Το εμβόλιο «Sputnik V» κατά της COVID-19 είναι κατά 92% αποτελεσματικό, λέει η Μόσχα

Το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από την COVID-19, σύμφωνα με ενδιάμεσα αποτελέσματα δοκιμών, ανέφερε σήμερα το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων.

«Δείχνουμε, βασισμένοι στα στοιχεία, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund (RDIF), Κίριλ Ντμίτριεφ, ο οποίος πρόσθεσε, πως πρόκειται για το είδος εκείνο της είδησης για το οποίο οι κατασκευαστές του εμβολίου θα μιλούν κάποια μέρα στα εγγόνια τους.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε στοιχεία από τους πρώτους 16.000 συμμετέχοντες στις δοκιμές που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανέφερε το RDIF, το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου και το προωθεί διεθνώς.

Η ενδιάμεση ανάλυση πραγματοποιήθηκε αφού 20 συμμετέχοντες στη δοκιμή προσβλήθηκαν από την COVID-19 και εξέτασε πόσοι από αυτούς είχαν λάβει το εμβόλιο έναντι ενός placebo. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος από τις 94 μολύνσεις στις δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσουν οι «Pfizer» και η «BioNTech». Προκειμένου να επιβεβαιωθεί το ποσοστό αποτελεσματικότητας, η «Pfizer» ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις δοκιμές της έως ότου υπάρξουν 164 περιστατικά COVID-19. Οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από την COVID-19 ήταν κατά 92% χαμηλότερες μεταξύ όσων είχαν εμβολιασθεί με το «Sputnik V» σε σχέση με εκείνους που είχαν λάβει το placebo, ανέφερε το RDIF.

Η λεγόμενη δοκιμή φάσης 3 του εμβολίου που αναπτύσσει το ρωσικό Κέντρο Επιδημιολογίας Γκαμαλέι πραγματοποιείται σε 29 κλινικές στη Μόσχα και θα περιλάβει συνολικά 40.000 εθελοντές, με το ένα τέταρτο να παίρνουν ένα εμβόλιο placebo. Η ανακοίνωση της Ρωσίας ακολουθεί εκείνην της Δευτέρας, από την «Pfizer» και την «BioNtech», σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον κατά 90%.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Reuters»)