ΑρκαδίαςΕιδησούλεςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Τίμηθηκαν τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Τρίπολης

Με μια συγκινητική, αλλά και συνάμα διδακτική εκδήλωση το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις από το Παράρτημα Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, για την απελευθέρωση της Τρίπολης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, την 1η Οκτωβρίου 1944, που πραγματοποίησε ο ΕΛΑΣ.

 

Οι εκδηλώσεις για το συγκεκριμένο γεγονός διοργανώθηκαν για πρώτη φορά φέτος και κορυφώθηκαν στην πλατεία Άρεως, μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, χώρο όπου έγινε η παρέλαση των τμημάτων του ΕΛΑΣ το 1944.

 

Η κεντρική συγκέντρωση ξεκίνησε με την παρουσίαση δεκάδων πορτρέτων αλύγιστων κομμουνιστών και αγωνιστών της ταξικής πάλης της δεκαετίας του 1940 από την Αρκαδία, που εκτελέστηκαν ή φονεύθηκαν με διάφορους τρόπους στην Κατοχή, τις περιόδους της Λευκής Τρομοκρατίας και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ.

 

Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα ιστορικός περίπατος σε μνημεία και ιστορικούς χώρους της Τρίπολης, ενώ το Σαββατοκύριακο λειτουργούσε έκθεση ιστορικών φωτογραφιών και ντοκουμέντων.

 

Το Σάββατο έγινε συζήτηση με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα, τη σημασία τους και τα συμπεράσματα που εξάγονται για το σήμερα και κυρίως το αύριο των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων συνολικά. Υπήρχαν επίσης κατάλογοι δολοφονημένων ή εκτελεσμένων αγωνιστών της δεκαετίας του 1940, που γίνεται προσπάθεια να εμπλουτιστούν, να διορθωθούν τυχόν λάθη στους ήδη υπάρχοντες. Από το κάλεσμα που πραγματοποίησε το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ υπήρξαν δεσμεύσεις από απογόνους για τη συγκέντρωση επιπλέον ιστορικού υλικού, στο άμεσο μέλλον.

Και τις δύο μέρες, επίσης, ήταν ανοιχτά για το κοινό τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, όπου στους τοίχους είναι χαραγμένα μηνύματα και ζωγραφιές κρατούμενων αγωνιστών, πολλοί από τους οποίους εν συνεχεία εκτελέστηκαν με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου – θανατοδικείου Τρίπολης, που τα επισκέφθηκε πλήθος λαού και νεολαίας.

 

Αναφερόμενη στα γεγονότα της εποχής, στην κεντρική της ομιλία, η γραμματέας της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Τούλα Μητσέα, στάθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης κατά την υποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων και τη συνθηκολόγηση των ταγματασφαλιτών του Παπαδόγγονα στις 30 Σεπτέμβρη.

 

«Ο ΕΛΑΣ δεσμεύτηκε να αφήσει τους ταγματασφαλίτες να υποχωρήσουν προς τις Σπέτσες, οι οποίοι τον Δεκέμβρη βρέθηκαν ανάμεσα σε αυτούς που αιματοκύλησαν τον λαό της Αθήνας», τόνισε και επισήμανε:

 

«Ιδιαίτερα τιμούμε τους 603 Αρκάδες, αξιωματικούς και οπλίτες, που έπεσαν το 1940-΄41. Τους πάνω από 1.298 Αρκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που δολοφονήθηκαν ή εκτελέστηκαν κατά την περίοδο της Κατοχής από τα στρατεύματα Κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες. Τους πάνω από 924 Αρκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που δολοφονήθηκαν- εκτελέστηκαν κατά την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας, που καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου, και όσους έπεσαν στις μάχες μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ.

 

Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που διώχτηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν τη δεκαετία του ΄40 και στα μετεμφυλιακά χρόνια. Την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αρκαδία».

 

Κάλεσε παράλληλα σε πάλη για το σήμερα, καταλήγοντας: «Έχοντας επίγνωση της κατάστασης, των σημερινών συνθηκών, που έχουν ομοιότητες με αυτές του Β΄ ΠΠ, επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τη δράση μας, συμβάλλοντας πιο αποφασιστικά να κλιμακώνονται, να ανεβαίνουν οι λαϊκές αντιδράσεις και η οργάνωση. Για να μην υποταχθεί ο λαός στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, να μην πληρώσει ούτε την κρίση, ούτε τον πόλεμο των καπιταλιστών.

 

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απεύθυναν ο δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμας και ο ανιψιός του εθνοσύμβουλου και κυβερνητικού επιτρόπου Γρηγορίου Μίγα, Αντώνης Μίγας.

 

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με αντάρτικα τραγούδια και γλέντι από συγκρότημα της ΚΝΕ.

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Πυρκαγιά στο Καστράκι Γορτυνίας-Στο σημείο ο Αντπεριφερειάρχης Κώστας Μανδρώνης

admin2020

Έρευνα για την Κοινωνική Οικονομία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη δική σας συμμετοχή

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για ζητήματα και αιτήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies