Μεσσηνίας

ΨΗΦΙΣΜΑ κατά του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού

Ο 6ος από τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030 μιλάει για την “Επίτευξη καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλές και προσιτό πόσιμο νερό για όλους”.

Ανησυχούμε έντονα ότι ο Στόχος αυτός θα καταστεί ανέφικτος με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή, με τίτλο “Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων…”, γιατί ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως με την ενέργεια, που από όταν ιδιωτικοποιήθηκε χιλιάδες νοικοκυριά καταδικάστηκαν σε ενεργειακή φτώχεια, έτσι και με την ιδιωτικοποίηση του νερού θα υπάρξουν νοικοκυριά που θα αποκλειστούν από αυτό το κοινωνικό αγαθό και τα υπόλοιπα θα εξαναγκαστούν να το πληρώνουν πολύ πιο ακριβά από σήμερα, παρότι είναι ήδη ακριβό λόγω των διαφόρων τελών με τα οποία έχει συνδεθεί η παροχή του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας υπογραμμίζει ότι στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης δεν υπάρχει αγορά με τους όρους της οικονομικής εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας, γι’ αυτό και δεν αποδέχεται να ενταχθεί η ύδρευση και η αποχέτευση σε καμία Ρυθμιστική Αρχή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και επιπλέον εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για ένα σχέδιο 263 άρθρων, τέθηκε για διαβούλευση μόλις για τέσσερις ημέρες, εκ των οποίων οι τρεις στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ κατατέθηκε στη Βουλή αμέσως μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί τη στελέχωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας, στην οποία από τους 102 εργαζόμενους μόνο οι 55 έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν οι 15 από αυτούς.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο νομοσχέδιο, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εκφράζει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας και των αποβλήτων των οποίων η διαχείριση θα πρέπει να παραμείνει στους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και για τις ρυθμίσεις του με τις οποίες επιβαρύνονται οι ζώνες προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura, επιτρέπεται η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, παραχωρούνται υπέρμετρα κίνητρα εις βάρος του περιβάλλοντος για τουριστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ανακοίνωσαν με κοινή τους παρέμβαση επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Σχετικές αναρτήσεις

Στις εργασίες του συνεδρίου λήξης του προγράμματος INITIATION ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος

admin2020

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies