Ένα πολύ μεγάλο ερώτημα τόσο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ειδικά στην Κορινθία υπάρχει για την διασπορά του κορονοίου ανάμεσα στον πληθυσμό.
Μέχρι στιγμής η επίσημη θέση ήταν ότι στην Κορινθία υπάρχουν δύο επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοιού.
Χθες,2/4/2020, υπήρξε μία ιδιαίτερα ανησυχητική περίπτωση πού προήλθε όχι από έναν ανεύθυνο φορέα, αλλά Αντίθετα από έναν πολύ υπεύθυνο φορέα, ο οποίος Ένιωθε τα συμπτώματα, απευθύνθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα και χωρίς να του γίνει το απαραίτητο τεστ, του δόθηκαν οδηγίες να παραμείνει στο σπίτι του όπως και έκανε.
Στα πλαίσια της υπευθυνότητας που τον διακρίνει, έκανε τεστ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, το οποίο βγήκε αρνητικό.
Όμως με την πάροδο των 14 ημερών, εκδηλώθηκε η ασθένεια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο της Αθήνας εσπευσμένα και οι συγγενείς του πρώτου βαθμού που συνοικούσαν μαζί του να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοιού στο νοσοκομείο της Κορίνθου, όπου το ιατρικό προσωπικό θεωρεί ότι και αυτοί πρέπει να είναι φορείς του ιού.
Μάλιστα, το Ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου είναι αγανακτισμένο για την τακτική της ελαχιστοποίησης των τεστ για τον ιό, τόσο στην Κορινθία, όσο και πανελλαδικά και εκφράζουν ανησυχίες, όπως άλλωστε και η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που αρχίσει να κορυφώνεται η επιδημία.
Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η χρονιά απαξίωση του δημόσιου τομέα της υγείας, η υποστελέχωση του και η αδιαφορία για την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ από όλες τις κυβερνήσεις, πολύ δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό των νοσοκομείων και όλοι εύχονται να έχει επενδυθεί σωστά ο χρόνος που έχει κερδηθεί μέχρι στιγμής.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαίνεται μέσα από τις τοποθετήσεις των μαχητών της πρώτης γραμμής στα δημόσια νοσοκομεία, είναι η έκδηλη ανησυχία για την πρακτική της ελαχιστοποίησης των test και για την ελάχιστη επίβλεψη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
Η πρακτική του ΕΟΔΥ, του εγκλεισμού στα σπίτια των ασυμπτωματικών φορέων, θα δοκιμαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, εάν οι φορείς αυτοί αρχίζουν να εκδηλώνουν συμπτώματα και τότε, όπως τονίζει το ιατρικό προσωπικό, η κατάσταση μπορεί να γίνει δραματική.
Μέχρι στιγμής η πρακτική του εγκλεισμού, έχει αποδώσει, αλλά αυτό που έχει αποτύχει είναι η πρακτική της ελαχιστοποίησης των τεστ για τον για τον ιό, πρακτική που αποδοκιμάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι το κόστος των τεστ είναι ελάχιστο και κυμαίνεται από ένα ευρώ (που αφορά στο κουβανικό test) έως και 12 ευρώ (που αφορά στα τεστ παραγωγής άλλων χωρών).
Με άλλα λόγια, τα 11 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν κατά προκλητικό τρόπο στον ΜΟΡΕΑ ΑΕ, επαρκούσαν για 11 έως 4 εκατομμύρια τεστ, ποσότητα που υπέρεπαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της χώρας μας.