Υπό ρωσικό έλεγχο η πόλη Λιμάν στο Ντονέτσκ

Υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» βρίσκεται η πόλη Λιμάν, στην επαρχία του Κραματόρσκ, στο Ντονέτσκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσόφονοι.

Η πτώση του Λιμάν, ανοίγει τον δρόμο στις Ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη των δύο τελευταίων μεγάλων πόλεων της επαρχίας του Ντονέτσκ που παραμένουν υπό Ουκρανικό έλεγχο: Το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ.

Μέχρι στιγμής, η «Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ» έχει θέσει υπό τον έλεγχο της «220 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένου του Κράσνι Λιμάν, με υποστηρικτικά πυρά από ρωσικές δυνάμεις», ανακοίνωσε το επιτελείο των ρωσόφωνων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πτώση της πόλης. Ωστόσο, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Ολεκσέι Αρεστόβιτς δήλωσε το βράδυ στην τηλεόραση πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης.

Το Κίεβο ζητά και άλλα βαρέα όπλα

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντολιάκ, ισχυρίστηκε σήμερα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας τα «πιο βαριά μη πυρηνικά όπλα» και καλεί τις χώρες εταίρους να δώσουν στο Κίεβο πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε σήμερα ότι είναι νόμιμο για τους συμμάχους να στέλνουν τεθωρακισμένα και αεροπλάνα στην Ουκρανία.

«Είμαστε απολύτως σαφείς ότι είναι απολύτως νόμιμο να στηρίζουμε την Ουκρανία με τεθωρακισμένα, με αεροπλάνα και υποστηρίζουμε το έργο που έχει κάνει η Τσεχία, στέλνοντας τεθωρακισμένα στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Μόσχα δεν ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, λέει ο Πούτιν

Οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνη για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία είναι «αβάσιμες», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Μιλώντας στον Νεχάμερ, ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια, ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην