση των πεπραγμένων του υπουργείου για τη χρονιά που πέρασε και τους στόχους που έχουν τεθεί για τη νέα χρονιά, ενώ αναλύθηκε διεξοδικά το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ 2021-2027, το οποίο έχει σημαντικούς άξονες οι οποίοι προσανατολίζονται στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, των επενδύσεων και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα οι γενικές δράσεις του νέου ΠΑΑ είναι:
o Υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. €.
o Ενεργοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των αγροτικών υποδομών «Ύδωρ 2.0», ύψους 1,6 δις για 22 μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα. Εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, μέσω της δημιουργίας νέου νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων.
o Θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με νέο νομοθετικό πλαίσιο και νέες δυνατότητες αξιοποίησης πόρων του ΠΑΑ και των ΚΑΠ μέσω δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προώθησης των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την Γεωργία.
o Αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.
o Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων Δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
o Ένταξη αγροτών στα επιμελητήρια.
o Καταγραφή, αξιοποίηση και θεσμοθέτηση πλαισίου διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Περαιτέρω συζητήθηκαν θέματα κτηνοτροφίας και ειδικότερα το νομικό πλαίσιο με το οποίο διευκολύνεται η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ έγινε αναφορά και στο θέμα εργατών γης για τους οποίους εξετάζεται η αλλαγή του νομικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει επάρκεια εργατών όταν και όπου απαιτείται.

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αρχικά έθεσε το θέμα των αποφάσεων για τη σταφιδοπαραγωγή και την εφαρμογή τους, στο οποίο ο υπουργός τόνισε ότι αναλαμβάνονται άμεσα πρωτοβουλίες επιτάχυνσης της διαδικασίας.
Επίσης έγινε αναφορά και στη δυνατότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταικά κλπ.) από τους ΓΟΕΒ προς μείωση του ενεργειακού κόστους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό.
Τέλος από πλευράς του υπουργείου ανακοινώθηκε ότι υπεύθυνος να εποπτεύσει τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ορίστηκε ο Γεν. Γραμματέας κ. Παπαγιαννίδης.

Σχετικές αναρτήσεις

LIVE: 1ος Αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Kart στην Καλαμάτα

admin2020

Στο σημείο της αναζωπύρωσης στη Νεμέα ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

admin2020

Στην ΠΕ Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | Προοπτικές και προκλήσεις σε κρίσιμα έργα

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies